Damascus

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Damascus image

Damascus

Damascus
Syrië
Renie

Syrie 1 Damascus

We vertrekken ’s morgens om 7 uur vanuit Hoorn zijn zijn ongeveer om 3 uur in ons hotel in het centrum van Damascus.
De Syrische hoofdstad maakt er aanspraak op de oudste nog steeds bewoonde stad ter wereld te zijn. De oude ommuurde binnenstad is de grote attractie van Damascus. Vooral de overdekte soek met de meest uiteenlopende winkeltjes, exotische geuren, oriëntaalse muziek, badhuizen en gesluierde vrouwen maakt de eerste ontmoeting onvergetelijk. Vlakbij ligt de indrukwekkende Omayyadenmoskee. Vóór de eigenlijke moskee ligt de binnenplaats, waarvan de muren zijn versierd met goudkleurige mozaïeken en de vloeren met wit/bruine marmermozaïeken. Binnen liggen en zitten de mensen op de mooiste en duurste Turkse, Turkmeense en Iranese tapijten, die de hele gebedsvloer bedekken. Centraal staat de sarcofaag met het hoofd van Johannes de Doper. Johannes de Doper wordt ook in de islam als profeet gezien en dus staan wij met onze grijze pijen zij aan zij met in chador geklede Iranese moslimvrouwen. Damascus is na Mekka, Medina en Jeruzalem de 4e heilige plaats voor de Islam.
Tot mijn verbazing vindt niemand het een bezwaar als ik foto’s maak.
Ook de fraai gedecoreerde ommuurde woonhuizen zijn de moeite waard.
Het Nationale Museum bevat allerlei archeologische vondsten uit Palmyra en Doura Europos. We vinden uiteindelijk waarvoor we komen: het kleinste kleitablet waarop ons schrift staat afgebeeld.
Ons hotel is vlak bij het Hejaz Railway Station. Van hieruit vertrok vroeger de trein naar Mekka. Vandaag is het station niet meer in gebruik. We krijgen er van een zeer vriendelijke meneer een rondleiding.
‘s Avonds eten we in een traditioneel restaurant in de souq. De smalle ingang doet niet vermoeden dat er zich binnen een hele grote ruimte bevindt. We eten Syrische "muqabilat" of "mezzeh"; dit zijn koude en warme voorgerechten. Alles wordt in schaaltjes op tafel gezet; hummus, tabouleh, mutabbal, baba ghanouj, kibbeh, muhammarah en nog veel meer. Dit alles natuurlijk vergezeld van platte broden waar je een stuk van afscheurt om er mee te "dippen". Wie daarna nog trek heeft kan geroosterd lams- of kippenvlees bestellen.