Vietnam - Waterworld image
Lkoedam

Vietnam - Waterworld

Een wereldwonder als Halong Bay trekt bezoekers genoeg, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Zij zijn gemakkelijk af te schudden, waarna de sprookjesachtige voetroeiers en de drijvende dorpen van noordelijk Vietnam het al snel overnemen.



Tekst Salina Cornelisse, Fotografie Louise ten Have



Waterworld



Rijen dik liggen de rondvaartboten aan de steiger. Wonderlijke bouwsels, zo op het eerste gezicht: een soort kruising tussen jonk en piratenschip, alsof ze stuk voor stuk bij de studio’s van Walt Disney van de werf zijn gegleden. Vooral de masten met nooit gebruikte zeilen doen wat koddig aan, maar comfortabel zijn de schepen wel, en ze torsen met gemak de duizenden mee die zijn gekomen om een wereldwonder te zien dat Halong Bay heet. Veel Chinezen vandaag, zo te zien. Dé massa-toerist van de toekomst, keurig in het gelid en met het geld van de nieuwe economie brandend in de designerhandtas. Giechelend klimmen ze via een wankele loopplank aan boord, een grijnzend bemanningslid helpt graag – de mannen met een greep bij de arm, de vrouwen niet zelden met een onbehouwen arm om hun middel. Mijn boot, de Traleco, is van hetzelfde type als waarop al die toeristen inschepen. Met op het dek plastic stoeltjes van het formaat poppenhuis – Vietnamezen zijn een klein en tenger volkje – die in de plakkerige hitte steevast aan je kont blijven hangen zodra je op wilt staan. Geen overdadig luxe betimmerde kajuit, maar wel een schip geheel en al voor mezelf en dáár is ook veel voor te zeggen! Mijn schipper gooit los, net als zijn collega’s die de onderdekse diesels walmend warm hebben laten draaien, en een complete vloot maakt zich los van de kade. Even vrees ik voor een massale vaartocht achter en naast elkaar aan, maar na een paar mijl zijn alle boten uitgewaaierd en slechts nog vage stipjes in de verte.



HALONG BAY



En dan? Tja, adembenemend: een ander woord is er niet voor. Alsof je een oerlandschap van net na de Schepping binnenvaart. Steil en loodrecht reiken de kalksteenrotsen van de vele eilandjes naar de hemel. Als kathedralen, grijs en onbarmhartig; de wolkenkrabbers van Moeder Natuur. Een prachtig contrast met het turqoise water en van de luchten erboven had Rembrandt zelfs in zijn nadagen nog een orgasme gekregen. Natuurschoon laat zich doorgaans maar moeilijk beschrijven – je moet het zien en niks minder. De keuze om Halong Bay op de lijst van Unesco-werelderfgoederen te zetten, is in elk geval volstrekt boven elke twijfel verheven.





Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.