Noord Taiwan foto's & tips

'508303' door nathaliebeersma '508303' door nathaliebeersma

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Bizarre formatie

nathaliebeersma

Deze foto is genomen van de Nanya Rock ten oosten van Keelung aan de noordoostkust van Taiwan, op vrijdag 9 mei 2014 rond 15.00 uur. `De lucht is volledig betrokken, grauw grijs weer is het. En het miezert. Maar dit doet allerminst afbreuk aan de schoonheid van de ruige rotskust die is bedekt met een deken van rijke vegetatie. De weg zoekt zijn route rond de bergen. Vlak voor een van de vele bochten parkeren we de auto om een natuurlijk wonder in dit deel van Taiwan te bezichtigen, een bizarre formatie die tegen een stel andere brokken gesteente aangesmeten lijkt. De top van de rots doet me denken aan de hoed van een klaprooszaadje. Nog merkwaardiger zijn de schuine strepen, soms zelfs een dikke ring, gevormd door erosie. De meest mooie, bijzondere vormen zijn er ontstaan. Het blok oogt gepolijst maar voelt keihard. De vloer is spiegelglad en heeft net zoveel verschillende aardetinten in zich als de rots. Van donkerbruin, bijna zwart, tot zandkleurig geel en wit grijs. Met grote behoedzaamheid omdat de regen de stenen spekglad heeft gemaakt klauter ik naar de beroemde Nanya Rock. De wind waait hard om mijn oren. Mijn spieren verstijven van de kou. Ik ben blij met de aanwezigheid van mijn paraplu. Huiverend kijk ik in mijn te dunne kleren uit over de weide blauwe oceaan. Ik ruik de zoute zee. De golven beuken in op de kust. Ver aan de andere kant van dat immense water is mijn thuisfront met Nederlandse vrienden en familie. In gedachten van dankbaarheid verzonken hoor ik achter me zo nu en dan een auto over het natte asfalt voorbij razen.’

'521705' door RobHoekstra '521705' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Bizarre rotsformaties

RobHoekstra

Yehliu is een landtong aan de noordkust van Taiwan tussen Taipei en Keelung die ongeveer 1700 meter de oceaan in steekt. Kenmerkend voor de landtong zijn de aardpiramiden, die door een combinatie van zee- en winderosie zijn ontstaan en de meeste bizarre vormen hebben. Dank Wiki. Bij een bezoek aan Taipei is dit goed te doen als dagtrip vanuit de stad.

'352893' door RobHoekstra '352893' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Yehliu

RobHoekstra

Aan de noordkust van Taiwan vind je de vreemde door erosie ontstane rotsformaties van Yehliu. Een klein schiereiland waar je een leuk stukje kunt wandelen en waar je de vreemdste rotsvormen tegenkomt.

'512613' door nathaliebeersma '512613' door nathaliebeersma

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

De schoonheid van een

nathaliebeersma

Deze foto is genomen bij de waterval van Shifen in Taiwan, op vrijdag 9 mei 2014 rond 10.00 uur. Een serene, vlakke Keelung River kiept ineens met enorm geweld haar water over de rotswand. Daar waar de stroom stenen moet ontwijken, worden prachtige spinklers gevormd. Eenmaal deze obstakels gepasseerd valt het water in sierlijke stralen nog enkele tientallen meters recht naar beneden. Op dezelfde rustige wijze als voor de waterval vervolgt de rivier haar weg door de bedding. Regendruppels, te herkennen aan de ontelbare stipjes die het oppervlak doen rimpelen, zorgen vandaag voor extra voeding. Ik doe mijn ogen even dicht om het gebulder tot me door te laten dringen. Als ik niet beter wist, dan zou ik deze waterval benoemen tot de miniatuurversie van de Niagara of Victoria, met name vanwege de aanzienlijke breedte. Zelfs op een grauwe dag als deze kijk je je ogen uit. Ook dit is weer zo’n indrukwekkend stukje natuur op niet veel meer dan dertig kilometer van Taipei.

'132996' door mandy en peppi '132996' door mandy en peppi

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Chubby buddha

mandy en peppi

happy chubby buddha, 72 meter hoge buddha beeld op een eilandje in emei lake. gezegd is dat dit de grootste/hoogste beeld van happy chubby buddha ter wereld is. in 2001 begon de world maitreya great tao foundation met het bouwen van het beeld en het was af in 2007. nu zijn ze druk bezig naast/rondom het beeld een groot klooster te bouwen .

'424853' door broekhuizen '424853' door broekhuizen

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Monnik baat in een...

broekhuizen

een monnik baat in een natuurlijke warm water bron. deze vorm is mogelijk om dat daar de Yangtze en de Filippijnse plaat tegen elkaar botsen

'394132' door RobHoekstra '394132' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Erosie

RobHoekstra

In Yehliu, een klein park in het noorden van Taiwan, tref je verschillende vormen van erosie aan. Het is een landtong die onder invloed van de zee en wind de meest vreemde gesteentes herbergt. Echt een bijzonder stukje natuur vond ik. Op zo'n 2 uur rijden van Taipei als ik het me goed herinner.

'416638' door RobHoekstra '416638' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Taiwanese mini niagar

RobHoekstra

Tijdens onze trip van Taipei naar Yehliu vroeg de chauffeur of we het leuk zouden vinden om een stukje om te rijden om deze waterval te bezoeken. Natuurlijk deden we dat en de waterval en de omgeving ervan waren best mooi. Ik had niet verwacht dat je op 2 uurtjes rijden van het drukke Taipei midden in de natuur zou zitten.

'369817' door RobHoekstra '369817' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Lucky

RobHoekstra

Onderweg van Yehliu naar Jeofen in het noorden va Taiwan begon het ontzettend hard te plenzen! Onze chauffeur wist hier toch een positieve draai aan te geven door ons langs deze watervalletjes te gidsen. Het is een verrassend mooi stukje land, het noorden van Taiwan vonden wij.

'508442' door nathaliebeersma '508442' door nathaliebeersma

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Het heksje met de...z

nathaliebeersma

Deze foto is genomen bij Sulphur Valley in Beitou in Taiwan, op maandag 5 mei 2014 rond 12.00 uur. `Vanuit een doornat Yangmingshan National Park dalen we af naar de oudste nederzetting in Noord-Taiwan. Plotseling parkeert de Taiwanese Poh de auto langs de kant van de weg. Het uitzicht is verrassend, opmerkelijk. Ik voel me net een vogel die over een bosbrand zweeft. Het fel oranje en zwarte gesteente bedriegt de ogen. Aan de rand van het woud lijkt er immers een ontploffing plaats te vinden. Ook de witte rook tussen het groen doet het ergste vermoeden. De huizen staan zo dicht bij het schijnbare onheil, dat ze niet veilig zouden zijn. Daarvoor ligt het water, waarmee de linkerhelft van de vallei gevuld is, te ver weg. Ook de kleine, kunstmatige poeltjes zijn dan nutteloos. Er hangt een onaangename verbrandingslucht. Sulphur Valley doet zijn naam eer aan, want zo heet dit kale gat, deze zwavelmijn middenin de bergen. De geur en het stoom zijn tot hoog boven het rotsachtige, grijze dal waar te nemen en maken het tot een heksenketel, een hel. Het kabaal overstemt alle andere geluiden. En dan regent het ook nog eens pijpenstelen. Warm is het bovendien zeker niet. Ik zou graag het gezonde mineraalwater in de bekende hot springs van deze regio hun taak laten doen op mijn huid. De warmwaterbronnen die het werk zijn van de nabijgelegen vulkanen.’

'422461' door RobHoekstra '422461' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Bijzondere rotsjes

RobHoekstra

Yehliu is een klein schiereiland waar je verschillende soorten vreemde "rotsen" tegenkomt. Een leuke plek om te bezoeken niet al te ver van Taipei. De kracht van natuurelementen is hier goed te zien.

'400600' door RobHoekstra '400600' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Karikatuur

RobHoekstra

Dit vrouwtje moet een bekende zijn voor iedereen die in het plaatsje Yeofen is geweest. Dit is een oud Japans theedorpje in de heuvels van noord Taiwan. Een grappige dame die worstjes en andere "lekkernijen" verkoopt.

'385148' door Joanna '385148' door Joanna

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Shop with a view

Joanna

We waren de hele dag op stap geweest met de Pingxi-line, een treintje langs oude mijnwerkersdorpjes. Aan het eind van de dag gingen we naar Jiufen, een prachtig plaatsje op een berg met uitzicht op zee. Ooit een 'gold-rush' dorp, daarna vergeten, totdat er een film werd opgenomen, en nu een toeristisch trekpleister met vele sfeervolle theehuizen en souvenirs winkels. Deze foto toont zo'n winkeltje, en door het raam zie je de grillige kustlijn. Een verrekijker was hier in de winkel niet zo wenselijk geweest, maar daarbuiten des te meer!

'549649' door Mireille '549649' door Mireille

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Buddhisme aan het Eme

Mireille

Aan Lake Emei ligt het "Providence Maitreya Buddha Institute". Het behoort tot een sekte - "Maitreya Great Tao" die opgericht is door de monnik - Wang Hao-Te. Hij vluchtte van China naar Taiwan na de Chinese burger oorlog. Vervolgens opende hij het klooster in 1987. Het doel van deze sekte die wel Buddhism aanhanger is- maar ook net weer wat anders - Zij promoten wereldse vrede, gezonde levensstijl / omgeving en houden zich bezig met milieutheorieën. Ietwat ingewikkeld te snappen, ik was namelijk op een dagtocht met een chauffeur (Taxi) en hij legde veel uit, al moest het soms via google translate :-) tja, dan snap ik het ook niet helemaal meer. Naast het klooster staat de "Great Standing Maitreya Buddha of Beipu" die 72meter hoog is. Maitreya - de "Buddha of the future" - hij draagt de wereld in zijn rechterhand, gebedskralen in de linker hand en een gemoedelijke glimlach. Maitreya wordt ook wel de lachende Buddha genoemd juist ivm zijn grote glimlach, houding met enorme buik. Het Emei meer was van origine een reservoir (genaamd Dapu). Nu wordt het niet meer als dusdanig gebruikt en is de omgeving en het park verwilderd. Zo is het een schone, rustige plek met veel groen. Emei meer en het klooster liggen in de Hsinchu provincie waar voornamelijk de Taiwanese Hakka Aboriginals wonen.

'444665' door daisypanis '444665' door daisypanis

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Spoorlijn

daisypanis

De Pingxi Line is een spoorlijn gebouwd in 1918 en was bedoeld voor goederentransport. Het heeft zeven stations, waaronder Shifen waar ik deze foto heb genomen. Sinds 1992 is de Pingxi Line een toeristische attractie. De lijn loopt door de prachtige natuur van noordelijk Taiwan, het Pingxi District, bekend om zijn kolen- en goudmijnen.

'134165' door mandy en peppi '134165' door mandy en peppi

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Tai-an hotsprings

mandy en peppi

vooraanzicht van in nevel gehuld hotel onsen papawaqua met hotsprings gelegen aan de wenshui rivier in de bergen.. noord taiwan

'444668' door daisypanis '444668' door daisypanis

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Make a wish!

daisypanis

Shifen staat bekend om de wensballonnen. Ballonnen in allerlei kleuren en maten. Elke kleur staat voor een andere betekenis.Je beschildert ze zelf met wensen en dan worden ze aangestoken en opgelaten op de treinrails.

'369931' door RobHoekstra '369931' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Vreemd gesteente

RobHoekstra

Aan de noordkust van Taiwan vind je de vreemde door erosie ontstane rotsformaties van Yehliu. Een klein schiereiland waar je een leuk stukje kunt wandelen en waar je de vreemdste rotsvormen tegenkomt.

'549677' door Mireille '549677' door Mireille

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Historische treintoch

Mireille

De Pingxi Line is een historische treinroute route. De treinroute werd tijdens de Japanse overheersing van Taiwan gemaakt om delfstoffen te vervoeren (o.a. goud en kool). In juli 1921 was spoorweglijn van slechts 13 km klaar en in gebruik genomen. Nu zijn de mijnen verpauperd en niet werkzaam meer, daarom doet de trein nu dienst voor het toerisme. Vanuit Taipei ga je door de groene bergen en langs oude mijn dorpjes. Naast de trein zie je nog een oude koolopslag. Ik was net terug uit Taiwan en werd deze treinroute in de Nederlandse TV serie "Rail away" getoond. Grappig.

'542674' door RobHoekstra '542674' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Vreemde steentjes in.

RobHoekstra

Ik kon haast niet geloven dat het de natuur is die deze steentjes zo heeft gevormd. Uiteraard wel die grote maar niet die kleintjes er bovenop. Je zou toch denken dat die er door de mens bovenop zijn gelegd. Toch blijkt het echt moedertje natuur te zijn geweest die deze vreemde puistjes heeft gevormd. Dit zijn enkele van de bizarre rotsformaties die je kunt zien in het Yehliu geological park aan de noordkust van het eiland.

'371612' door RobHoekstra '371612' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Creepy building

RobHoekstra

Ergens in het noorden van Taiwan langs de kust zagen we tegen de heuvels dit spookachtige gebouw. Het leek me een soort vervallen gevangenis of fort oid. Het gebouw icm de stortregen maakte het een beetje spooky overkomen.

'423391' door broekhuizen '423391' door broekhuizen

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Jongetjes dansen op..

broekhuizen

jongetjes dansen op een feest op straat, een jongetje had helaas geen witte schoenen, of is het juist daar daar leuker om na te kijken?

'356842' door RobHoekstra '356842' door RobHoekstra

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

Jeofen

RobHoekstra

Ondanks het enorm slechte weer kon je de gezellige sfeer van het stadje Jeofen goed voelen. De japanners hadden hier hun theehuizen. Het is er gezellig en je kunt er van alles eten.

'348966' door mariskav '348966' door mariskav

TaiwanNoord Taiwan

TaiwanNoord Taiwan

De lachende Buddha

mariskav

De lachende Boeddha staat ook bekend onder de naam Maitreya. Deze naam werd niet zomaar gekozen, Maitreya’s grootste kwaliteit was die liefhebbende vriendelijkheid en de wens om anderen gelukkig te maken. Voor mij werkt dit onfeilbaar, als ik deze Boeddha ergens zie, verschijnt er altijd een glimlach op mijn gezicht.