Ko Samui

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mysterieuze gemummificeerde monnik

Ko Samui,
Thailand


Wie kent hem niet...Loung Pordaeng, de beroemde gemummificeerde monnik in de Wat Khun Aram. Speciaal voor hem is een gebouw neergezet naast de tempel. Hij zit daar op een stoel achter glas en is van alle kanten te bekijken. Hij is een beroemdheid en de tempel is een echt pelgrimsoord geworden.
In de jaren 80 overleed de man, die overigens pas vanaf zijn 50 jaar monnik is geworden en het is een mysterie hoe het kan dat hij er zo lang na zijn dood nog zo goed uitziet (voor een dode dan, weliswaar). Het lijkt net of hij nog leeft. Hij zit daar in lotushouding (zoals hij gestorven is) en met een zonnebril op, zodat je de lege oogkassen niet ziet en zijn oren zien er helaas niet al te fris meer uit.
Destijds heeft monnik Loung Pordaeng zijn eigen sterfdatum voorspeld. Men zegt dat de monnik zichzelf heeft gemummificeerd door langdurig weinig te eten en te drinken. Zijn meditatief vermogen is zo groot geweest, dat zijn lichaam zo is blijven bestaan. Je vraagt je af hoe lang dit nog zal duren, maar er zal uiteindelijk wel een oplossing gevonden worden.