Abu Dhabi on a budget image
Columbus Travel

Abu Dhabi on a budget

Indoorschaatsen of outdoorzandduinskiën, importwildlife bekijken of dag en nacht shoppen – niets is te gek in Abu Dhabi. Maar een citytrip hoeft geen bakken met geld te kosten ...

Abu Dhabi is de grootste van de in totaal zeven Verenigde Arabische Emiraten én de hoofdstad van deze steenrijke oliestaat. Dankzij het zwarte goud bestaat minstens 80% van de bevolking uit expats en reizen de meeste mensen hier naartoe voor zaken. De stad heeft lange tijd in de schaduw gestaan van zijn grote, protserige broer Dubai, maar daar begint verandering in te komen – om meer toeristen en investeerders binnen te halen, is Abu Dhabi één groot bouwterrein geworden.


Guggenheims en Louvres

Architectuurliefhebbers kunnen zich vergapen aan de meest extravagante bouwwerken, waartoe over een paar jaar een nieuw Guggenheim en een dependance van het Louvre behoren. Alles in de stad is ingesteld op vermaak. Je kunt er indoorschaatsen of outdoor-zandduinskiën, importwildlife bekijken of voor miljoenen shoppen – niets is te gek. Door deze extreem kapitalistische maatschappij sijpelen oude tradities, die voornamelijk tot de islam zijn terug te leiden, zoals de traditionele witte klederdracht van mannen (dishdasha of khandoera) en de zwarte, alles bedekkende jurken van vrouwen (abayas).

Leer een boot bouwen

Op een steenworp afstand van de hoogbouw en moderne sterrenhotels ligt een stukje geschiedenis: de Dhow Yard, waar timmermannen Arabische zeilboten maken. In Abu Dhabi worden deze dhows niet meer voor vervoer gebruikt, maar voor races. Ga bij voorkeur heel vroeg in de ochtend of juist tegen zonsondergang, Al Bateen Dhow Yard, bij de Marina Sportsclub.

Ontdek een onbewoond eiland

De stad Abu Dhabi maakt deel uit van een archipel van in totaal 200 eilanden, die langs de kust van het gelijknamige emiraat liggen. Een favoriete bezigheid van de jetset is met snelle boten of jetski’s mini-eilanden op te zoeken en daar een dagje te zwemmen, snorkelen of picknicken. Jetski’s zijn te huur vanaf € 20 voor een half uur bij Hiltonia Beach Club aan de Corniche of bij Beach Rotana Hotel naast de Abu Dhabi Mall.

Jog, fiets of wandel met de wereld

De Corniche, de zeven kilometer lange boulevardstrip die van het westen naar het oosten van de stad loopt, is dé plek om tegen zonsondergang mensen te kijken. Nog leuker is het om mee te fietsen of te joggen met de inwoners van de stad – Arabieren, Europeanen, Aziaten, Afrikanen en Aussies komen hier gebroederlijk (en gezusterlijk) de conditie op peil houden of de familie uitlaten. Huur een fiets op de hoek van de Hiltonia Beach Club, € 4 per uur.

Pak niet zomaar een filmpje

In een Gold Class Theatre waan je je in een privébioscoop – in je luxe fauteuil met verstelbare rugleuning word je op je wenken bediend met lekkers en kun je ongestoord van je favoriete blockbuster genieten, vanaf € 20.

Aai een valk

De valk, die vroeger door het nomadische bedoeïenenvolk voor de jacht werd gebruikt, wordt nog overal in Abu Dhabi vereerd. Er zijn zelfs zoveel mensen die valken houden, dat er in 1999 een heus valkenhospitaal werd opgezet. Op afspraak wordt je rondgeleid over het terrein, langs losvliegende valken en het ziekenhuis zelf. Er is meestal wel een valk die even op je arm mag.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!