Wahiba Sands

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dwars door de woestijn van Oman

Wahiba Sands,
Oman


Wat een vrijheid! Zo voelde het, om met eigen 4x4 door de prachtige rode zandduinen van de Wahiba woestijn te rijden.
Eigenlijk heet deze woestijn, in het oosten van Oman, Al Sharqiya Sands, maar wordt Wahiba Sands genoemd vanwege de Wahiba-stam die hier leeft. Deze woestijn is 12.500 vierkante kilometer groot en heeft zandduinen van wel honderd meter hoog. Wat een feest om hier doorheen te rijden, zowel voor ons als voor onze zoon. Wahiba Sands is vrij toegankelijk en je hoeft in Oman niet met een gids te reizen. Uiteraard moet je voorzichtig zijn, en voordat je de woestijn in rijdt je banden een beetje leeg laten lopen voor betere grip. Daarna heb je het gevoel alleen op de wereld te zijn, met af en toe een kameel langs de weg en een bordje dat aangeeft dat we nog steeds op de goede weg zijn.

Wij vonden Oman zeer geschikt om met kinderen naartoe te gaan. Het is afwisselend, avontuurlijk en een veilig land om in te reizen. Op zoek naar zeeschildpadden in het Ras al Jinz reservaat, slapen in een tent in de Wahiba Sands woestijn onder de sterrenhemel, als een sprookje uit 1001-nacht, snorkelen in kristalhelder water, struinen over de vismarkt of in de souk in Muscat, en natuurlijk een bezoek brengen aan de immense Sultan Qaboos Moskee.

Maar het grootste avontuur vond onze zoon het rijden door de onmetelijke woestijn. Zand, zover je kunt kijken: maar zoveel kleuren, zo mooi en steeds weer anders...

De Wahiba Sands behoort tot het Empty Quarter, een enorme woestijn met eindeloze duinen van maar liefst 650.000 vierkante kilometer, een gebied groter dan Frankrijk, België en Nederland bij elkaar. Deze enorme woestijn strekt zich uit over grote delen van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Oman. Je maakt hier kennis met de cultuur van de bedoeïen en voelt je als een echte ontdekkingsreizigers.