Sri Lanka reviews

4
Sri Lanka
Land van backpackers. Uitermate geschikt voor mensen die houden van het 'proeven van cultuur', het opgaan in de locals en het eten van zeer onhygiënisch eten. Voor de fatsoenlijke vakantieganger, is Sri Lanka geen aanrader. Werkelijk overal word je overspoeld door overreligieuze figuren, veel te hoge (lees: tot wel 50(!) keer hoger) prijzen voor toeristen en tuktuk-chauffeurs die de afgesproken prijzen verdubbelen en spontaan glazig kijken en geen Engels meer spreken wanneer je hen erop attendeerd. Geen enkele taximeter werkt overigens. Pas ook op bij Adam's Peak, waar vaak reclame wordt gemaakt. Dit zou een plek zijn waar je geweldige foto's zou kunnen nemen van de opkomende zon, echter is het een, bijna misselijkmakende, gebedsplaats waar buddha geëerd wordt. Hier kom je natuurlijk pas achter wanneer je eenmaal boven bent na een klim van om en nabij drie uur. Owja, of je ook nog even je schoenen uit wil doen en op blote voeten/sokken verder wil op de verdovend koude vloer. Kortom: backpackers, cultuursnuivers, extreem sociaal ingestelde mensen DOEN. Op zoek een fatsoenlijke vakantie, waar je niet overal veel en veel teveel betaald voor toegangsprijzen etc. dan dien je hier vooral niet te zijn. Dit gezegd hebbende, kun je niet ontkennen dat de natuur geweldig met een hoofletter G is. Prachtige stranden, bebossing en verschillende soorten beesten. Jammer dat het volk er zo een zooitje van maakt.
Land
  • Natuur
  • Weer
  • Wildlife
  • Prijzen
  • Hygiëne
  • Zwerfhonden
  • Overreligieuze fanatici
  • Zeer belabberd voedsel
  • Indringende stank
Review geplaatst op 2018-03-09
4
Sri Lanka
Land van backpackers. Uitermate geschikt voor mensen die houden van het 'proeven van cultuur', het opgaan in de locals en het eten van zeer onhygiënisch eten. Voor de fatsoenlijke vakantieganger, is Sri Lanka geen aanrader. Werkelijk overal word je overspoeld door overreligieuze figuren, veel te hoge (lees: tot wel 50(!) keer hoger) prijzen voor toeristen en tuktuk-chauffeurs die de afgesproken prijzen verdubbelen en spontaan glazig kijken en geen Engels meer spreken wanneer je hen erop attendeerd. Geen enkele taximeter werkt overigens. Pas ook op bij Adam's Peak, waar vaak reclame wordt gemaakt. Dit zou een plek zijn waar je geweldige foto's zou kunnen nemen van de opkomende zon, echter is het een, bijna misselijkmakende, gebedsplaats waar buddha geëerd wordt. Hier kom je natuurlijk pas achter wanneer je eenmaal boven bent na een klim van om en nabij drie uur. Owja, of je ook nog even je schoenen uit wil doen en op blote voeten/sokken verder wil op de verdovend koude vloer. Kortom: backpackers, cultuursnuivers, extreem sociaal ingestelde mensen DOEN. Op zoek een fatsoenlijke vakantie, waar je niet overal veel en veel teveel betaald voor toegangsprijzen etc. dan dien je hier vooral niet te zijn. Dit gezegd hebbende, kun je niet ontkennen dat de natuur geweldig met een hoofletter G is. Prachtige stranden, bebossing en verschillende soorten beesten. Jammer dat het volk er zo een zooitje van maakt.
Land
  • Natuur
  • Weer
  • Wildlife
  • Prijzen
  • Hygiëne
  • Zwerfhonden
  • Overreligieuze fanatici
  • Zeer belabberd voedsel
  • Indringende stank
Review geplaatst op 2018-03-09
9
Sri Lanka
bertus.veldhuis@gmail.com was hier 01 jan 2018
De resiorganisattie Shinga Travel stelde een mooie rondreis samen voor ons om 2 weken door het land te reizen en ook nog wat rust te ervaren. Tamarind Garden (bij Kandi in de buurt) was een waarlijke oase van rust! De zuidkust wat heerlijk om te verblijven in een beach bungalow, Simpel maar verrassend rustig!
Land
Review geplaatst op 2018-11-11
7
Sri Lanka
hansdewildt was hier 01 sep 2017
Neem de trein in Nuwara Eliya (Nanu Oya) en stap uit in Bandarawela (Haputale) Zeker een aanrader want het is een schitterende treinreis. Onze rit had de eerste 3 stops het mindere uitzicht en de laatste 3 het overweldigende landschap waar je prachtige foto’s van kunt maken. Dus links of rechts zitten maakt niet uit, als je maar een plaatsje bij het raam hebt. Ook de stationnetjes zijn geweldig leuk om te zien. Wat een drukte als al die mensen daar in- of uitstappen. Koop kaartjes voor de 2e of 3e klas want je zit dan tussen de locals In de trein. Wat een heerlijke drukte tussen al die aardige mensen en leuke kinderen.
Land
  • Geweldige ervaring
  • mooie natuur
  • tussen de bevolking
  • kan druk zijn
Review geplaatst op 2018-01-29
9
Sri Lanka
GerinaHitzert was hier 01 sep 2017
Sri Lanka wordt wat meer ontdekt door toeristen, maar het is een prachtig mooi land. De mensen zijn onwijs vriendelijk en gastvrij en zelf reizen, buiten de gebaande paden is goed mogelijk. Natuur & cultuur.. dat hebben ze hier allebei Beklim de pidurangala rock met prachtig uitzicht op de beroemde sigiriya rock, huur een scooter en verken de omgeving bij Galle, hike om 04:30 naar Ella Rock en neem de adembenemende treinreis door de theeplantages (Kandy - Nuware Eliya - Ella)
Land
  • Niet toeristisch
  • Goedkoop
  • Vriendelijke mensen
  • Entree geld voor foreigners uit balans
Review geplaatst op 2018-01-25
8
Sri Lanka Centraal hoogland
hansdewildt was hier 01 sep 2017
Theeplukken is nog niet zo gemakkelijk. Het is een vak apart. De theeplukster plukt de bovenste blaadjes van de theeplanten. De plantages liggen meestal op een berghelling. Hierbij geldt dat hoe hoger de plantage ligt, des te beter de kwaliteit van de thee zal zijn. Als de theeplant twee of vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Gewoonlijk worden alleen de top en de eerste twee of drie bladeren van de plant met de hand geoogst voor de verwerking tot thee. Handmatig plukken geeft het beste resultaat, maar tegenwoordig gebeurt het ook machinaal. Het oogsten wordt elke een tot twee weken herhaald. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden. De beste kwaliteit wordt echter geplukt in de droge moessontijd. Laat je niet misleiden, want het is echt zwaar werk. Wij mochten het zelf proberen en dat viel zwaar tegen !
Regio
  • mooi uitzicht vanaf deze hoogte
  • weinig toeristen
  • mooi om te zien
  • leuk om te proberen
  • niet in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-06-12
8
Sri Lanka Galle
hansdewildt was hier 01 sep 2017
De nederlandse vesting in Galle is in 1640 door Willem Jacobsz Coster veroverd op de Portugezen. In 1663 is de vesting behoorlijk versterkt tot een onneembare VOC-vesting. Ruim 100 jaar later, in 1795 vond de overgave plaats aan de Engelsen. Deze overgave is zonder strijd verlopen en in 1802 is Galle tijdens de Vrede van Amiens overgedragen. Veel herinnert er nog aan de nederlandse tijd, zoals straatnamen; Leynbaanstraat, Utrecht Bastion, Akersloot Bastion en Zeebergstraat. Ook het wapen van het VOC uit 1669 hangt nog steeds boven de poort. Sinds 1988 is de vesting van Galle bijgeschreven op de wereld erfgoedlijst van Unesco. De vuurtoren is overigens niet van nederlandse hand, maar is door de Engelsen gebouwd nadat het fort aan hen was overgedragen.
Stad
  • weinig toeristen
  • sfeervolle stad
  • mooi om te zien
  • interessant
  • niet in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-06-12
9
Sri Lanka
baatjes was hier 01 aug 2017
Sinharaja mag niet ontbreken in je Sri Lanka-reis als je vogelliefhebber bent. Wij hebben het regenwoud aan het einde van onze reis bezocht. Allereerst was het er heerlijk koel in vergelijking met de droge en hete Culturele Driehoek. En aanzienlijk natter. Maar dat is te verwachten van een regenwoud. Je kan het woud niet in zonder gids. Je blijft in het woud gewoon op een pad, maar zonder gids zie echt helemaal niets. De eerste middag zagen we niet heel veel en de moed was ons in de schoenen gezakt om bijvoorbeeld de Sri Lanka Hanging Parrot of Sri Lanka Blue Magpie nog te zien. De volgende ochtend stonden we echter al voor 07.00 uur op de parkeerplaats en binnen no time hadden we, met hulp van onze geweldige gids, de Sri Lanka Blue Magpie gezien. Niet veel later ook de Hanging Parrot. En als toetje de Red-faced Malkoha. We konden met een gerust hart naar huis.
Land
  • Vogelrijk
  • Schitterend groen
  • Je moet met gids naar binnen
  • Bloedzuigers
Review geplaatst op 2018-01-03
9
Sri Lanka
baatjes was hier 01 aug 2017
Mihintale was voor ons absoluut één van de hoogtepunten van Sri Lanka. Deze kloosterstad wordt gezien als de bakermat van het Boeddhisme in Sri Lanka. Om te beginnen is daar een prachtige trap die je naar de kloosterstad leidt. Het is een klim (in totaal 1840 treden, je kunt een beetje smokkelen en met de auto naar het terras met de refter rijden), maar die klim draagt bij aan het unieke gevoel dat deze plaats je geeft. De trap naar het eerste terras is breed en hier vind je dus de refter (= eetzaal in een klooster). Hier vind je ook gigantische rijstkano’s. De monikken konden hier hun eten halen. De daarop volgende trappen zijn een stuk smaller en steiler. Wij hebben onderweg geholpen zandzakken naar boven te sjouwen. Bovenop kunnen geen vrachtwagens komen, maar er moet natuurlijk wel onderhoud gepleegd worden en daarom sjouwen vrijwilligers zakken met zand naar boven. Bovenop de heuvel vind je een stoepa met een schitterend zicht op Anuradhapura. Er staat ook een gigantisch Boeddhabeeld en je kunt de Aradhana Gala (Rots van de bijeenkomst) beklimmen. Ik heb overgeslagen omdat het een erg steile klim is die op sokken niet gemakkelijk te maken is. Mijn man is bovenop geweest en de foto’s lieten een prachtig uitzicht zien. De meeste mensen die Mihintale bezoeken zijn locals. Althans toen wij er waren.
Land
  • Weinig toeristen
  • Prachtige trap
  • Mooi uitzicht
  • Flinke klim
Review geplaatst op 2018-01-03
8
Sri Lanka gal-oya-national-park
baatjes was hier 01 jul 2017
In/bij Gal Oya National Park is maar één lodge waar je kunt overnachten. De lodge bestaat uit verschillende (luxe) huisjes, de meeste voor twee personen maar een aantal voor gezinnen. Via de lodge kun je allerlei verschillende excursies doen, bijvoorbeeld een bootsafari of jeepsafari. Vooral de jeespsafari levert in de ochtend een fantastisch aantal vogels op. Het eten dat bij Gal Oya lodge wordt bereid is heerlijk. In de ochtend geef je aan wat je 's avonds wilt eten en in de avond geef je aan wat je in de ochtend wil eten. Dit is om voedselverspilling tegen te gaan. Ze maken alleen dat waar om gevraagd wordt. Wij vonden de bootsafari wat tegenvallen en voor groot wild zijn er betere plaatsen in Sri Lanka. Maar voor het ongebaande gevoel is Gal Oya zeker een aanrader.
Accommodatie Activiteit Natuurgebied Highlight
  • Mooi gebied voor vogels
  • Milieubewuste lodge
  • Heerlijke huisjes
  • Van het gebaande pad gevoel
  • Prijzig
  • Weinig groot wild
Review geplaatst op 2018-04-06
8
Sri Lanka Sigirya
baatjes was hier 01 jul 2017
Ik zag best een beetje op tegen de weg naar boven. Van veel mensen had ik gehoord dat het een enge trap is die je op moet en met hoogtevrees is dat geen pretje. Maar de beklimming van Sigiriya is mij 100% meegevallen. Oké, het is een flinke klim, ontzettend warm, maar lang niet zo eng als ik had verwacht. Omdat het zo warm kan worden is het wel echt noodzaak dat je deze klim vroeg in de ochtend doet. Het is dan nog rustig en kun je redelijk doorlopen. Als het echt druk is en je gaat later op de dag dan sta je vaak in de rij en schuifel je voetje voor voetje verder in de brandende zon. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht en vang je lekker wind zodat je wat kunt afkoelen. Let wel op een eventueel petje, deze waait gemakkelijk af!
Highlight
  • Mooie belevenis
  • Fantastisch uitzicht
  • Veel toeristen
  • Kan enorm warm zijn
Review geplaatst op 2018-02-14
9
Sri Lanka Zuid Sri Lanka
Dragonfly was hier 01 jun 2017
Het gehele zuiden van Sri Lanka is nog redelijk ongerept en minder bezocht dan de stranden rondom Colombo. Aan de zuidkust van Sri Lanka vindt je stranden en diverse authentieke vissersdorpjes als Kogalla, Unawatuna en Hikkaduwa. Ook het historische stadje Galle is zeer de moeite waard. Hier vindt je nog vele oude gebouwen uit de koloniale tijd en zelfs een christelijke kerk, speciaal voor de Nederlanders die hier woonden. Tot slot ligt ook het Yala National Park in het zuiden en Nationaal erfgoed Singaradjha. Het Singharaja Regenwoud is door de UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. Het is een ongerept regenwoud van de laaglanden van Sri Lanka. In dit schitterende nationale park vindtje diverse soorten vogels, reptielen, insekten en zoogdieren die enkel op Sri Lanka voorkomen. Zeker de moeite van een bezoek waard dus als je van fotografie houdt. Helaas waren wij precies tjdens de moesson. Dat is zeker in deze regio niet aan te raden. De hoeveelheid regen die er valt is vanwege de klimaatveranderingen erger geworden en aardverschuivingen komen hier dan ook voor. Ook de zee is in deze periode ontoegankelijk vanwege de toestroom van de rivieren. Het water is troebel dus niet geschikt om in te duiken en de is zee te gevaarlijk om in te zwemmen. Er zijn net als in de Noordzee gevaarlijke stromingen.
Regio
  • Prachtig groen
  • Mooie parken veel bezienswaar
  • weinig toerisme
  • overstromingen
  • veel regen
  • woeste zee
Review geplaatst op 2017-09-16
9
Sri Lanka West Sri Lanka
Amoebes was hier 01 apr 2017
wat een aardige, hoffelijke mensen in deze streek. Er heeft hier nog maar 7 jaar geleden een hele heftige burgeroorlog gewoed, maar ik heb er niets van gemerkt. Leuke gesprekken gehad met visser, tuk tuk drivers, juwelen handelaars kappers, taxichauffeurs. De volgende trip heb ik alweer geboekt met mijn vrouw. Maar tegelijkertijd schokkend om te zien wat de plastic ocean hier al doet.
Regio
  • aardige mensen
  • pas op voor natte seizoen met mud avelanches
Review geplaatst op 2017-06-02
9
Sri Lanka
hansdewildt was hier 01 sep 2016
Anuradhapura is het bezoeken meer dan waard. Je vindt er beroemde opgravingen, de "Bo-tree", een van de oudste bomen ter wereld, de kolossale stoepa Ruwanmelisseya en uiteraard het "loverstempeltje" Isurumuniya. Uiteraard moeten deze bezoeken voor een groot deel ook met "tempelkledij", broek of rok tot over de knie, geen hoofddeksel, de schouders bedekt en op blote voeten gebeuren. De rotstempel maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex uit de 3e eeuw voor Christus en is gedeeltelijk gebouwd tegen een hoge rots. Hij is nu prachtig gerestaureerd. Hij is beroemd door het reliëf van het verliefde paar “ The Lovers ”, dat in een klein museum naast de tempel is ondergebracht. Daar bevindt zich ook een enorme gekleurde liggende Boeddha van ongeveer 15 meter lang. Het is zeker de moeite waard om deze mooie tempel te bezoeken. Buiten de plaatselijke bevolking zijn er weinig toeristen, omdat het buiten de toeristische route ligt.
Land
  • sfeervol
  • veel plaatselijke bevolking
  • prachtige tempel
  • mooie opgravingen
  • kan druk zijn.
Review geplaatst op 2017-01-20
9
Sri Lanka पाटन
hansdewildt was hier 01 sep 2016
Een van de hoogtepunten van onze reis naar Sri lanka was Yala Ruhunu NP. In september is het gedeeltelijk gesloten en daarom was er minder druk en hadden wij geluk. Het was geweldig om met de jeep door de prachtige natuur te rijden en zoveel mooie dieren bij elkaar te zien. Met een beetje geluk zie je Axis herten. Dit prachtige dier heeft een mooie bruinrode vacht, met rijen witte vlekjes. Het mannetje heeft een gewei met één paar naar voren wijzende ”tak” en een eenmaal gevorkte lange naar achter wijzende tak. Axisherten leven in kuddes van soms wel 100 dieren. Ze verblijven in de buurt van andere dieren zoals apen die in de bomen voedsel zoeken en bij gevaar alarm slaan. Wij hebben het park bezocht vanuit Kataragama. Vanuit deze ingang heb je een grotere kans op het zien van veel wild, zoals luipaarden, olifanten, waterbuffels en veel vogels. Het aantal jeeps is in dit deel van het park beperkt. De beste tijd om dieren te spotten is aan het eind van de dag, want dan wordt het minder warm en gaat het wild op zoek naar water om te drinken en verkoeling te zoeken. Vind je dit park te druk ga dan naar de veel minder bezochte nationale parken zoals het Udawalawa N.P. en het Bundala N.P., hier zie je hetzelfde wild, maar heb je alle tijd om op je gemak de dieren te bewonderen.
Stad
  • geweldige wilderniservaring
  • buiten het seizoen goed te doen
  • heel veel wildlife
  • indrukwekkende tocht
  • parken zijn niet goedkoop
  • in hoogseizoen kan het erg druk zijn
Review geplaatst op 2016-12-26
9
Sri Lanka
hansdewildt was hier 01 sep 2016
Anaradhapura is de voormalige hoofdstad van de Ceylonese koningen en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad is heilig voor het boeddhisme. Hier vind je een loot van de Boom der Verlichting, waar Boeddha zijn verlichting vond. Men zegt dat de boom de oudste ter wereld is. Anaradhapura is een belangrijk pelgrimsoord en de oude stad staat vol met stoepa's en andere historische bouwwerken. De rotstempel Isurimuniya in de oude koningsstad Anuradhapura maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex uit de 3de eeuw v.Chr. Rond de tempel kun je diverse mooie reliëfs bekijken. De tempel is ook bekend van de enorme liggende boeddha, die er ook te bewonderen is. Blijkbaar is deze plek in trek onder de lokale bevolking, die de tempel druk bezoekt. De toegang is gratis.
Land
  • indrukwekkend
  • niet toeristisch
  • ontmoet de plaatselijke bevolking
  • sfeervol
  • ligt buiten de route
Review geplaatst op 2016-12-26
9
Sri Lanka Kandy
hansdewildt was hier 01 sep 2016
Kandy is de oude koningsstad van Sri Lanka. De stad ligt rondom dit meer Tot 200 jaar geleden was het woonplaats van de koningen en de grootste schat van Sri Lanka ( de tand van Boeddha) wordt er bewaard in een prachtige tempel. De tempel ligt ook aan dit meer. Kandy ligt in het midden van het land en is vrij hoog gelegen in een prachtig groen gedeelte van Sri Lanka. Op een van de vele heuvels rondom Kandy staat ook een reusachtig wit Boeddha beeld. Ook de heuvels zijn mooi begroeid en midden in dit meer ligt een eiland met een paar hoge mooie palmbomen.
Stad
  • gezellige stad
  • leuke winkels
  • leuke markten
  • mooie natuur
  • soms regenachtig
Review geplaatst op 2016-12-26
9
Sri Lanka
Saskia86 was hier 01 sep 2016
Kandy is een stadje in de bergen. Je hebt er super mooi uitzicht vanaf je hotel wat over heel Kandy uitkijkt. Het is er wat frisser als op de andere plekken dus houdt daar rekening mee.
Land
  • Weinig toerisme
  • Veel brutalen apen in Sri Lanka
Review geplaatst op 2017-10-22
9
Sri Lanka Central Province
Kilometers spoor schoten onder ons door, op weg naar Habarana ons eindstation voor de bestemming Sigiriya. Landschappen veranderen van drukke muffe steden naar wuivende palmbomen en rijstvelden om gapend te blijven kijken naar de heuvels die opdoemen. 6 uur later komen we in een gebied dat niet beter te omschrijven valt als de steppe in Afrika. Yellow fever bomen, wegen van rood zand en apen die door hun klimparadijsen slingeren. Felle bloemen en kabbelende beekjes en kindjes die op straat je aanstaren omdat je wel heel wit bent. Je word gewaarschuwd voor olifanten s ávonds deze kunnen het dorp inlopen. De koningsrots beklimmen dat sloeg ik over, want ik hoorde dat de Pidurangula rock veel mooier zou zijn. Via een klooster begin je aan je pad scherp naar boven tussen de vele apen in. Je bent in hun territorium en dat voel je. Onderweg ontmoette in een kleine hond die vrolijk voor me uit rende. De apen wegjoeg en mij continue in de gaten hield of ik wel meekwam. Het was 0600 en al zinderend heet. Het pad was gedeeltelijk uitgehakt maar door de vele grote rotsen leek het of ik door een boulderparadijs liep. Halverwege is er enorme Bhudda uitgehakt , prachtig! vanaf dat punt is het echt klimmen, over en onder de rotsen door hopend dat je het goede pad hebt. Even schiet het door me heen...'als hier iets met me gebeurd dat dan weet niemand dit' maar mn trouwe viervoeter wijst de weg. Eenmaal boven geheel alleen kijk je uit over heel Sigiriya en verder. Magisch! Dat is Sigiriya!!!
Regio
  • Wildlife
  • Back to basic
  • natural swimming in beekjes en rivier
  • Lieve bevolking
  • s avonds door olifanten niet over straat
Review geplaatst op 2016-10-27
10
Sri Lanka
hansdewildt was hier 01 sep 2016
De Gouden tempel van Dambulla is een complex van historische boeddhistische gebouwen die liggen bij de plaats Dambulla in Sri Lanka. Het complex staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De gouden rotstempel van Dambulla is het best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka. Er zijn meer dan 80 grotten in het gebied, vijf heiligdommen, vier belangrijke kloosters en vele beelden, waarvan een belangrijk beeltenissen van Boeddha zijn. De wandtekeningen, die een oppervlakte van 2100 vierkante meter beslaan, omvatten afbeeldingen die Boeddha's verleiding door Mara en Boeddha's eerste epistel voorstellen. In de grotten vind je ruim 150 Boeddha beelden en heel veel muurschilderingen. Echt schitterend om te zien. Nadat je een flinke klim hebt gemaakt naar de top van een heuvel kun je de grotten bezoeken. De grotten zijn prachtig om te zien. Vooral de grot van de grote koningen is schitterend. De vele Boeddha beelden, een stoepa en prachtige muur- en plafondschilderingen maken dit tot de mooiste van de 5 grotten. Het is best wel een pittige klim dus kun je de grotten het best in de ochtend bezoeken. Het is dan minder druk en bovendien loop je gedeeltelijk in de schaduw.
Land
  • prachtige grotten
  • mooie oude boeddhabeelden
  • mooie muurschilderingen
  • flinke klim
  • moet goede conditie hebben
Review geplaatst op 2017-01-06