Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Istanbul image

Istanbul

Istanbul
Turkije
SannevdW

Een stedentrip naar sprookjesachtig Istanbul

Het maken van een stedentrip naar Istanbul stond al heel lang op ons verlanglijstje, maar afgelopen zomer kwam het er dan eindelijk van. De tickets waren snel en goedkoop online geboekt en ook een geschikt hotel (wel in het oude centrum, niet al te duur) vonden we op internet. Visa geregeld en we waren klaar om te gaan!

Na een rustige lijndienstvlucht die keurig op tijd ging, kwamen we rond het middaguur aan op Istanbul Ataturk Airport. Overweldigend, dat is het goede woord voor deze grote en vooral enorm drukke luchthaven. Gelukkig vonden we snel de goede tram en waren we een uur later in het hotel. Inchecken, even uitpuffen, andere schoenen aan en de stad in! Deze eerste dag hebben we vooral de sfeer geproefd van deze wereldstad. Rondgelopen, een kleine moskee bekeken, en vervolgens in een Turks theetuintje onder het genoot van een glaasje 'çay' onze planning voor de volgende dagen gemaakt.

Na een goede nacht en een stevig ontbijt gingen we de volgende dag erop uit om alle 'bekende' trekpleisters te bekijken. We begonnen met de Sultanahmet (Blauwe) moskee. Het kan hier erg druk zijn, maar doordat wij er al vroeg waren, konden we in alle rust genieten van de grote ruimtes en de prachtige tegelwerken. Vervolgens zijn we de straat overgestoken naar de Aya Sophia. Dit was eerst een kathedraal, vervolgens werd het een moskee en nu is het een museum. Heel bijzonder om te zien hoe hier de christelijke en islamitische elementen naast elkaar gepresenteerd worden. Na een heerlijke lunch met goed gevulde pides zijn we naar het Topkapi paleis gegaan. Hier ervaar je echt hoe de sultans destijds de stad hebben geregeerd en met welke weelde en luxe zij zich omgaven. Een echte must-see als je naar Istanbul gaat. Die avond hebben we onze vermoeide voeten rust gegeven door heerlijk uitgebreid te dineren in een restaurantje met uitzicht op de Bosporus.

De dagen erna hebben we verschillend besteed. Eén dag zijn we gaan winkelen in het rijke stadsdeel Nişantaşı (we keken er onze ogen uit). De volgende dag hebben we de boot gepakt naar de autovrije Prinseneilanden, wat echt genieten ten top was, zowel de boottocht als de eilanden zelf. De dag daarop was helaas alweer het einde van onze stedentrip naar Istanbul. Gelukkig hadden we een avondvlucht en hebben de overdag de twee grote bazaars van Istanbul bezocht, waar we goed zijn geslaagd voor de nodige kadootjes en souvenirtjes. En toen was het helaas alweer tijd om deze wereldstad gedag te zeggen. We hopen zeker nog eens terug te gaan, wat een geweldige stad is Istanbul!