Lombok en Gili

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lombok en Gili image

'Sisters on tour' Bali, Lombok en Gili!

Lombok en Gili
Indonesië
LindavanderVeer

'Sisters on tour' Bali, Lombok en Gili!

Mijn zus en ik zijn niet alleen zussen van elkaar, maar ook soulmates, vriendinnen, huisgenoten en soms vijanden! Dit jaar zijn we beide 25 jaar (samen 50 jaar) en wat we al die tijd niet samen hebben gedaan is reizen. En nu begint het avontuur. Drie weken backpacken door Indonesië. Onze droom. Het plan was om vooral geen plan te hebben! Heerlijk op de bonnefooi en maar zien waar het schip strand. We beginnen op Bali, één van de toeristische eilanden van Indonesië en verwachten daarom geen gekke dingen. Toch verrast Bali ons! De meest aparte ervaring is het bijwonen van een verbrandingsceremonie. Het hele dorp rukt uit om drie lichamen op een voor ons nogal “feestelijke” wijze te cremeren. We werden uitgenodigd door de bewoners van het dorp om dit bij te wonen. Toen we aankwamen werd er op dat moment een van de lichamen verbrand. Er werden offers gebracht en er werd muziek gespeeld. Geen tranen. Alleen het vieren van het leven. Erg bijzonder en een totaal omgekeerde wereld in vergelijking met een begrafenis of crematie in Nederland. Op de terugweg was de volgende ceremonie onderweg. Een gigantische parade in klederdracht, met offers en muziek naderde ons. Daarna kwam het derde en laatste lichaam gewikkeld in doeken. Onderweg om verbrand te worden. Verbaasd bleven we staan en keken we hoe de massa mensen voorbij kwam. Het mooiste op Bali vonden we de Hindoe cultuur. Hoe bijzonder is het dat de inwoners, ondanks het massatoerisme op het eiland, nog zo trouw zijn aan hun geloof! In vergelijking met Nederland heerst er op Bali zo veel rust bij de inwoners, geen stress, maar leef met de dag is hier het motto! Iedere Balinees die je tegenkomt groet je met een glimlach, niemand is chagrijnig of gestresst! Wat nog meer opvalt is dat altijd alles geregeld kan worden. Wil je morgen met de boot naar een ander eiland, no problem!! Geen reserveringssystemen, geen driedubbele administratieve taken, gewoon heel simpel even afdingen, je betaalt een paar Rupiah voorschotje en je krijgt ticket, it is all we need! Hoe kan het hier op Bali allemaal goed gaan en in Nederland waar we zoveel administratieve taken hebben, niet? Verbazingwekkend! Bali heeft voor ieder wat wils! De cultuur, rijstvelden, tempels, raften, zwemmen met dolfijnen en nog veel meer!

We pakken de boot naar Lombok. Wat een verschil met Bali! 90% van de inwoners van Ĺombok is Moslim. In vergelijking met Bali is het veel minder toeristisch en zijn de meeste plekken nog authentiek!! We verblijven in een klein hotelletje en heel onoverkomelijk naast een Moskee. We besloten dat we heel graag de Rinjani wilden beklimmen. De Rinjani vulkaan is niet meer actief, maar helaas werd de mini-vulkaan welke in de krater van de Rinjani groeit die week actief!! Wat een tegenvaller! Agja naar alle verhalen over hoe zwaar het is, 3 stappen omhoog en weer 2 naar beneden, keiharde wind, 3 graden op de top, ben ik stiekem wel een beetje blij dat ik niet hoef te gaan.. We besluiten om naar het zuiden van Lombok te reizen. Hier zien we meer van de typische Indonesische surfboys. Lang haar en een surfplank naast de scooter. Het kan hier allemaal! We reizen naar Selong Belanak, zeker het mooiste strand wat we tot nu toe in Lombok gezien hebben! Geen een resort, maar alleen een enkele toerist en een stuk of 10 hutjes waar je een surfboard kunt huren. Dit is het paradijs! Opvallend is dat de bevolking zelf, geen idee heeft hoe mooi hun land is! Na een week besluiten we om onze laatste week op de gili-eilanden door te brengen. We twijfelen nog even, omdat het zo toeristisch is. Maar we zijn jong en houden van een feestje, dus besluiten we naar Gili Trawangan te gaan.

Gili Trawangan is party eiland nummer 1 en dat hebben we geweten! Wat een feest! Dit is een autovrij eiland en alles gaat nog met paard en wagen. Ideale manier om het eiland te verkennen is de fiets. Gammel als wat en op de achterzijde van iedere fiets staat “Life is good!”. Dat is ook wel een beetje hoe de sfeer hier is! Ook hier zijn bijna alle inwoners Moslim. Wel een beeeetje apart, omdat als de zon ondergaat hier alles gebeurt wat god verboden heeft! Overdag werkt iedereen in een restaurant, bar, duikschool, etc. en ‘s avonds veranderen ze allemaal in Mushroom en cocaïne verkopers. Ondanks dit is er geen criminaliteit of geweld. Op Gili Trawangan komen ontzettend veel backpackers samenkomen. We ontmoeten reislustige Australiërs, Canadezen, Fransen, Engelse, Duitsers, Brazilianen, Italianen, en ga zo maar door! Van reggaebar tot trendy club, Gili Trawangan heeft het allemaal! Na een avond feesten is het heerlijk uitslapen op het strand. Het strand van gili loopt ongeveer 100 meter langzaam af en daarna loopt het ineens 200 of 300 meter steil naar beneden. Geweldig om te snorkelen of om te duiken! Ook zijn er een aantal goede restaurants op Gili. The Beach Club is een lekker restaurant aan het strand. Na 9 uur ‘s avonds kun je, door de schijnwerpers die op de zee schijnen, zelfs gigantische schildpadden zien! Die komen als de zee rustig is naar voren om te eten.

Het einde van de reis komt helaas al in zicht, maar door de actieve vulkaan wordt de luchthaven van Bali afgesloten. We besluiten om vanuit Gili Trawangan de zonsopgang te gaan bekijken, om te zien of we de vulkaan op Lombok kunnen zien spuwen. Wat een geweldig gezicht, nog nooit heb ik een actieve vulkaan gezien. De zon komt precies achter de Rinjani op en dit geeft een prachtig gezicht!! Als afsluiter van de reis vieren we Mel d’r 26ste verjaardag goed! Want tja je kunt maar een keer zeggen dat je samen 50 jaar bent geweest! Op naar de 100 jaar!

Foto's

f8e26.jpg
f8e26.jpg
LindavanderVeer
05318.jpg
05318.jpg
LindavanderVeer
aa637.jpg
aa637.jpg
LindavanderVeer
ba598.jpg
ba598.jpg
LindavanderVeer
2e2d9.jpg
2e2d9.jpg
LindavanderVeer
d00a3.jpg
d00a3.jpg
LindavanderVeer
735c1.jpg
735c1.jpg
LindavanderVeer