Noord Laos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Laos image

In- en ontspanning tijdens de Gibbon Experience

Noord Laos
Laos
Pkbergen

In- en ontspanning tijdens de Gibbon Experience

Na een geruchtmakende nacht waarin Full Moon gevierd werd met veel schieten, meld ik me op het kantoor van Gibbon Experience in Houay Xai.
Ik heb de Waterfall uitvoering geboekt die bestaat uit een driedaagse trekking door Bokeo National Reserve, afgewisseld het ziplinen en we slapen in boomhutten. Ziplinen kennen jullie misschien ook wel als canopy tour. In bomen zijn platforms gemaakt; tussen de bomen zijn kabels gespannen; en met behulp van een tuigje dat je om je middel hebt, tokkel je van de ene naar de andere boom. In het Bokeo National Reserve zijn ongeveer 35 kabels tot een lengte van 600 meter en een hoogte van 150 meter.

Na een instructievideo op het kantoor rijden we met een internationale groep van zeven personen drie uur in jeeps naar het startpunt. Dat heeft al veel weg van een jeepsafari over deels een enorm slechte weg. Gids Khampi doet in gebrekkig Engels een poging om uit te leggen wat er de komende dagen allemaal gaat gebeuren in Bokeo National Reserve. We laten het maar op ons afkomen, want echt begrijpen doen we hem niet.

Onze trekking begint met de Waterfall route. Het wandelen gaat behoorlijk berg op, maar de paden zijn prima. Bij een waterval nemen we een verkoelende duik en daarna gaat het tokkeltuigje om, zodat we aan ziplines van boom naar boom kunnen tokkelen. Het is even wennen met het remmen, maar eenmaal de slag te pakken zijn we niet te stoppen. Echt geweldig om te doen!

Na enkele kabels tokkelen we onze eerste accommodatie in; een boomhut op 30 meter hoogte waar heerlijke Lao snacks klaarstaan. Onze accommodatie is een eco toerisme boomhut met zonne-energie, primitieve badkamer en stromend drinkbaar water. Verrassend luxe eigenlijk. De groep is ontzettend gezellig, dus we kletsen wat af. We zijn lichtelijk verbaasd als de gidsen ons achterlaten om de middag zelf door te kunnen brengen. We mogen zelfstandig door tokkelen op een route die zij uitleggen.

Rond zes uur moeten we terug zijn in de boomhut, want dan is het donker en wordt het eten gebracht (via de tokkelbaan). De Tsjechische groepsgenoten verrassen ons met een fles rode wijn en daarna is het tijd om de woonkamer om te bouwen naar slaapkamer. Ondanks hard matras en muf beddengoed is het toch lekker slapen in de buitenlucht onder de klamboe.

De tweede dag van de Gibbon Experience regent het. En dat is niet fijn, want de gibbons komen dan niet tevoorschijn. Wie zich wel laten zien zijn de bloedzuigers. Als enige van de groep blijf ik bespaard van deze enge beestjes die lijken op wormen, maar die enorm opzwellen en donker worden als ze je bloed hebben opgezogen. Jek! Wij dopen bij deze de Gibbon Experience om tot Leeches (=bloedzuiger) Experience.

Vandaag is wederom lopen, tokkelen, lopen, tokkelen etc. Helemaal leuk. De gids vertelt verder echter niet veel, dus vraag ik hem om toch iets over de planten te vertellen in de jungle. Vanaf dat moment komt regelmatig de machete uit de tas en wordt er een plant afgehakt om te laten proeven of ruiken. De mensen die hier wonen leven van alles wat de jungle biedt en gebruiken veel planten als medicijn; van potentie verhogend tot anti malaria.

Tokkelend bereiken we onze tweede boomhut op 60 meter hoogte waar we weer vrij zijn om op eigen gelegenheid te tokkelen. Samen met de avontuurlijke Tsjechen die de wereld rondreizen in een stoere overland truck, verken ik een groter gebied dan de gids heeft uitgelegd. Ik heb een foto van de plattegrond gemaakt op het kantoor, dus alles is eenvoudig te vinden en echt super gaaf om te doen. Inspanning in de natuur met een hoge fun factor!

De avond is weer rijst met groenten en deze keer zonder vlees. Ik word nog eens handig met het eten met chopsticks.
Heel de nacht gaat de regen door. In alle vroegte gibbons spotten gaat 'm niet worden. Na ontbijt met een broodje jam in plaats van rijst (jawel, het kan dus wel) gaan we de tokkelroute van de Classic route in. Die zijn over het algemeen langer en hoger, dus NOG leuker! Vanaf een platform zien we zelfs nog twee gibbons in de verte. Meer kunnen we ons niet wensen.

Door de regen is de jungle ene blubber bende geworden, dus glibberend gaan we terug richting ons eindpunt met wederom de poging om bloedzuigers van onze schoenen en broek af te slaan. Na een verdiend lauwe Lao beer vervolgens we onze jeepsafari over een blubber pad.

De dag sluit ik af in de truck bij de Tsjechen waar we foto's uitwisselen en nog nagenieten met iets te veel wijn. Maar wel heel gezellig en ik ga ze zeker volgen op hun site www.cruisingnomads.cz.

Sabaai-diiiiiiiiii

Ter overweging:
Gibbon Experience biedt meerdere routes aan, waaronder waterfall en classic. Bij de waterfall loop je ook een dag de classic, maar wordt er nog wat bijgeplust. Waterfall is zwaarder qua wandelen en gaat dieper het bos in. Zorg voor goede wandelschoenen!

Persoonlijk vond ik de ziplines in de classic route spannender en in de classic route heb je meer kans om gibbons te zien. Bovendien is de classic route goedkoper dan de waterfall. Ik betaalde voor de waterfall $ 300 in november. goedkoop is het dus zeker niet. Maar wel leuk!
De classic route is naar mijn mening een prima keuze.

Zorg wel dat je de gids motiveert om meer te vertellen over de natuur. Want als je niet vraagt, dan vertellen ze het niet.

Foto's

4d1a5.jpg
4d1a5.jpg
Pkbergen
f73f5.jpg
f73f5.jpg
Pkbergen
3e408.jpg
3e408.jpg
Pkbergen
0937e.jpg
0937e.jpg
Pkbergen
f73f5.jpg
f73f5.jpg
Pkbergen
0937e.jpg
0937e.jpg
Pkbergen