Maleisië feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Maleisië, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Maleisië, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

1 januari – Nieuwjaar

24 januari – Verjaardag van de profeet Mohammed

3 februari – Thaipusam
In de Batu-grotten in Kuala Lumpur doorboren gelovigen hun lichaamsdelen om de Heer Muruga te dienen.

19 februari – Chinees Nieuwjaar

1 mei – Dag van de arbeid
Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

24 mei – Wesak Day
Herdenking van de geboorte, verlichting en de dood van Boeddha.

18 juni t/m 16 juli – Ramadan
Vastentijd voor de moslims en wordt gezien als zuivering van de ziel en als bedanking voor Allah voor hetgeen wat hij gegeven heeft.

17 juli – Suikerfeest
Viering van het einde van de Ramadan met allerlei zoetigheid.

31 augustus – Onafhankelijkheidsdag
Herdenking van de dag dat Maleisie onafhankelijk werd van de Britse kolonie.

September - Rainforest Music Festival
Jaarlijks terugkerend festival datin juli wordt gehouden in de  jungle van Borneo. Het festival brengt lokale muzikanten samen met collega's uit de hele wereld. Het festival begint ’s middags met workshops, mini-concerten en jamsessies en gaat door tot laat in de avond. Ook wordt er aandacht besteed aan kunst en ambachten.

16 september – Hari Malaysia
Herdenking van de oprichting van de Maleisische federatie op dezelfde datum 16 september 1963.

23 t/m 25 september – Offerfeest
Ter nagedachtenis aan Abraham worden er deze dag overal schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar op het laatste moment werd de jongen vervangen door een schaap.

27 september – Mooncake Festival
Genieten van de displays van lantaarns en het eten van cakes onder het maanlicht met familieleden … daar draait het om op deze dag.

15 oktober – Hari Raya Quorban / Haji
Herdenking van de bereidheid van Ibrahim (ook bekend als Abraham) om te gehoorzamen aan Allah’s en zijn zoon Ismaël op te offeren.

5 november – Islamitisch Nieuwjaar

10 november – Deepavali
Het festival van vijf dagen waar het licht centraal staat. In de avond branden er op verschillende plekken allerlei lichtjes.

25 & 26 december - Kerstmis

Informatie over Maleisië

Meer Maleisië inspiratie

'523633' door RobHoekstra '523633' door RobHoekstra

Maleisië

Maleisië

Eilandenparadijs voor

RobHoekstra

Voor de liefhebbers van bounty eilandjes die nog niet overspoeld worden met bezoekers is de oostkust van Sabah een paradijs. Vanuit de rommelige havenplaats Semporna kun je je dagenlang vermaken met het bezoeken van heel veel verschillende eilandparadijsjes. Omdat deze streek in het verleden een paar keer is opgeschrikt door terreurgeweld (en er nog steeds een code oranje reisadvies geldt) wordt het niet zo massaal bezocht als andere Aziatische bestemmingen. Wij hebben op de aanwezigheid van een aantal Maleisische militairen niets gemerkt van enige dreiging. Dit eiland (Bohey Dulang) deelden we enkel met een paar Maleisische toeristen. Een stuk naar het zuiden richting Mabul en Sipadan eiland kom je weer wat meer westerse toeristen tegen.

'450403' door Soraya '450403' door Soraya

Maleisië

Maleisië

Stormachtige...binnen

Soraya

Vanaf Kuala Besut nemen we een overvol bootje naar Perhentian Besar. De Maleisische bootjongens nemen het allemaal niet zo nauw. Niet met de tijd, niet met de backpacks, maar al helemaal niet met het aantal mensen op de boot ;) Ach, gelukkig hebben we de tijd en kunnen we zwemmen! We varen het haventje uit, de zee op. Het is een tochtje van ongeveer een half uur... en deze dreigende lucht achtervolgt ons vrijwel meteen. Eerst op gepaste afstand, maar de wolken naderen steeds sneller. Na het afzetten van een aantal andere backpackers worden bij op Long Beach afgezet. En we staan nog niet bij de receptie of het breekt LOS. Arme andere backpackers nog op de bootjes. De dagen erna was het gelukkig stralend weer :)

'471250' door janhermens '471250' door janhermens

Maleisië

Maleisië

Wat je moet weten ove

janhermens

Maleisië, een fascinerend land met een enorme mengeling van culturen. Dit in combinatie met de heerlijk uitgestrekte stranden en prachtig cultureel erfgoed, maakt Maleisië zeker de moeite waard voor een bezoek. Om geen culturele flater te slaan, hier alvast een aantal handige weetjes. Zorg voor elkaar De familie is in zekere zin een eenheid die bijeen wordt gehouden door genegenheid, vertrouwen, steun, verplichtingen en solidariteit. Maar de familie belichaamt ook een ander sociaal principe, dat diep geworteld is in de Maleisische samenleving, en dat is de hiërarchie of rangorde, met de bijbehorende eerbied en respect. Het hoofd van de familie is meestal de oudste man en de relaties worden gerangschikt op basis van leeftijd en anciënniteit. Kinderen worden ook geacht voor hun ouders te zorgen wanneer ze oud zijn. Maleisische humor Maleisiërs hebben een sterk gevoel voor humor, maar je kunt beter wachten tot je mensen goed kent voordat je met je favorieten grappen op de proppen komt. De plaatselijke humor is vooral visueel en varieert van slapstick tot platvloerse lol, maar meestal alleen onder goede vrienden en in de familiekring. Ironie wordt gebruikt als vorm van humor, maar ook om mensen met pretenties op de hak te nemen. Wees bereid om jezelf te lachen, vooral wanneer je een culturele blunder maakt. Say cheese! De meeste Maleisiërs nemen graag foto’s en worden ook graag gefotografeerd. Wanneer je echt in contact komt met de mensen, zul je geen gebrek hebben aan herinneringen aan je verblijf. Het is over het algemeen echter niet verstandig foto’s te maken bij heilige plaatsen of bij bepaalde rituelen. Als je dat toch wilt, kun je het beste toestemming vragen aan de beheerder. Stoor geen mensen bij het gebed, loop niet voor hen langs en richt je camera niet op hen. Kippenvel Soms loopt het enthousiasme van de Maleisiërs voor ‘air-con’ een beetje uit de hand. Sommige mensen zijn zo gewend aan werken in een gekoelde omgeving, dat ze de temperatuur steeds lager draaien. Zo kan het gebeuren dat je op kantoor of in een restaurant naar je jasje grijpt omdat je kippenvel voelt opkomen! De ongezouten mening Anderen niet in het openbaar in verlegenheid brengen is een cruciaal aspect van de Maleisische cultuur. Openlijk laten merken wat men denkt of voelt wordt in Maleisië niet op prijs gesteld. Vertel je iemand in het openbaar dat je de service in een restaurant of een winkel slecht vindt of dat iemands gedrag in jouw ogen ongepast of grof is, dan wordt dat absoluut niet gewaardeerd. Het heeft ook lang niet altijd het gewenste effect. Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden van de zovele die er zijn. Wil je nog meer te weten komen over de cultuur van Maleisië? Lees dan de Cultuur Bewust!-gids van dit prachtige land, ISBN 9789038918617, Euro 9,95.

Bekijk alle foto's en tips