Sri Lanka feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Sri Lanka, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Sri Lanka, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

De meeste feestdagen hebben een religieuze achtergrond. Iedere volle maan wordt door Boeddhisten Poya Day gevierd. Deze dagen vallen elke maand op een andere datum, dat ligt maar net aan de stand van de maan. In totaal zijn er in Sri Lanka wel jaarlijks zo’n dertig officiële feestdagen. De belangrijkste feestdagen zijn:

Januari – Durutu Poya
Feestdag ter ere van het eerste bezoek van Boeddha aan het land.

15 januari – Thai Pongal
Feestdag ter ere van de rijstoogst.

4 februari – Onafhankelijkheidsdag
Herdenking van de interne politieke onafhankelijkheid van de Britse heerschappij.

13 april – Singalees & Tamil Nieuwjaar

Mei – Vesak Poya
De geboorte, verlichting en dood van  Boeddha staat deze dag centraal.

1 mei – Dag van de Arbeid
Herdenking van de inzet van de vakbeweging om de sociale en economische prestaties van werknemers te herinneren.

22 mei – Dag van de helden
Herdenking van de belangrijkste persoonlijkheden in de Sri Lankaanse samenleving, van politiek tot aan wetenschap.

18 juni t/m 17 juli  – Ramadan
Vastenmaand voor de moslims.

18 juli – Suikerfeest
Viering van het einde van de Ramadan.

19 t/m 29 augustus – Esala Perahera
Groots festival met elegante kostuums en voor de boeddhisten een belangrijk feest.

23 september – Offerfeest
Viering ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die zijn zoon op had geofferd in opdracht van God.

11 november – Deepavali
Een hindoelichtfeest waarbij de overwinning van het goede op het kwade en de overwinning van licht op donker wordt gevierd.

25 & 26 december – Kerstmis

Informatie over Sri Lanka

Meer Sri Lanka inspiratie

'471500' door janhermens '471500' door janhermens

Sri Lanka

Sri Lanka

Srilankaanse...Restau

janhermens

Zijn er Srilankaanse Restaurants in Nederland ? Ja, gelukkig zijn die er. In Utrecht is er Restaurant THIPAM aan de Oudegr Aan De Werf 109 In Apeldoorn is er Restaurant KAMALAM aan het Marktplein 13 In Alkmaar is er Restaurant SUMANGALI op de gedempte Nieuwesloot 119 Ook zijn er restaurants met een gecombineerde keuken: Indiaas - Ceylonees. In Arnhem, Restaurant Dharmini, Korenmarkt 5, 6811 GV, 026 - 4439655 In Nijmegen, Restaurant Jothy, Bloemerstraat 50, 6511 EK, 024 - 3600432

'322041' door geervannesmeed '322041' door geervannesmeed

Sri Lanka

Sri Lanka

Liggende Boeddha

geervannesmeed

De “Isurumuniya” rotstempel in Anuradhapura maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex uit de 3e eeuw voor Christus en gebouwd tegen een hoge rots. Prachtig gerestaureerd. Beroemd is het reliëf van het verliefde paar “ The Lovers ”, dat in een klein museum naast de tempel is ondergebracht. Daar bevindt zich ook een enorme roodgekleurde liggende Boeddha van ongeveer 15 meter in een fel gekleurde omgeving. De kleuren hebben elk hun betekenis; blauw is het haar, geel de huid, rood het bloed, oranje is het vlees en wit is de kleur van de geboorte. Op deze foto zie je een gedeelte van dit prachtig gerestaureerde beeld.

'481407' door doppie '481407' door doppie

Sri Lanka

Sri Lanka

Sambol, Sri Lankaans.

doppie

[b]Sambol, met een o, is een verrukkelijk Sri Lankaans bijgerecht. In de ochtend lekker op kokosroti's of string hoppers en later op de dag als smaakmaker bij de (rijst)maaltijd. Het hier volgende recept heb ik gekregen van een lokale familie.[/b] [img width=630 src=http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images15/90700/orgineel.jpg][/img] Tijdens één van mijn wandelingen door de achterafstraatjes van Pottuvil werd ik uitgenodigd bij mensen thuis. Onder het genot van een bakje thee heb ik een uurtje met deze familie Subaiteen over van alles en nog wat zitten beppen. Baba was onderwijl zeer druk bezig met het raspen van kokosnoot, genoeg voor een hoeveelheid Sambol voor het hele gezin voor een aantal dagen. Op mijn vraag voor het recept werd ter plekke alvast een kleine hoeveelheid klaargemaakt, super lekker. Opschrijven was niet nodig, zoals wel blijkt in het volgende. [b]De basis van (Pol) Sambol bestaat uit slechts vier ingrediënten: [/b] [b]-geraspte kokos[/b] [b]-fijn gesnipperde ui[/b] [b]-limoensap[/b] [b]-chilipoeder[/b] Wie wel eens kokos heeft geraspt weet hoeveel moeite dat kost, dus ik gebruik gewoon de voorgeraspte uit de supermarkt die we standaard in huis hebben. Hoeveelheden doe ik altijd op gevoel, reken ongeveer twee keer zoveel kokos als ui. Dit meng je in een kom met het limoensap, het resultaat moet een enigzins vochtig mengsel zijn. Nu nog de chilipoeder erbij, als de Sambol oranje begint te kleuren is het voor de meesten net pittig genoeg. Speel gewoon een beetje met de mengverhouding, ondertussen lekker er van snoepen, dan komt dat best wel goed. Uiteraard zijn er op deze basis tientallen variaties te maken door al dan niet zout, (ansjo)vis, knoflook, citroen, tomaat of kruiden als koriander of bieslook toe te voegen. Voor elke goed gemaakte Sambol geldt dat de smaak balanceert op het zoet van de kokos, het zuur van de limoen en het pittige van de pepers zonder dat één van deze overheerst. [b]Eet smakelijk ![/b]

Bekijk alle foto's en tips