Flores

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Flores image

De Komodo Varaan

Flores
Indonesië
EstherB

De Komodo Varaan

Na vele omzwervingen in Indonesië hadden we dit keer gekozen voor de wat minder toeristische kant, buiten Bali om dan.
De internet verhalen en foto's hadden ons over de streep gehaald. Flores, Komodo en Rinca met als toetje Bali.
Geen luxe hotels op Flores en daar zagen we eerlijk gezegd wel tegenop.
Tja geen A/C, geen douche maar soms wel een mandi-bak met koud water en het bed gelukkig voorzien van klamboe.
De malaria-muggen welen hier op de Sunda-eilanden tierig.

Wat een lieve mensen en tot onze grote verbazing vroegen ze of ze op de foto mochten zonder handophouding.
Hier spelen kinderen nog met wat de natuur en het afval hun te bieden heeft, hier geen Nintendo, PS2 of XBox laat staan een computer.
Regelmatig liepen wij door dorpjes heen waarbij we door de tam-tam van tevoren al werden aangekondigd. "Toeris", "Toeris", "Hé Mister", of je nu man of vrouw was.
We werden uitgenodigd om naar hun "tuintje" te kijken waar de koffiebonen, rijst of kruidnagel lag te drogen of werd bewerkt. "Koppie Tubroek" een veelgehoorde uitspraak waar we dankbaar gebruik van maakten.

Komodo en Rinca hadden we natuurlijk uitgekozen vanwege de Komodo-varaan.
Aangezien we beide eilanden wilde zien verbleven we twee nachten aan boord van een omgebouwde toeristen-vissersboot. Het eten aan boord van dit schip was het beste wat we gedurende de hele vakantie hadden gegegeten. Verse vis, gebakken banaan. Het ontbrak ons werkelijk aan niets.
De zeetuinen in dit gebied zijn trouwens een wonder om door een roze bril te aanschouwen.
Zelfs met de reuze manta's zwemmen is een optie. Kleurrijk koraal, schildpadden, vissen in alle soorten en mate
en zeer helder zeewater. Olie in geen velden of wegen te bekennen.

De Komodo-varaan was een heel ander verhaal. De meeste kom je tegen op Rinca omdat dit een veel kleiner eiland is dan Komodo zelf. Zodra we een voet aan wal hadden gezet lag de eerste zich al op te warmen in het zonnetje.
Het eiland kan je niet op eigen houtje verkennen maar de gidsen staan te poppelen om je geen prehistorische ontmoeting voorbij te laten gaan. Met een wichelroede hoopt hij de varanen op afstand te houden en weet hoe te reageren in mogelijk gevaarlijke situaties. Ach en die zullen we meevallen want met zo'n stok hou je zo'n 250 kilo toch echt te tegen.
Allereerst werd ons duidelijk gemaakt bij gevaar nooit te gaan rennen, rustig achteruit te lopen en de aanwijzingen van de ranger goed op te volgen. Eén van de eerste stoppen was bij een eierennest, ja dat klopt varanen leggen namelijk eieren, Een groot grofschubbige monster lag op wacht. We bleven op veilige afstand en de rangerhield de boel goed in
de gaten tot opeens.......... Er kwam een grote rivale aangelopen die een kijkje kwam nemen of een vorkje kwam prikken.
Het leken wel katten wat kunnen die beesten blazen zeg. Plots moesten wij rustig maar gestaag naar achteren toe en wel stante pé de bosje in. De varanen vielen elkaar ondertussen aan en er werd nog harder geblazen. Ze rolden over elkaar heen onze richting op, waar moesten we heen we konden geen kant op! De gids werd duidelijk nerveus en riep maar "Back, back, slowly, slowly". Ja lekker maar waar naar toe? Dus nog maar verder de bosjes in.
De varanen waren uit hun humeur en wij waren daar het dupe van. Het hart zat ons ondertussen in de keel en wij
wilden wel weer terug om ons wat moed in te drinken.
Achteraf begreep ik pas de vraag van de gids op onze boot "do you have your period" oftewel was ik ongesteld want dat
schijnen de varanen van kilometers afstand te kunnen ruiken. Mij waren ze al te dichtbij gekomen en ik had geen eens mijn "period"! Komodo varanen zijn echte karnivoren en kunnen zeer dus gevaarlijk zijn. Hun voedsel bestaat uit herten (genoeg aanwezig op het eiland), vogels, hun eigen nazaten en alles wat maar blijkbaar beweegt.
Terug bij verzamelpunt van de rangers lagen tientallen varanen te wachten op een lekker hapje maar ik wist één ding zeker dat Lekkere Hapje was ik zeker niet.

Na de prachtige rondreis over Flores, Komodo en Rinca konden we de luxe van Bali heel erg waarderen alleen hadden hier niet zó veel toeristen moeten zitten.


Foto's

af794.jpg
af794.jpg
EstherB
7b2b3.jpg
7b2b3.jpg
EstherB
1c340.jpg
1c340.jpg
EstherB