Palmyra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Palmyra image

Stad van Duizend Zuilen

Palmyra
Syrië
Joanna

Stad van Duizend Zuilen

‘IS verovert Palmyra’. ‘IS verwoest beelden Palmyra’ ‘IS……’

Brings back memories. Palmyra. Een oase in de Syrische woestijn. Stad van Duizend Zuilen.

Ik was er in 2003. Ik had er nog nooit van gehoord. Nou ja, tot een paar dagen voordat ik een vlucht naar Damascus zou hebben. Al kijkend naar de tips ter plaatse bleek Palmyra een must-see te zijn. De Romeinen en Arabieren hebben hier hun sporen achtergelaten en het bleek een van de toeristische hoogtepunten van Syrië te zijn. Dat wil ik zien!

De dag na aankomst stappen een collega en ik in de auto die contactpersoon Mazen voor ons heeft geregeld. Zelf gaat hij niet mee. Chauffeur Ahmed zal ons een paar uur door de woestijn rijden. Maar niet zonder eerst een stop te maken bij de christelijke plaats Maalula. We lopen omhoog, bekijken de prachtige mozaïken en genieten van het uitzicht over de plaats. Weer beneden belanden we in een samenzijn van dansende mannen. We rijden verder en stoppen halverwege bij het Bagdad café. We drinken een kopje thee, kijken even rond en zien de andere klanten aan de waterpijp zitten. Bizar, de Irak oorlog is in volle gang en we zijn zojuist langs de afslag naar Bagdad gereden. Komt het toch even dichtbij.

Na een voorspoedige rit komen we aan in Palmyra. Ahmed zet ons af bij de graftorens waar we welkom worden geheten door gids Hussein. ‘Hello Sofia, welcome to Palmyra, I’ll be your guide for the day’. Wauw, we rijden een paar uur door de Syrische woestijn en ze weten dat we eraan komen!
Hussein leidt ons binnen en buiten rond en vertelt ons meer over deze eeuwenoude gebouwen. Van hier uit hebben we al een aardig overzicht over het gehele complex, wat is het groot!
We worden beneden afgezet bij de tempel van Bel, van hieruit lopen we over het complex. We verwonderen ons over deze eeuwenoude Romeinse gebouwen, de geschiedenis van de stad gaat terug tot het tweede millennium vóór Christus. In de zevende eeuw werd het door de moslims veroverd en zijn er Islamitische elementen aan toegevoegd. We lopen langs de colonades, komen langs de Tetrapylon en bezoeken het Romeinse theater. Er zijn niet veel toeristen, zodat we de grootsheid van deze machtige plek rustig kunnen ervaren. Voor we terugrijden naar Damascus gaan we nog even naar de Arabische burcht, waar we een schitterend overzicht hebben over Palmyra. Wat een geweldige dag op een prachtige plek!

En dan nu anno 2015. Al een paar jaar oorlog in Syrië. Velen zijn ontheemd en vluchten het land uit op zoek naar een veilige plek. Thuis is niet meer. Palmyra wordt stukje bij beetje vernietigd en gebruikt als decor voor executies. Van must-see werd het no-go.