Birma image
Lkoedam

Birma

Tempels en pagodes, fascinerende bergvolken, een onaangetast platteland — vrijwel nergens ter wereld vind je zo’n rijkdom aan culturen op zo’n klein gebied als in Birma. Maar hoe lang nog?



Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have



De verdwijnende culturen van Birma



Ze loopt door een donkere vochtige tunnel en moet bukken om de met mos bedekte stenen niet met haar lichaam te raken. Aan het eind van de tunnel is licht. Twee metershoge onthoofde Boeddhabeelden staan in het vroege zonlicht. Het hoofd van een van de boeddha’s ligt er naast, in het onkruid. Ze draait de hoek van de pagode om en ziet nog zeker twintig Boeddhabeelden, nauwelijks zichtbaar onder stenen en stof. De relikwie van Boeddha moet nu binnen handbereik zijn. Het zou een scène kunnen zijn uit de filmhit Tomb Raider, waarin Lara Croft avonturen beleeft en ontdekkingen doet in tombes en tempels over de hele wereld. De Lara Croft in deze scène is fotografe Louise, die zich net als ik bij elke stap meer en meer verbaast over de enorme hoeveelheden kunstschatten in Birma (officieel Myanmar). Van de negen pagodes hier bovenop Kodanz Hill vlakbij het dorp Mrauk U in het westen van het land zijn er nog acht redelijk intact. Één is door de overvloedige neerslag in de laatste regentijd volledig ingestort en weggespoeld.



De andere zijn bedekt met mos, gras en een enkele struik die met zijn wortels de bakstenen uit elkaar drukt. De tempels zijn gebouwd van de veertiende tot de achttiende eeuw, toen rijke koninkrijken tot ver over de huidige landsgrenzen werden gevreesd. Door het bouwen van de tempels en pagodes dachten de koningen dichterbij het nirwana, de verlichting, te komen. Niemand van de dorpsbewoners lijkt zich te bekommeren om deze kunstschatten. Van de honderden stoepa’s, pagodes en tempels zijn er maar enkele gerestaureerd. De boycot van Birma door Europa en de VS, gecombineerd met de desinteresse van de militaire machthebbers, maakt dat veel organisaties zoals de Unesco uitblinken door hun afwezigheid. Alles is overwoekerd (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 32



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.