Side foto's & tips

'533707' door stefanborkos '533707' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

In alle rust en stilt

stefanborkos

Side - Manavgat - De Green Canyon. Ver boven de stad Manavgat ligt dit natuurgebied. Een natuurgebied omgeven door hoge bergen. Bergen die afdalen naar het grote stuwmeer. Het stuwmeer met die geweldige kleur groen blauw. Groen blauw wat staat voor de bijzondere Green Canyon. Al glijdend in de boot is dit in alle rust te bewonderen. Rust en een kleurig spel van water en bergen zijn optimaal. Optimaal in de aanwezige omgeving van water, dier en plant. Bijzondere vogels schitteren aan de waterkant wie het ook wil zien. Ik zag een zeer bijzonder gebied wat in alle rust gekoesterd word. Gewoon in alle rust en stilte. Maar dan ondeugend als ik ben moest ik natuurlijk wel even een diepe duik maken in het verkoelende groene blauwe nat. Heerlijk.

'532877' door stefanborkos '532877' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

De wereld van...veili

stefanborkos

Side - gisteren. Side een leuke oudheid. Een oudheid nog zonder aanslagen. Aanslagen van je weet wel en overal. Overal waar je maar even weg wil zijn. Ik was er gisteren in volle rust. De rust die wij ook eens nodig hebben. Een rust van bezichtigingen en met geen moeten. Geen moeten van het moet hier maar. Maar hier vind je nog de rust en de liefde van de bevolking. De bevolking die liefde heeft voor diens land en mensen en ons. Mensen zoals jij en ik die hier niets mee te maken willen hebben. Aanslagen op onze grootste steden? Steden als Antalya en andere zijn ook groot. Groot in zijn omvang en vrolijkheid en rust. Laat dat zo blijven om deze lieve bevolking te ondersteunen. Ondersteunen in alle tegenslagen in zijn liefde volle opbouw naar de toekomst. De toekomst naar veiligheid.

'517629' door Mariel75 '517629' door Mariel75

TurkijeSide

TurkijeSide

Meer dan strand

Mariel75

Het merendeel van de Nederlandse vakantiegangers in Turkije zal het land bezoeken voor zon, zee en strand. In Side zijn echter ook prachtige opgravingen te vinden, net aan de rand van het centrum. Vanaf het strand loop je door mooie met klaprozen begroeide paden zo de opgravingen in.

'521463' door stefanborkos '521463' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Omhoog of omlaag

stefanborkos

Manavgat. De Külliye Cami moskee. Een stad net boven Side aan de gelijknamige rivier. Hier vind je een schitterende moskee met vier hoge minaretten en toegankelijk voor iedereen. Maar dan wel goed bedekt met kleding. Even wassen in het bekken. Hoeft niet maar mag. De oren en de voeten en zo. Dat deden wij ook zoals het gebruikelijk is. Het was er mooi van kleur en indrukwekkend. Er hangt een serene sfeer, een plechtig gevoel, een ongewone stilte. De volgende keuze was de boottocht. De rivier omhoog naar het stuwmeer of omlaag naar het strand. Ik koos voor het laatste en was een goede keuze terwijl ik dacht dat andere moet ik echt eens doen. Maar goed een lekker geroosterd visje gegeten op het strand. Een duik in de zee. En natuurlijk een duik in het veel meer koude en blauwe water van de rivier. Tip. Voor mij eens overdoen maar dan omhoog.

'552637' door stefanborkos '552637' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Harmonie

stefanborkos

Manavgat - Oymapinar Baraji Bijna verlaten hoog in de bergen, Bijna een onmogelijke plek, Bijna in de voor ons onbekende wereld. Dat is het stuwmeer hoog boven Manavgat, Dat is echt genieten van een overvloed aan rust en stilte, Dat is even weg van alle menselijke dingen. Hier is nog alles op zijn plaats, Hier is de wereld nog bijzonder echt, Hier is het totaalbeeld nog in harmonie.

'552495' door stefanborkos '552495' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Vergezicht van...echt

stefanborkos

Manavgat - Green Canyon Wat een rust, Wat een rust tussen de bergen, Wat een rust op het blauw groene water. Een zeer natuurlijk plekje op dit mooie stuwmeer, Een zeer aan te bevelen tocht vol met rustige aspecten, Een zeer wonderland vol met fladderende fluitende vogels. En hier veranderd het water in de verte van kleur, En hier borrelen bronnen het water ver omhoog, En hier geeft de natuur zijn volle macht van echtheid. Een vergezicht van echtheid.

'552205' door stefanborkos '552205' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Hier in de Green...Ca

stefanborkos

Side en ver weg. Ver weg van Side de stad, Ver weg van alle onnodige gedruis, Ver weg in een wereld vol met eigen weelde. Een tocht naar het einde van een stuwmeer, Een tocht in de verre mooie Green Canyon, Een tocht bijna fluisterend naar het spetterende einde. Het einde van het meer om te bevaren, Het einde door smalle bochten tot het einde, Het einde van een echt levend menselijk gebied. Hier leeft de natuur in zijn totale rijkdom, Hier waan je je lijf in helder ijzerhoudend water, Hier is op dat moment van zwemmen in je leven goed. Hier in de Green Canyon.

'533326' door stefanborkos '533326' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Vliegen naar mijn doe

stefanborkos

Side - Manavgat. En dat zit je weer thuis. Thuis in een grauwe bewolkte wereld. Een wereld van regen en droevig nat. Thuis met mooie eerlijke herinneringen. Herinneringen aan een zonnige wereld. De wereld van zon en prachtige natuur. De natuur van het vele blauw, groen en bruin. Het blauw van de luchten en aanrollende zee. Het groen van de vele beboste bergen in het binnenland. het bruin van de door de zon verdorde velden en rotsen. De vogels rusten en vliegen in volle rust. Vliegen over het overdadige mooie blauw. Zij vliegen naar mijn doel. Het doel van vrede overal. Ik vloog naar Side.

'539281' door JasperO13 '539281' door JasperO13

TurkijeSide

TurkijeSide

Restanten tempel

JasperO13

In Side staan de restanten van de tempel van Apollo. Deze tempel wordt 's avonds mooi uitgelicht in het donker. Dit in combinatie de maan leverde deze foto op...

'552362' door stefanborkos '552362' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Blauw - groen

stefanborkos

Manavgat - stuwmeer De Manavgat rivier is groen blauw, Groen blauw vanwege het kopergehalte. Een groot rustig stuwmeer ligt hierachter deze dam, Het stuwmeer om met een geweldige trip er over te varen. Ver weg van de drukke wereld fluistert de boot hier over het water, Door diepe kloven tot aan het einde met een verrassende waterval. Maar hier bij deze hoge trotse dam stroomt de rivier verder, Verder het land in richting de stad Manavgat met zijn grote moskee. De schoonheid van de rivier en het achterland zal je verwonderen, Dit van deze rivier die op zijn einde de grote blauwe zee aandoet. De zee die het blauw groen vermengt in helder blauw.

'534130' door stefanborkos '534130' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Om lief te hebben

stefanborkos

Side Als je Side binnenkomt verwacht je grote hoge hotel ketens net als in bijna elke moderne Turkse badplaats. Niets is anders waar. Alles is hier laagbouw en in de stad zijn de oude huizen gebleven. De grote ketens liggen dus ver weg van het centrum. Zo mag ik het graag zien. Het heeft zijn oude luister gedeeltelijk kunnen bewaren. Side staat vooral bekent om zijn mooie antieke overblijfselen en de prachtige stranden, winkeltjes en terrassen. Maar in het bijzonder voor de overblijfselen van het antieke Griekenland en het Romeinse rijk. Nou dat boeide mij zoals altijd en het was een lust voor het oog. Heerlijk wandelend langs de oude eens overdekte colonnade straten en door de vele brokstukken van het verleden. Die straten die eens en nu nog uitkomen bij het Nymphaeum. Het Nymphaeum met zijn vroegere waterwerken uit de muren. Water dat werd aangevoerd door middel van een hoog aquaduct. Hier op de foto krijg je een beeld hoe mooi het er eens uit heeft gezien. Side, een stad om lief te hebben.

'533421' door stefanborkos '533421' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

De 10 punten

stefanborkos

Manavgat. 1. Bootje varen op een rondvaart of piratenboot. 2. Bootfeestje bouwen met reizigers en plonsen in het water. 3. Een forelletje pikken uit de heerlijke Turkse keuken. 4. Watervallen bekijken met het geruis en het mooie nat. 5. Markten bezoeken in de drukte van alle bezoekers. 6. De grote moskee bewonderen met zijn pracht en praal. 7. De stuwmeren bezoeken in een rustige natuurlijke omgeving. 8. De antieke stad Side ontdekken met zijn bouwwerken van weleer. 9. De Green Canyon ingaan met een tocht diep ver in het land. 10. De mooie natuur en het landschap en lokale bevolking zien. Dit zijn 10 punten en een must. Een must anders ben je hier niet geweest.

'534431' door stefanborkos '534431' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Wie weet het?

stefanborkos

Side, Al jaren bezocht ik enkele weken dit mooie land. Dit vol met oude cultuur en zeer lieve mensen. Oude culturen die al eeuwen samen wonen. Samen wonen in vrede en lief voor hun naasten. Onbegrijpelijk die weerstand van nu vandaag de dag. Onbegrijpelijk die waanzinnige opstand van nu. Ik weet het land is groot met diverse volkeren en meningen. Meningen die je niet met iedereen zal kunnen delen. Maar dan toch smeek ik om die onlusten te stoppen. Gewoon stoppen voor welke zin. Ach ik ben gewoon een meeuw. Een meeuw die kan vliegen. Vliegen als ik bang ben van zo daar komt weer een vent aan. Een vent in de verte en die doet niets. Maar wie weet het.

'533980' door stefanborkos '533980' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Groen helder water

stefanborkos

Side - Managvat - de Green Canyon. Groen dat is die, die Canyon. Groen van water en heerlijke geurende dennen. Groen met het verre gefluister van krekelende krekels. Ver weg in dit natuurpark zitten mooie vogels. Ver weg de ontspringende bronnen in het water. Ver weg in de vooral stille natuur vol natuurlijke kleuren. Een natuur die hier ook nu nog zijn hoogste lied speelt. Het hoogste leid van zo zag ook eens onze wereld er uit. Nee, het is nu echt zo echt zoals wij het heden ten dage zien. Ja, zo zagen de eens oude bewoonde volkeren hun land. Het land van vroeger met de grote oude steden. Het land van de toekomst zoals het vroeger ook was. Het land van een aangelegd bergmeer van nu voor kilometers waterverzorging. Dat is nu. Een bergmeer vol groen helder water.

'533234' door stefanborkos '533234' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Rust tussen oudheid e

stefanborkos

Side De antieke stad Side. De antieke wereld in zijn overblijfselen. De antieke stad die grotendeels zijn vorm heeft behouden. Een kleine stad met houten voetpaden langs moderne wegen. Een kleine stad die de gezellige laagbouw in het centrum behoed. Een kleine stad waar de allermooiste stranden te vinden zijn. Mooi door de meest vriendelijke lokale bevolking. Mooi door de rust en bezienswaardigheden. (Ook nu, geen negatief reisadvies.) Mooi vanwege de ligging en de prachtige omgeving. Mooi omdat de meeste hotels hier super zijn. Het is hier genieten van de heerlijke Turkse keuken. Het is hier genieten van een drankje op een terras. Dat is Side. De stad vol rust tussen oudheid en heden.

'533777' door stefanborkos '533777' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Vale duisternis

stefanborkos

Side - Manavgat - de green Canyon. Het meest verre van de boottocht. De boottocht door de Green Canyon. De Canyon met de rotsige wanden tegen het groen blauwe water. Hier konden we niet verder varen. Het was varen totdat een kolkende watermassa zich vertoonde. Een watermassa in de vorm van kleine aanrollende watervallen. Watervallen die daar de aanstromende woeste rivier bepalen. Het was een prachtige tocht door dit geweldige natuurgebied. Een gebied met soms zijn mistige vage achtergrond kleuren. Kleuren die er mogen zijn en die het soms onwerkelijk maken. Onwerkelijk in die schoonheid van licht en de vale duisternis. Vale duisternis van hoog opstekende bergwanden in volle schaduw.

'534205' door stefanborkos '534205' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Geschiedenis snuiven

stefanborkos

Side. Turkije kent de meeste Grieks Romeinse steden uit de oudheid. Steden als Ephesus, Aphrodisias, Miletus, Perge, Hierapolis, Aspendos, om maar enkele te noemen. De Turkse middellandse zeekust ligt er bezaait mee. Vooral de Romeinse tot in Tunesië en Marokko toe. Ephesus een must en een wonder om te zien en om doorheen te wandelen. Ephesus een stad met vele geschiedenis en groot in zijn omvang waarvan nog maar een gedeelte is opgegraven. Hierapolis een Romeinse stad wat vaak vergeten wordt naast de bloedmooie kalkterrassen van Pamukkale. Aspendos met het best bewaarde Romeinse theater ter wereld. Aspendos met zijn ook nu met prachtige voorstellingen onder de zwoele avond hemel. En ook Side een stad uit de oudheid om doorheen te wandelen. Side met zijn eens lange overdekte colonnade straten. Side is er ook één van waar verschillende culturen zijn stempels zetten. Turkije is echt veel meer dan zon en strand. Hier snuif je overal en vooral de geschiedenis uit een oud verleden.

'533600' door stefanborkos '533600' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Geniet moment

stefanborkos

Side - Hotel Grand Prestige. Een mooi plekje om te vertoeven. Een mooi plekje goed gelegen. Gelegen in grote mooie tuinen. Gelegen vlak bij het grote strand. Het stand met alles er op en er aan. Het strand achter een mooi wandel meer. Het hotel niet erg jong maar zeer goed onderhouden. Het hotel waar je echt elke dag niets te kort komt. Een hotel met pauwen voor de deur en in de mooie tuin. Een 5 sterren hotel met de meest vriendelijke bediening. En dan die gevulde avonden met alle luister van vertier. En dan die prachtige voorstellingen van echte Turkse dansen. Turkse dansen met liefde gepresenteerd onder de blote hemel. Turkse dansen in een weelde van kleur en diens vrolijke kleding. Een geniet moment.

'537029' door stefanborkos '537029' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Momenten

stefanborkos

Manavgat. Een stad boven het bekende Side, Een stad met de gelijknamige rivier, Een stad met grote markten en een prachtige moskee, Een stad gelegen in een zeer bijzonder natuurschoon. Natuurschoon door de aanwezige Manavgat rivier. Natuurschoon door het grote stuwmeer de Green Canyon, Natuurschoon door het uitmonden in de volle Middellandse zee. Natuurschoon zoals het is en moet zijn zoals in de vervlogen jaren. Zoals overal in dit land de restanten van oude volkeren, Zoals overal in dit land de gekoesterde natuur monumenten, Zoals overal in dit land de vriendelijke toegankelijke mensen, Zoals overal de mooie natuur momenten in prachtige kleuren. Dit zijn enkele momenten, Mijn momenten in de Green Canyon.

'536490' door stefanborkos '536490' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Side een belevenis

stefanborkos

Side. Deze stad heeft meer dan alleen zon en strand. Deze stad heeft een ongekende oude geschiedenis. Deze stad heeft bijna alles om het naar je zin te maken. 1. Historisch centrum. 2. Romeinse oudheden. 3. Goede wandelwegen rondom. 4. Gezellige haven. 5. Laagbouw centrum goed bewaard. 6. Terrassen te over voor eten en drinken. 7. Prachtige stranden bij deze oude stad. 8. Gezellig winkelen ook in de avonduren. 9. Mooie resorts ver weg van de behouden stad. 10. Een betoverend binnenland wat je laat verrassen. Dit is mijn top 10. En natuurlijk het mooie weer. Wat wil je nog meer. Dus voor elk wat wils. Side een belevenis.

'541097' door stefanborkos '541097' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Vogel momenten

stefanborkos

Side. Niet alleen de super lange stranden zijn hier welkom, Welkom met de meest mooie grote bijzondere hotels. Niet alleen de drukte van het toerisme is hier welkom, Welkom met diens geld en lekker heerlijk zonnig platliggen. Niet alleen die zonnige taferelen van wat ben ik mooi in de zon, Welkom voor diegene die toevallig ook nog iets anders wil beleven. Daar ben ik er natuurlijk 1 van, 1 Die het totaal gewoon anders zie. Daar zie ik meeuwen rustend en in volle beweging, Beweging in de rustige wind naast de druisende zee. Daar waren even die natuurlijke momenten, Momenten van vele vogels en de woeste ruige natuur. Mijn vogel momenten in Side.

'533510' door stefanborkos '533510' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Het versleten krukje

stefanborkos

Manavgat - Side. En dan even bijna niets. Heldere zee en horizon. Spattende aanrollende golven. Kilometers verlaten strand. Vergankelijk is dit kapotte oude krukje. Maar wat blijft is de schoonheid van de natuur. Oneindig is ook de verre blik richting Cyprus. Een krukje. Een moment van rust. Een overladen gevoel van eenvoud. Een kijk moment van beukende golven. Een moment van bijna niets. Alleen het kapotte krukje en de beukende zee. Hier heb ik geen luxe strandstoel of puzzel boekje voor nodig. Dit is echt onze wereld beleven in zijn rijkdom van eenvoud. Geef mij maar dat versleten krukje in deze prachtige natuur.

'536423' door stefanborkos '536423' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Manavgat mijn wereld.

stefanborkos

Side - Manavgat. Even ons saaie weer met de regen en wind vergeten, Saai en koud met de bijna dikke trui aan op de bank. Op de bank even nagenieten en warm worden van even geleden, Even geleden met 40 graden en volop zon en vreugde op een mooie dag. Maar het zal weer beter worden zoals men voorspeld. Beter in Nederlandse begrippen van hier en daar een bui. Nou die bui is vaker hier dan daar met gemengde gevoelens. Dus pomp ik de energie weer op na een volgende dag met blauw die snel zal komen. Blauw wat staat voor koel, helder en voor natuurlijke warmte en frisheid op elk moment. Mijn gedachten nu op dit moment is even weg mijmeren in mijn wereld van blauw. En dat is Manavgat.

'559283' door stefanborkos '559283' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

Groen blauwe stille..

stefanborkos

Manavgat - The Green Canyon. Ver boven Manavgat ligt dit grote stuwmeer, Ver weg van elk levend menselijk individu. Ver en diep verscholen tussen hoge bergen. Alleen per boot is het te ontdekken, Alleen dan zie je nodige schoonheid, Alleen en enkel alleen voor de natuurgenieter. Hier zijn de natuurlijke stille momenten, Hier varend tussen de dode bomen in het heldere water, Hier waar het water groen blauw is tussen begroeide bergen. Groen blauw water, Groen blauwe herinneringen, Groen blauwe stille momenten.