Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Java image

Java

Java
Indonesië
Deborahvanharten

Op bezoek bij een local healer

Local healers? Ik had er wel eens over gehoord, maar geloofde ik er ook echt in? Toen ik mijn enkel verzwikt had op bali en een week op krukken had gelopen, kreeg ik de uitgelegen kans om het zelf te ervaren. Het geluk staat letterlijk voor mijn deur, strompelend uit mijn hostel gelopen ontmoet ik een Indonesische taxichauffeur. Na in gesprek te komen met Nino komt hij erachter dat ik Nederlands ben en wil maar als te graag zijn Nederlands met mij oefenen. Ik vertel hem over mijn enkel, dat het nog niet helemaal goed is. You should come to my Brother, he s a local healer. Ja, zal ik dat doen? Tijdens mijn reis ben ik elke keer weer in dubio of ik iemand kan vertrouwen of niet. Je reist alleen, dus goed nadenken over mijn acties is erg belangrijk. Mijn gevoel zegt dat ik deze man kan vertrouwen, dus ik spring achterop de motorbike en ga het avontuur aan.

Nino heeft een dochter die graag wilde studeren, hier had hij geen geld voor, zoals veel mensen in Indonesië. Maar op een dag was er een man uit Nederland, die een vriend werd van de familie. Hij wilde graag de studie van de dochter betalen. Nino was zo dankbaar dat hij zijn vriend heeft beloofd veel goeds te brengen aan de Nederlandse toeristen. En zo arriveer ik dan een kwartier later in een echt Indonesisch dorpje, omringt met prachtige rijstvelden. Norm, de broer van Nino staat mij al op te wachten in echte traditionele Indonesische kleding. Normaal werkt hij in Sultan Palace en praat regelmatig met de sultan, vandaag is hij thuis.

Ik krijg thee aangeboden en moeder komt aan met een soort prutje van gember. Dit helpt tegen pijn en ontstekingen. En dan begint Norm aan mijn enkelmassage met gember, na een tijdje kan ik het bijna niet meer volhouden van de pijn en de tranen rollen over mijn wangen. Maar dan moet ik toch wel een beetje lachen als Norm half begint te mediteren en 'goede energie' naar mijn enkel stuurt. Zal het werken? Na deze pijnlijke 1,5 uur wil Norm graag mijn toekomst voorspellen. Hij pakt een boek erbij en wil mijn geboortedatum weten. Hier past een bepaald karakter bij, het karakter waar ik mee vergeleken wordt heeft soms heel veel geld en soms helemaal niks, bankroet, een woord dat alle Indonesiers kennen. Leuk om te weten is dat mijn karakter wel 4 keer getouwd is geweest, dat belooft wat voor de toekomst! Vanaf je 30e ga jij echt gelukkig worden, vertelt Norm. De toekomst ziet er goed uit. Na deze heling en nog eens een muzikale sessie van de 2 broers vind ik het wel tijd om weer terug te gaan naar mijn hostel.

Als ik weer terug ben in mijn hostel weet ik niet goed wat ik moet denken van wat ik net heb meegemaakt, maar tot mijn grote verbazing is mijn enkel de volgende dag weer zo goed als nieuw!