Turkse Riviera

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Turkse Riviera image

Waar zijn alle toeristen?

Turkse Riviera
Turkije
MarleenvM

Waar zijn alle toeristen?

Kun je in de buurt van de bekende Turkse badplaatsen nog van de gebaande paden af? Kun je de massatoerisme uit de weg gaan? Het leek mij onmogelijk dus Turkije stond zeker niet op mijn lijstje van bestemmingen die ik aan wilde doen. Waarschijnlijk een onterecht vooroordeel maar ik hield er aan vast. 

Totdat mijn ouders bijna 40 jaar getrouwd waren en geen feestje wilde geven maar gezellig met het gezin op vakantie. Het werd 8 dagen all-inclusive Alanya in augustus. Poeh 8 dagen op dezelfde plek, dat is lang en vooral niet mijn ding. Maar we hadden een huurauto erbij voor 3 dagen en er waren er best wel wat leuke dagtripjes te plannen. De rest van het gezin bleef de hele dag bij het zwembad, het strand of ging het stadje in. 

De eerste dag dat we een huurauto tot onze beschikking hebben gaan we naar Perge. Op zo’n 2 uur rijden ligt een van de grootste en rijkste steden uit de Oudheid en werd vooral geroemd voor haar tempel van Artemis. Het is nog maar elf uur in de ochtend maar het kwik zit al boven de 35 graden. We hebben het rijk alleen en dat blijft ook zo. Ondanks dat de reisgidsen aangeven dat het een belangrijke historische attractie is, is niemand zo gek om de hitte te trotseren. Geen bussen, geen hordes toeristen en geen opdringerige verkopers. Dat is wel een meevaller als je wel zulke dingen verwacht tegen te komen. 

Onze tweede bezienswaardigheid van deze dag is de Duden waterval. De waterval is bijna 28 meter hoog en ligt in een prachtig natuurpark maar naar mijn smaak iets te netjes aangelegd. Toch is het hier ook niet druk en zelfs niet bij het punt waar je achter de waterval kunt lopen. De opgedirkte kamelen liggen samen met hun eigenaren in de schaduw. En een verdwaald gezin picknickt aan een van de tafeltjes die er staan en er zijn wat gezinnen rond aan het wandelen. Alleen de ijscoboer had het wat drukker. 

De tweede dag rijden we in oostelijke richting langs de kust en we stoppen regelmatig om te genieten van de omgeving. Prachtige ruige en steile rosten op de ene plek en vervolgens weer een stukje strand. Dus aan variatie geen gebrek. En we stoppen een keer bij een boer die een kraampje heeft met bananen. Die beste man sprak echt geen woord over de grens. En dan heb je echt niet het gevoel dat je in een land bent dat echt platgetreden is door half op vakantie gaand Nederland. 

Na zo’n 3 uur bereiken we Mamure Kalesi. Bij dit middeleeuws kasteel was wederom niemand te zien. We twijfelen zelfs of het wel open is voor bezoekers. Maar jawel ook hier wandelen we op ons gemakje rond, maken foto’s en beklimmen een toren. Ja het was weer een snikhete dag en op een enkele bezoeker na die nog tegenkomen zijn we weer de enige die zo gek zijn om naar een stapel stenen te gaan kijken uit de 11e eeuw bij 40 graden. Toch is het er prachtig dus vraag me toch af waarom er geen toeristen zijn. Een stukje verderop nemen we nog een kijkje in Anemurium en je raad het vast al, geen mens. Wat later zien we wel een fotograaf aan het werk maar dat was het ook. Deze stad werd vermoedelijk in de 7e eeuw verlaten na aardbevingen en plunderingen door Arabieren en sindsdien komt er geen mens meer denk ik. Geen entree, geen voorzieningen en wederom geen toeristen. In de acropolis zijn twee theaters, een ruïne van het basiliek, huizen en straten en stadsmuren te zien dus genoeg te zien en zeker een bezoek waard. We wandelen wat rond en maken lekker op ons gemakje foto’s. Je begint je bijna af te vragen waarom we helemaal alleen zijn maar we kunnen maar 1 ding bedenken en dat is de hitte. 

De derde dag gaan we naar Aspendos. Hier moet het wel drukker zijn want dit is een van de beste bewaarde Romeinse theaters en dat moet toch een bezienswaardigheid zijn. En ja hoor hier zijn dus de toeristen….. Net als we de auto parkeren komen er 3 volle touring bussen aan. We bekijken eerst de ruïnes achter het theater en als we terug komen zijn de bezoekers al weer weg en zijn we met een handje vol geïnteresseerde over. Tijdens ons bezoek komt nog een groep van een man of 25 een bliksembezoek brengen. Maar dat was het dan ook echt. 

Wij nemen de weg weer terug maar nemen nog even een omweg naar de Oymapinar stuwdam. Prachtige omgeving, schitterend groen stuwmeer en wederom geen toerist te bekennen op een souvenirs stalletje na waarvan de eigenaar op een kleedje ligt te slapen. Een stuk verderop bij de watervallen van Manavgat is het wel wat drukker maar de toeristen kun je hier ook weer op een paar handen tellen. 

De overige dagen blijven we rondom Alanya en dan is het op de markt, in de haven en bij de restaurantjes wel heel erg druk. Bij de receptie van ons hotel staan wanhopige vakantie gangers met een overboeking en het pendelbusje van hotel naar stad is elke keer afgeladen vol. Overal opdringerige verkopers die een aardig woordje Nederlands kunnen, volop namaak spullen van de bekende merken en de terrassen overvol met zonverbrande vakantiegangers. En dat is precies zoals ik me Turkije voor gesteld had Turkije is me toch best mee gevallen. Het heeft zeker zijn mooie bezienswaardigheden en ik heb omdat het zo rustig was me af en toe toch het gevoel gehad dat ik van de gebaande paden was. En heb ik mijn mening over Turkije bijgesteld op een positieve manier qua bezienswaardigheden. Al vraag ik me toch echt af of het altijd zo is. Of was het alleen maar omdat het elke dag boven de 40 graden uit kwam? Of was het in 2009 nog onbekend terrein? Heel benieuwd of jullie het anders kennen….

Foto's

66760.jpg
66760.jpg
MarleenvM
4758b.jpg
4758b.jpg
MarleenvM
90293.jpg
90293.jpg
MarleenvM
26d2e.jpg
26d2e.jpg
MarleenvM