Mingun foto's & tips

'513476' door travelbag '513476' door travelbag

BirmaMingun

BirmaMingun

Nooit afgemaakt

travelbag

In Mingun had de grootste tempel moeten staan. Door de dood van de bouwer, werd die eigenlijk nooit afgebouwd. Van buiten lijkt het een rots, in verval met scheuren, maar van binnen is het een tempel. Wanneer je in de buurt bent toch een bezoek, want het is toch wel een speciale locatie.

'552280' door marcvankessel '552280' door marcvankessel

BirmaMingun

BirmaMingun

A bug for a pic

marcvankessel

Het eten van (gefrituurde) insecten is in Aziatische landen de gewoonste zaak van de wereld. En bovendien is het ook nog eens heel voedzaam vanwege de vele proteinen. En vies is het ook niet. Ik heb wormen, kevers en sprinkhanen op en die hebben een zoete notensmaak. Allemaal goed te doen bij een colaatje of een biertje. De vrouw op de foto verkocht gefrituurde insecten. Ze stond met haar karretje in de drukke toeristische marktstraat in Min Kun. Van alles had ze liggen. De reeds genoemde wormen, kevers en sprinkhanen, maar ook spinnen, kakkerlakken en ander gespuis. Voor ongeveer € 0,35 kocht ik een zakje sprinkhanen en mocht ik haar fotograferen.

'539516' door Leeu '539516' door Leeu

BirmaMingun

BirmaMingun

De Hsinbyume Paya!

Leeu

De Hsinbyume Paya is wit geschilderd en dit is gebaseerd op de fysieke beschrijving van de boeddhistische Mythologische berg; Mount Meru. De Paya werd in 1816 gebouwd door Bagyidaw. Het is gewijd aan de nagedachtenis van zijn eerste gemalin en nicht, Prinses Hsinbyume (Princess White Elephant, 1789-1812), die in het kraambed gestorven in een nabijgelegen plaats. Het ontwerp is gebaseerd op beschrijvingen van de mythische Sulamani pagode op Mount Meru, en de lagere delen van de pagode vertegenwoordigen de berg. Zeven concentrische terrassen vertegenwoordigen de zeven bergketens die naar de Mount Meru volgens de boeddhistische mythologie. (met dank aan Wiki)

'532771' door MiekeLejeunevdVen '532771' door MiekeLejeunevdVen

BirmaMingun

BirmaMingun

Mingun-Pagode Birma

MiekeLejeunevdVen

Stroomopwaarts van Mandalay ligt de Mingun-Pagode dat de grootste Boeddhistisch heiligdom op aarde moest worden. Aan boord van onze boot hebben we 'n schitterend uitzicht op deze Pagode. Hij heeft een vierkante basis met daarop enkele terrassen. Je kunt de stoepa ook beklimmen en heb je 'n prachtig uitzicht over de Irrawaddy rivier. Op de voorgrond ligt de de Hsinbyume-Pagode die gebouwd is 1816. S.v.p.even vergroten.

'504681' door Leeu '504681' door Leeu

BirmaMingun

BirmaMingun

Kom maar eten!

Leeu

Wij brachten een bezoek aan het bejaarde wezen (ouderen zonder kinderen) huis. Op een gegeven moment ging de gong en dat was het sein om te gaan eten. Je moet wel even zelf je bord en lepel meenemen en als je de weg niet helemaal weet ga je samen, hand in hand, naar de eetzaal. Ontroerend om te zien.

'507252' door POSJE '507252' door POSJE

BirmaMingun

BirmaMingun

Birmese sigaren

POSJE

De Cheroots, Birmese sigaren worden door mannen, maar vooral door vrouwen gerookt. Ze worden in kleine werkplaatsen handmatig gemaakt. De lekkerste komen uit de omgeving van Kalaw en het Inle Lake. Ze bevatten maar een kleine hoeveelheid tabak, de rest is een mix van andere bladeren, wortels en kruiden, o.a. steranijs en anijsolie. Is het buitenblad wit, dan is er een extra-opwekkend middel aan toegevoegd. Alhoewel ik niet rook, zou ik deze ook nooit kopen, ze hangen de hele dag in de zon en zijn denk ik behoorlijk uitgedroogd.

'510971' door Leeu '510971' door Leeu

BirmaMingun

BirmaMingun

Eten gaat voor!

Leeu

Wij brachten een bezoek aan het bejaarde wezen (ouderen zonder kinderen) huis. De bewoners hebben een bed, kastje, ze krijgen kleding en eten. Wij kregen een uitgebreide rondleiding en konden zelfs een praatje maken met een aantal bewoners via onze gids. Sommige bewoners waren dik in de 90. Op een gegeven moment ging de gong en dat was het sein om te gaan eten en het gesprek was beëindigd want eten gaat voor.

'527503' door neretslok '527503' door neretslok

BirmaMingun

BirmaMingun

Was

neretslok

Deze Birmese gvrouw doet haar was aan de oever van de grote Irrawaddy rivier. Ze kan nog een neutrale blik opbrengen, maar even later kregen we van haar buurvrouw flink de wind van voren!! Enigszins begrijpelijk, maar hoogst ongewoon voor Birma dat iemand zo te keer gaat tegen die arme toeristen, die ook maar gewoon hun werk doen!

'536192' door neretslok '536192' door neretslok

BirmaMingun

BirmaMingun

Mingun

neretslok

Mingun, een kilometer of 10 varen vanaf Mandalay, is een bezoek meer dan waard. Terwijl de ossenkartaxichauffeurs al weer genoeg klandizie hebben om het gevaarte in beweging te zetten, poseren deze twee jongens voor mij.

'533246' door neretslok '533246' door neretslok

BirmaMingun

BirmaMingun

Oude dame

neretslok

Deze oude dame vond het geen probleem om even te poseren. Ze woont in het bejaardentehuis in Mingun, een uurtje varen vanaf Mandalay. Niet alleen het plaatsje is aan te raden, maar ook een bezoek aan het lokale bejaardentehuis.

'527510' door neretslok '527510' door neretslok

BirmaMingun

BirmaMingun

Bejaard in Birma

neretslok

Veel bejaarden in Birma hebben het niet zo goed als de bejaarden in het tehuis in Mingun. Het is er basic, maar de bejaarden waren tevreden. Wij mochten er rondlopen en fotograferen; voor de oudjes was het een welkome afwisseling. NB. De zwarte krasjes zitten op de groene muur, gelukkig niet op het toestel!

'560650' door Graaf '560650' door Graaf

BirmaMingun

BirmaMingun

Rustplekje

Graaf

Een paar honderd meter buiten het centrum van Mingun ligt de prachtige witte stupa Hsinbyume of Myatheindan Pagoda. Met een aparte architectuur onderscheidt deze zich van alle andere stupa’s, gebouwd naar de mythische berg Meru (Myinmo taung) in 1816 door de kleinzoon van Bodawpaya. De foto van deze bogen met een springende monnik erop heeft jarenlang de voorplaat van een Lonely Planet gesierd. Deze man zit uit te rusten in de schaduw van een poortje onder een van de bogen, moe van het tempelbezoek of gewoon even in de schaduw zitten?

'546580' door Leeu '546580' door Leeu

BirmaMingun

BirmaMingun

Stap maar in!

Leeu

De taxi wacht al op je om je door Mingun heen te rijden. Zo kom je bij alle bezienswaardigheden op een rustige manier. De taxi chauffeur heeft zijn slippertjes al klaar hangen aan de zijkant van zijn ossenwagen. Verwacht geen comfortabele rit maar je hebt tijd genoeg om alles vast te leggen.

'560536' door Graaf '560536' door Graaf

BirmaMingun

BirmaMingun

Veilige inspectie

Graaf

Toen we op de boot naar Mingun zaten, zagen we ineens wat priemende ogen. Een moeder en een klein kind, waarschijnlijk familie van de schipper of anders verstekelingen, zaten onder dek ons te bekijken. Ze waren zo nieuwsgierig maar ook te verlegen om te voorschijn te komen.

'562381' door Graaf '562381' door Graaf

BirmaMingun

BirmaMingun

Lokale...taxi-standpl

Graaf

Als we met de boot naar Mingun gaan, zien we daar bij aankomst een hele rij lokale taxi's klaarstaan. Het is slechts een paar honderd meter lopen naar de bezienswaardigheden en wij besluiten te lopen. Er zijn dus ook veel meer taxi's dan klanten.

'566715' door Graaf '566715' door Graaf

BirmaMingun

BirmaMingun

Zeilboot

Graaf

Toen we met de boot van Mandalay naar Mingun voeren over de Irrawaddy rivier, keken we onze ogen uit. Naar het leven op de oevers en de bootjes waarin hele families zaten.

'560529' door Graaf '560529' door Graaf

BirmaMingun

BirmaMingun

Mengun Pagoda

Graaf

Hier zie je de restanten van de Mengun Pagode, wat eens de grootste pagode ter wereld moest worden. Een weergave van de grootheidswaanzin van koning Bodawpaya. Er werd door 20.000 slaven uit Arakan aan gewerkt en hij moest 150 meter hoog worden, helemaal massief gebouwd uit bakstenen. Na 50 meter is de bouw om onbekende redenen gestopt. Het is nu de grootste berg bakstenen ter wereld, de scheur is door de aardbeving in 1838 ontstaan.

'561476' door Graaf '561476' door Graaf

BirmaMingun

BirmaMingun

De bel bij de pagode

Graaf

Een paar honderd meter buiten het centrum van Mingun ligt de prachtige witte stupa Hsinbyume of Myatheindan Pagoda. Met een aparte architectuur onderscheidt deze zich van alle andere stupa’s, gebouwd naar de mythische berg Meru (Myinmo taung) in 1816 door de kleinzoon van Bodawpaya. Het slaan met een stok op een bel heeft een speciale betekenis in het Theravada Boeddhisme. Een foto van deze bogen met een springende monnik erop heeft jarenlang de voorplaat van de Lonely Planet gesierd.

'561384' door Graaf '561384' door Graaf

BirmaMingun

BirmaMingun

Spelende kinderen

Graaf

Een heel leuk straatbeeld wat je hier al in geen jaren meer gezien hebt. Spelende kinderen, met zaklopen en andere (ondeugende) bezigheden.

'1090686' door neretslok '1090686' door neretslok

BirmaMingun

BirmaMingun

Wachten op klanten

neretslok

Wachten op klanten, de meeste zzp-ers hebben er mee te maken. Zeker ook de zzp-ers in Birma. Deze man vervoert zijn passagiers, meestal toeristen, per ossenkar. En als de toeristen dan even een tempel in zijn, dan moet je de tijd maar zien te doden. Overigens: wel leuk om zo'n ritje te maken, maar absoluut niet comfortabel!!

'1092668' door neretslok '1092668' door neretslok

BirmaMingun

BirmaMingun

Pahtodawgyi

neretslok

Honderdenvijftig meter hoog had hij moeten worden, te bouwen door krijgsgevangenen, de Pahtodawgyi pagode in Mingun. Hij haalde de vijftig meter en toen werd het werk gestopt. Een aardbeving in 1839 maakte de constructie nog zwakker en het is vandaag de dag niet eens verantwoord om naar boven te klimmen. Maar een toerist is een toerist, dus wat doen ze? Massaal gaan ze naar boven, hele groepen tegelijk. De locals zeggen niets, want de tocht naar boven levert hen geld op. Eenmaal boven heb je wel een aardig uitzicht. De vele ossenkarren staan te wachten totdat het spul weer massaal naar beneden komt.

'1092836' door neretslok '1092836' door neretslok

BirmaMingun

BirmaMingun

Bouwvaksters

neretslok

Herstelwerkzaamheden bij een tempel in Mingun. Het gaat allemaal nog handmatig en het werk wordt, zoals je overal ziet in Birma, door vrouwen gedaan. Bouwvakkers in rokken, waarom ook niet? Snel zal het allemaal niet gaan. Alle steentjes worden op een schaaltje, gedragen op het hoofd, afgevoerd.

'1092526' door neretslok '1092526' door neretslok

BirmaMingun

BirmaMingun

Bejaardenhuis

neretslok

Helemaal aan het einde van het dorpje Mingun, gerekend vanaf de aanlegplaats van de boot vanuit Mandalay, ligt een bejaardenhuis. Het enige in Birma dat uit particulier vermogen is gefinancierd. Degene die dit deed, een zuster, is enkele jaren geleden overleden. In het bejaardenhuis werden wij door haar zeer hartelijk ontvangen. We mochten alles zien, overal gaan en alles fotograferen. Veel hebben de oudjes niet, zoals is te zien op de foto. Maar wel een dak boven het hoofd, zorg en eten.

'1092777' door neretslok '1092777' door neretslok

BirmaMingun

BirmaMingun

Mingun pagodes

neretslok

Mingun ligt 10 kilometer ten noorden van Mandalay op de linkeroever van de Irrawaddy. Het hoort bij de gemeente Sagaing, overigens een interessante stad. In Mingun is ook genoeg te zien. Gisteren plaatste ik al de Pahtodawgyi pagode, de onvoltooide pagode. Vandaag nogmaals, gezien vanuit de Sat Taw Yar Pagoda.