West Hajars

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Hajars image

self drive naar Jabal Shams

West Hajars
Oman
MaaikeAart

self drive naar Jabal Shams

In Al Hamra zien we voor het laatst een bord naar Jabal Shams, ons doel voor vandaag. Jabal Shams is de hoogste berg van Oman gelegen aan de plaatselijke Grand Canyon. We rijden en rijden, maar bordjes komen we niet meer tegen. Onze route kaart schiet hopeloos te kort. De weg begint te stijgen en dan houdt het asfalt op.

We weten niet of we goed rijden, maar het omringende landschap is adembenemend mooi. Ruige bergen met diepe dalen. Bij een tweesprong nemen we naar later blijkt de juiste afslag (rechtsaf). Bij een tweede nemen we de verkeerde (linksaf). We beginnen weer te dalen en dat is niet goed, waardoor we rechtsomkeer maken.

De juiste afslag gaat gek genoeg na een paar 100 meter over in een prachtige asfalt weg. Bij een bocht staan langs de weg een paar auto’s geparkeerd en ook wij stappen hier uit en kijken verbijsterd 1000 meter de diepte in. We hebben de Grand Canyon van Oman gevonden. Het is meer dan indrukwekkend. De kloof is zo diep en de wanden zo steil, dat het bijna beangstigend is. Het iele hekje op het randje helpt hierbij niet echt. Compleet overrompeld door het uitzicht rijden we een stukje verder voor een picknick op hoogte.

In Oman zijn geiten overal aanwezig. Overdag scharrelen ze hun kostje bij elkaar en ’s avonds gaan ze terug naar hun eigenaar. De geiten in het hier zijn bijzonder brutaal. We moeten goed op onze crackers passen. Na de picknick rijden we de weg helemaal af tot we niet meer verder kunnen. De weg eindigt in een piepklein dorpje met een spectaculair uitzicht over de canyon. Hoewel voorzien van elektriciteit is het leven hier behoorlijk primitief en ver verwijderd van de bewoonde wereld.

Rond 15.00 uur gaan we terug naar beneden. De zon zakt en het landschap wordt daardoor spectaculair verlicht. In de ochtend waren we een dorpje gepasseerd gelegen aan een wadi. Nu nemen we daar de tijd voor en plots zien het beroemde verlaten lemen dorpje van Wadi Guhl. Dit hadden we vanochtend gemist en dat is niet zo gek, omdat het dorp helemaal op gaat in het landschap.

Als we foto’s maken worden we gepasseerd door 6 auto’s met toeristen en hun chauffeurs. We springen in onze auto en rijden er achteraan met het idee dat zij naar het dorpje rijden. De colonne gaat er echter omheen, rijdt door een bewoond dorpje en stopt in een prachtige oase met dadel palmen en een stroompje water. De imposante bergen op de achtergrond en het warme namiddag licht maken het plaatje compleet. Opgetogen over zoveel schoonheid rijden we weer terug naar het hotel. Wat een fantastische dag.

Foto's

096fb.jpg
096fb.jpg
MaaikeAart
2b915.jpg
2b915.jpg
MaaikeAart
096fb.jpg
096fb.jpg
MaaikeAart