Maleisië

Maleisië is een land gelegen in zuidoosten Azië met meer dan 29 miljoen inwoners. Het grenst aan Thailand en Singapore. Maleisië bestaat eigenlijk uit twee delen: het schiereiland en het eiland Borneo.

Het land heeft een tropisch klimaat met veel hete en vochtige dagen. Je zult merken dat de temperatuur nauwelijks lager dan 25 graden is, tenzij je naar de hooglanden gaat, daar kan het frisser zijn. Maleisië is minder exotisch en authentiek dan Vietnam of Laos, maar het is wel een modern land. Het is ook geschikt voor avontuurlijke reizigers als reizigers die zoeken naar comfort en rust. Loop door de jungle van Belum of het Taman Negara regenwoud van miljoenen jaren oud, waar je allerlei dieren, planten en insecten tegenkomt die je nog nooit hebt gezien. Prachtige groene landschappen vind je in de Cameron Highlands .

De hoofdstad Kuala Lumpur is het economisch centrum van het land, maar het is ook een stad met toeristische trekpleisters, zoals de bekende Petronas Towers. De stad heeft Aziatische kenmerken die worden afgewisseld met moderne bouwwerken. Chinese en boeddhistische tempels ontbreken niet en dat geeft maar weer een beeld van de multiculturele samenleving hier. Voor shopliefhebbers is Kuala Lumpur een heus paradijs.

In het historische centrum van de oude havenplaats Malakka vind je nog een Nederlandse wijk met onder andere het Stadhuys en de Christ Church, waar je de Nederlandse bouwstijl in herkent. Dat komt doordat de stad vroeger door de VOC als kolonie was toegeëigend.

Kuching gelegen in de staat Sarawak   werd ooit gekozen tot een van de meest gezondste steden om te wonen. De 19e eeuwse koloniale wijk en de bazaar in de Chinese wijk zijn de bezienswaardigheden van de stad. De gezellige straatjes met antieke winkels vind je achter de waterkant.

De stad Kota Kinabalu heeft vele bezienswaardigheden zoals het Tunku Abdul Rahman Park, waar je terecht kunt voor ontspanning, maar ook voor watersportmogelijkheden. Vanuit de Signal Hill Observatory heb je mooi uitzicht over de stad en de haven. Bezoek ook het vissershaven Kuala Terengganu.

Voor zon, zee en strandvakanties is Maleisië ook geschikt. De oostkust en de kust van Sabah en Sarawak is het meest aantrekkelijk. Voor een typisch bounty-eiland met huisjes, palmbomen en witte zanstranden ga je naar Pulau Lankayan. Voor paradijs met palmbomen met een groen en heuvelachtig achterland moet je Langkawi islands bezoeken. In het achterland vind je ook watervallen en warmwaterbronnen. Het eiland Sipadan is voor duikliefhebbers een must-visit.

Maleisië bezoeken betekent een keuze maken uit een groot scala aan mogelijkheden. Het land is makkelijk te bereizen, ook met kinderen, maar goed plannen en je eigen weg gaan is belangrijk!

Informatie over Maleisië

Alle highlights van Maleisië

Beste foto's & tips van Maleisië

'523633' door RobHoekstra '523633' door RobHoekstra

Maleisië

Maleisië

Eilandenparadijs voor

RobHoekstra

Voor de liefhebbers van bounty eilandjes die nog niet overspoeld worden met bezoekers is de oostkust van Sabah een paradijs. Vanuit de rommelige havenplaats Semporna kun je je dagenlang vermaken met het bezoeken van heel veel verschillende eilandparadijsjes. Omdat deze streek in het verleden een paar keer is opgeschrikt door terreurgeweld (en er nog steeds een code oranje reisadvies geldt) wordt het niet zo massaal bezocht als andere Aziatische bestemmingen. Wij hebben op de aanwezigheid van een aantal Maleisische militairen niets gemerkt van enige dreiging. Dit eiland (Bohey Dulang) deelden we enkel met een paar Maleisische toeristen. Een stuk naar het zuiden richting Mabul en Sipadan eiland kom je weer wat meer westerse toeristen tegen.

'450403' door Soraya '450403' door Soraya

Maleisië

Maleisië

Stormachtige...binnen

Soraya

Vanaf Kuala Besut nemen we een overvol bootje naar Perhentian Besar. De Maleisische bootjongens nemen het allemaal niet zo nauw. Niet met de tijd, niet met de backpacks, maar al helemaal niet met het aantal mensen op de boot ;) Ach, gelukkig hebben we de tijd en kunnen we zwemmen! We varen het haventje uit, de zee op. Het is een tochtje van ongeveer een half uur... en deze dreigende lucht achtervolgt ons vrijwel meteen. Eerst op gepaste afstand, maar de wolken naderen steeds sneller. Na het afzetten van een aantal andere backpackers worden bij op Long Beach afgezet. En we staan nog niet bij de receptie of het breekt LOS. Arme andere backpackers nog op de bootjes. De dagen erna was het gelukkig stralend weer :)

'454371' door ellentimmerhuis '454371' door ellentimmerhuis

Maleisië

Maleisië

Verlaten strandje op.

ellentimmerhuis

Dit prachtige eiland van Maleisië is echt het bezoeken waard. Het eiland was echt zoals je je een tropisch eiland voorstelt. We zijn met z'n tweeën in een kano naar dit afgelegen strandje gevaren die alleen per boot/kano te bereiken is. Optimaal genieten!

Praktische informatie over Maleisië

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  juni t/m augustus
 • Internet extentie
  my
 • Hoofdstad
  Kuala Lumpur
 • Aantal inwoners
  22 miljoen
 • Oppervlakte
  helft van Frankrijk
 • Reistijd
  12:50
 • Talen
  Maleisisch
 • Religie
  islam, boeddhisme, hindoeïsme
 • Tijdsverschil
  7 uur later
 • Tijdverschil
  7 uur later
 • Telefooncode
  60
 • Voltage
  220 volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  geen visum nodig
 • Douane
  geen visum nodig
 • Aanvlieghaven
  Kuala Lumpur (KUL)
 • Nationale feestdagen
  13 mei Vesak Dag, 31 augustus Diwali

Kaart van Maleisië en omgeving

Ken je deze Maleisische paradijsjes al?

Laat je verleiden door de honderden paradijselijke eilandjes voor de kust van Maleisië. We zetten onze favoriete droomplekken in de schijnwerpers.

Laat je verleiden door de honderden paradijselijke eilandjes voor de kust van Maleisië. We zetten onze favoriete droomplekken in de schijnwerpers.

Door: Kas Nortier
Blog van de week: op visite bij de Orang Asli

Columbus Reisreporter itenz13 bezocht tijdens zijn reis door Maleisië de inboorlingenstam Orang Asli. Wat hem vooral verwonderde was de primitieve levensstijl van de bewoners. De inboorlingen houden er vreemde rituelen en tradities op na. Welke? Dat lees je in de Topblog van deze week.

Columbus Reisreporter itenz13 bezocht tijdens zijn reis door Maleisië de inboorlingenstam Orang Asli. Wat hem vooral verwonderde was de primitieve lev...

9 dagen reisinspiratie voor Maleisië

Ongerept regenwoud met bijzondere wilde dieren, paradijselijke eilanden en imposante tempels. Maleisië heeft het allemaal. We hebben negen inspirerende vakantiedagen voor je in de planning staan!

Ongerept regenwoud met bijzondere wilde dieren, paradijselijke eilanden en imposante tempels. Maleisië heeft het allemaal. We hebben negen inspirerend...