Sri Lanka

Sri Lanka is een eilandstaat gelegen in het zuiden van Azië in de Indische Oceaan en heeft meer dan 21 miljoen inwoners. Het land staat bekend om de productie en export van verschillende producten, zoals thee, koffie en kokosnoten. Vanwege het koloniale verleden heeft Sri Lanka diverse volken en godsdiensten.

Het land kent een tropisch moessonklimaat, maar het klimaat wordt ook beïnvloed door de bergen op het eiland. Zo kan het ‘s winters in de omgeving van de bergen licht vriezen. In het noordelijke en oostelijke gedeelte van Sri Lanka vind je laagvlakte met bergtoppen. Het centrale gedeelte van het land heeft zogeheten terrassen, waarop je de theeplantages vindt die op kunnen lopen tot een hoogte van boven de 2500 meter. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming.

De hoofdstad van Sri Lanka is Sri Jayewardenapura Koatte. De commerciële hoofdstad is Colombo , wat met ongeveer 640.000 inwoners ook gelijk de grootste stad van het land is. Je kunt in de stad een oude fort bezichtigen, de St. Lucias kathedraal, vele moskeeën en tempels en de marktwijk Pettah, waar je de echte oosterse sfeer kunt voelen.

Bezoek de stadsbazaar in oude koningsstad Kandy op vijfhonderd meter hoogte gelegen, de grottempel van Damulla die als meest indrukwekkende tempel van Sri Lanka wordt gezien of Galle met veel Nederlandse overblijfselen, zoals het Hollandse fort en de authentieke huisjes met rode dakpannen. Ongeveer 5 km ten zuiden van Wellawaya, vind je de duizend jaar oude Boeddhabeelden van Buduruwagala.

Als je even genoeg hebt van de drukte in de steden kun je naar Horton Plains , een beschermd natuurgebied bij Nuwara Eliya. Wandel door de valleien naar de ‘World’s End’, een afgrond met een diepte van bijna duizend meter. Vergeet niet een bezoekje te plannen aan de theeplantages van Nuwara Eliya. Voor wildlife zit je in onder andere Yala Ruhunu Nationaal Park goed. Je kunt er olifanten, krokodillen en veel andere dieren zien en een nachtsafari is ook mogelijk.

Voor standvakanties is Unawatuna aan te raden. Het is een van de mooiste badplaatsen van het land. Onder sufers en duikers is Hikkaduwa populair en voor een prachtig goudgeel zandstrand zit je in Koggala goed.

Marco Polo beschreef Sri Lanka als het mooiste eiland ter wereld. De tempels en ruïnes doen veel bezoekers versteld staan en de natuur op het eiland is ontzettend gevarieerd. Ook niet onbelangrijk: de vriendelijke bevolking doet er alles aan om de reis zo aangenaam en onvergetelijk mogelijk te maken. Vooral als je op eigen gelegenheid reist zul je dit merken, omdat je dan als enige toerist aandacht van de bevolking trekt.

Informatie over Sri Lanka

Alle highlights van Sri Lanka

Beste foto's & tips van Sri Lanka

'322041' door geervannesmeed '322041' door geervannesmeed

Sri Lanka

Sri Lanka

Liggende Boeddha

geervannesmeed

De “Isurumuniya” rotstempel in Anuradhapura maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex uit de 3e eeuw voor Christus en gebouwd tegen een hoge rots. Prachtig gerestaureerd. Beroemd is het reliëf van het verliefde paar “ The Lovers ”, dat in een klein museum naast de tempel is ondergebracht. Daar bevindt zich ook een enorme roodgekleurde liggende Boeddha van ongeveer 15 meter in een fel gekleurde omgeving. De kleuren hebben elk hun betekenis; blauw is het haar, geel de huid, rood het bloed, oranje is het vlees en wit is de kleur van de geboorte. Op deze foto zie je een gedeelte van dit prachtig gerestaureerde beeld.

'522565' door DorienSouman '522565' door DorienSouman

Sri Lanka

Sri Lanka

Gedroogde vis

DorienSouman

Op het strand van Negombo is het ´s ochtends vroeg een drukte van jewelste. Vissersbootjes varen af en aan, visnetten worden leeggehaald, vis wordt gesorteerd op het strand en direct op de nabijgelegen vismarkt verkocht. Een deel van de vis ligt op meterslange doeken iets verder op het strand te drogen.

'538831' door walterstoffers '538831' door walterstoffers

Sri Lanka

Sri Lanka

Tempel olifant

walterstoffers

De tempel bij Trinconmalee is kennelijk nog niet zo bekend, vandaar dat ik nog graag daar foto van deel, om te zeggen dat hij erg de moeite waard is, zeer puur, met een tempel olifant wat bij hun geloof hoort en erg indrukwekkend uitziet. Het goud en het blauw van de tempel doen bijna pijn aan je ogen met de felle zon, ik had dit nooit willen missen !

Praktische informatie over Sri Lanka

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  februari en maart
 • Internet extentie
  lk
 • Hoofdstad
  Sri Jayewardenapura Kotte
 • Aantal inwoners
  20 miljoen
 • Oppervlakte
  1,6x Nederland
 • Reistijd
  10:15
 • Talen
  Singalees en Tamil
 • Religie
  boeddhisme (70%), Hindustaans (15%)
 • Tijdsverschil
  5 uur later
 • Tijdverschil
  5 uur later
 • Telefooncode
  94
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief voor het zuiden en westen, blijf echter waakzaam
 • Visum
  visum verplicht
 • Douane
  visum verplicht
 • Aanvlieghaven
  Colombo (CMB)
 • Nationale feestdagen
  4 februari Onafhankelijkheidsdag

Kaart van Sri Lanka en omgeving

Wat een monster! Grootste krokodil ter wereld gered

De inwoners van dit dorpje in Sri Lanka moeten zich een hoedje hebben geschrokken toen ze dit monster aantroffen in een nabijgelegen kanaal: een krokodil van ruim vijf meter lang en ongeveer een ton zwaar. Er moesten een graafmachine en een tractor aan te pas komen om de krokodil weer terug in de ri...

De inwoners van dit dorpje in Sri Lanka moeten zich een hoedje hebben geschrokken toen ze dit monster aantroffen in een nabijgelegen kanaal: een kroko...

Radeloos babyolifantje krijgt hulp in Sri Lanka

Ook in Nederland vissen we wel eens een dier uit de put. Voornamelijk verdwaalde kikkers die met een simpel schepnet weer op weg worden geholpen. In Sri Lanka gaat dat een tikkeltje anders. Deze kleine dumbo wist zichzelf goed in de nesten te werken. Gelukkig is hulp nabij...

Ook in Nederland vissen we wel eens een dier uit de put. Voornamelijk verdwaalde kikkers die met een simpel schepnet weer op weg worden geholpen. In S...

Door: Emily Gohres
Reisreporter van het jaar terug uit Sri Lanka

Mieke de Haas werd in 2014 verkozen tot Reisreporter van het Jaar en mocht voor ons op een reportagereis naar Sri Lanka. Haar reportage met foto’s kun je in het novembernummer van Columbus gaan bewonderen. Ze is inmiddels terug uit Sri Lanka dus we vonden het alvast tijd voor een interview.

Mieke de Haas werd in 2014 verkozen tot Reisreporter van het Jaar en mocht voor ons op een reportagereis naar Sri Lanka. Haar reportage met foto’s kun...