North Sulawesi foto's & tips

'1000715' door Graaf '1000715' door Graaf

IndonesiëNorth Sulawesi

IndonesiëNorth Sulawesi

Afscheid

Graaf

Ik had gisteren een fotootje geplaatst met de mededeling dat ik even van de site verdwijn, omdat ik nu naar Manado ga vliegen voor een mooie rondreis volgende week op west Papoea. Bij die andere foto is de tekst weer eens weggevallen, en had ik er weer ingetypt, maar kan niet meer terugkomen. Het blijft problematisch met de website, zal over een maand wel eens kijken of het verbeterd is en anders ga ik hier geen energie meer insteken. Ik wens jullie allemaal nog veel plezier hier, zal af en toe wel eens kijken of er bericht van geo en zijn familie is.

'1092118' door Graaf '1092118' door Graaf

IndonesiëNorth Sulawesi

IndonesiëNorth Sulawesi

Zwavel-poel

Graaf

In noord Sulawesi, nabij de Mahawu vulkaan, vlak boven Tomohon, vind je een vulkanisch gebied met veel geo-thermie (geisers, heetwaterbronnen) en zwavelbronnen. Deze foto heb ik gemaakt bij een zwavelmeertje waarin je ook kon zwemmen, wel even een stukje uitzoeken wat iets minder heet is. Het hoge gehalte zwavel in dit mineraalrijke water is heel erg goed voor je huid (maar wordt ook voldoende geabsorbeerd, voor je inwendige lijf). Na een bad hierin voel je je dagen lang heel erg lekker.

'1092532' door Graaf '1092532' door Graaf

IndonesiëNorth Sulawesi

IndonesiëNorth Sulawesi

Geothermie

Graaf

Vlakbij het Tondano meer vind je een klein meertje Danau Linow. Dit hele gebied is vulkanisch actief, en je vindt hier veel geisers, heetwater en zwavelbronnen. Hier in de buurt hadden zij ook een zwavel-modderbad genomen in het hete water, heel bijzonder, en reuze gezond. Ze maken hier dankbaar gebruik van de vele heetwaterbronnen, en hier vind je ook geothermische energiecentrales.

'1006203' door Graaf '1006203' door Graaf

IndonesiëNorth Sulawesi

IndonesiëNorth Sulawesi

Modderbad

Graaf

Toen wij naar Manado vlogen, had het vliegtuig even wat turbulentie, en vanuit het raampje zagen we de zee en de lucht tot één grijze dreigende massa samenkomen. Dit was waarschijnlijk het moment dat de tsunami vlak boven Palu aan land kwam. De ramp die dit gebied heeft getroffen is nu nog steeds niet te overzien, nu nog zijn grote gebieden onbereikbaar en nog meer dan 5000 mensen vermist. En zijn al meer dan 2000 doden geborgen. Sulawesi is zó groot dat verder op het eiland het leven gewoon verder gaat alsof er niets gebeurd is. wel werden in de grote steden dagenlang overal op straat inzamelingsacties gehouden. nu is het nauwelijks nog in het nieuws op tv. En aan deze buffel is het ook allemaal voorbij gegaan.

'1000505' door Graaf '1000505' door Graaf

IndonesiëNorth Sulawesi

IndonesiëNorth Sulawesi

Marktkraampje

Graaf

Ergens langs de weg een kleine markt, deze vrouw probeerde zich angstvallig tegen de zon te beschermen. Vanwege het beperkte assortiment ben ik niet verder gaan kijken en ik heb haar dus ook helemaal niet gezien.

'1085928' door Graaf '1085928' door Graaf

IndonesiëNorth Sulawesi

IndonesiëNorth Sulawesi

Aan de Molukse Zee

Graaf

De oostkant van noord Sulawesi, de Minahasa regio. We zijn hier aan de kust van de Molukse Zee, ten zuiden van het stadje Kema Dua. Hier was het bijna niet mogelijk om op het strandje te komen, maar hier is het nog heel mooi en ongerept. Toeristen zul je hier niet zien.