De leukste activiteiten in Taiwan image
Natascha

De leukste activiteiten in Taiwan

Taiwan is het kleine broertje van China en moet je zeker weten een keer bezoeken. Zoek het bruisende leven op, wees actief of zoek het iets rustiger op. Dit zijn de leukste activiteiten in Taiwan.



In Taiwan wordt fietsen steeds populairder (Foto: Peter de Ruiter © Columbus Travel)



Taiwan is een van de eigenaardigste landen ter wereld, vooral omdat het de facto autonoom is, maar toch officieel niet als onafhankelijk land bestaat. Eerder dan door natuurpracht, die in beperkte mate te vinden is, word je als reiziger getroffen door het dagelijks leven en de fascinerende politieke situatie – zo zijn de gemengde gevoelens over grote broer China en het contrast tussen de moderne miljoenensteden en de dorpen van bedreigde inheemse stammen overal tastbaar. Taiwan is bovendien een ideaal land voor surfers, al wil een straffe wind wel eens omslaan in een tyfoon, met alle destructieve gevolgen van dien. Afgezien van het weer, heb je er als reiziger weinig te vrezen: Taiwan is een van de meest ontwikkelde landen van Azië en je kunt gaan en staan waar je wilt.



Fietsen in Taiwan



In principe is het hele land geschikt voor fietstochten. Rond sommige meren, waaronder Sun Moon Lake en het kleinere Carp Lake, zijn zelfs speciale fietspaden uitgezet. Fietsen zijn overal te huur en van doorgaans goede kwaliteit (tip: de fietscentra van fabrikant Giant).



Ga de markt op in Taiwan



Sfeervolle avond- en nachtmarkten vind je in vrijwel elke middelgrote en grote stad. Ze vormen een inkijk in het bruisende leven van alledag en zijn dé plek om nationale specialiteiten als stinking tofu uit te proberen.



Ga surfen in Taiwan



De wind is een gesel maar soms ook een geschenk. Langs de kusten van het hoofdeiland en bovenal rond de eilanden in de Penghu-archipel tref je golven die zowel beginner als prof uitdagen. Op Penghu kun je spullen huren en les krijgen van vriendelijke Australiër Nolan, www.mahalosurfing.com



Neem de trein in Taiwan



Naar Alishan. Deze klassieke smalspoortrein kronkelt vanuit een dal met rijstvelden bergopwaarts door een dicht woud. Niet bepaald van de gebaande paden, maar wel een must. De trip duurt een kleine vier uur en begint in het plaatsje Chiayi.



Bedwing bergen in Taiwan



Wie zichzelf fit acht en een uitdaging wenst, kan proberen Taiwans hoogste berg Yushan (3952 meter) te bedwingen. De berg en het omringende, gelijknamige nationaal park zijn op hun mooist in maart en april als zwermen vlinders de valleien bedekken. Vraag wel eerst online een parkvergunning aan.



Verdiep je in de inheemse cultuur van Taiwan



Taiwan kent vele inheemse bevolkingsgroepen, die na jarenlange gedwongen assimilatie en onderdrukking proberen hun cultuur nieuw leven in te blazen. In het oosten en het zuiden van het eiland tref je de meeste authentieke inheemse dorpen aan. Aanraders zijn de plaatsjes Duona en Wutai van de Rukai-stam en het dorp Tafalong van de Amis.



Kom tot rust in Taiwan



In een heetwaterbron. Taiwan kent er zo’n 150, veelal in bergachtige omgevingen en gemodelleerd naar de Japanse onsen (de badcultuur werd rond 1900 door de toenmalige bezetter geïntroduceerd.) De variatie is groot: van duur en hip tot goedkoop en gemoedelijk.



Juich draken toe in Taiwan



’s Zomers barsten overal in Taiwan drakenbootraces los – een van oorsprong Chinese traditie – om kwade geesten te bezweren. De spectaculairste races vinden plaats in Taipei, Lugang en Erlong.



Bezoek een theefabriek in Taiwan



Taiwan staat bekend om zijn grootschalige industrie, maar de theefabrieken in de Riftvallei zijn kleine, levendige aangelegenheden. Meestal zijn de theevelden en gespecialiseerde theehuizen niet ver te zoeken, zodat je elke productiefase van dichtbij meekrijgt.



Praat mee over politiek Taiwan



Het zal je een enerverende avond bezorgen, want de Taiwanees is verdeeld: wel of niet aansluiting zoeken bij China, hoe de strijd aan te binden met corruptie, wat te doen aan de economische crisis? In Taiwan is meer openheid dan elders in Azië, en zeker met een cocktail erbij komen de tongen los.