Tadzjikistan Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Tadzjikistan - Slapen in een Kirgizische nomadentent

Gepubliceerd: 06 sep 2012 0
In Tadzjikistan, een van de minst bekende voormalige sovjetrepublieken, trekken Kirgizische nomaden over een magistrale woestenij. Word voor even deelgenoot van hun leven en blijf op eenzame hoogte logeren in een yurt.

Slapen in een Kirgizische nomadententLange tijd was Tadzjikistan door burgeroorlog ontoegankelijk. Maar zelfs nu er al enige tijd vrede heerst, blijft het een van de meest onbekende bestemmingen ter wereld. Ten onrechte: het is een land met een uitzonderlijke natuur en boeiende volkeren, waaronder de jagers en rondtrekkende boeren uit buurland Kirgizië. De wereld van deze nomaden is niet alleen ver weg van Nederland, maar staat zelfs haaks op de overwegend stedelijke, Perzische cultuur van Tadzjikistan.

Het oostelijk deel van de Pamir, een desolate hoogvlakte in het oosten van het land, is hun domein. Via de ruim vier kilometer hoge Kargushpas krijg je toegang tot een onbarmhartig maanlandschap, onderbroken door spiegelende bergmeren. Dwars door het desolate landschap loopt de Pamir Highway, een ogenschijnlijk zinloos stuk asfalt. Langs de weg vind je mistroostige nederzettingen van oude sovjetbarakken, waar werkloze mannen en vrouwen rondlummelen. Aan de horizon zie je verdwaalde plukjes yurts, de traditionele ronde nomadententen.Nabij de grens met Rusland en China ligt het Rangkulmeer, vanwaar je uitzicht hebt op de hoogste toppen van de Pamir. Niet ver van het meer kun je overnachten in een yurt en deelgenoot worden van de nomadencultuur. De matrassen zijn dik, de dekens warm. Dat moet ook: de kou op deze hoogte kan ongenadig zijn. Buiten hoor je jaks, schapen, geiten of kamelen snuiven en met zware hoeven over vegetatieloze grond banjeren.

Een yurt is een soort tent die in heel Centraal-Azië, van Afghanistan tot Mongolië, voorkomt. Het woord is geleend uit het Turks, waar het tegenwoordig synoniem is voor ‘thuisland’. De vorm is rond, zodat je het gevoel hebt terug te zijn in de baarmoeder. De wand, gemaakt van vilt, lijkt op levend weefsel. Het biedt beschutting tegen de snijdende wind die over de Centraal-Aziatische hoogvlakte jaagt.

 Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Tadzjikistan artikelen

Ultieme bestemmingen voor doorgewinterde reizigers

Jij hebt al heel wat bestemmingen afgevinkt van je bucketlist of geschrapt van je kraskaart. Toch ben je nog lang niet moe van reizen. Er valt zoveel moois, bijzonders en spectaculairs te beleven op de aarde. Heb jij de volgende mooie en unieke bestemmingen al bezocht?

Jij hebt al heel wat bestemmingen afgevinkt van je bucketlist of geschrapt van je kraskaart. Toch ben je nog lang niet moe van reizen. Er valt zoveel...

Door: Tom Aussems
Video: brood bakken in Tadzjikistan

In het kader van National Geographic’s ‘Short Film Showcase’ deelde videograaf John Wendle een fragment over een wel heel bijzondere manier van broodbakken. Een ambacht dat in vrijwel ieder Tadzjikistaans huishouden centraal staat.

In het kader van National Geographic’s ‘Short Film Showcase’ deelde videograaf John Wendle een fragment over een wel heel bijzondere manier van broodb...