Dieng plateau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kleurenmeer

Dieng plateau,
Indonesië


Telaga Warna is een prachtig turquoise gekleurd kratermeer. De kleur wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan zwavel. Het lijkt net of er een soort olielaag op zit. Er loopt een pad rond het meer naar het aangrenzende meer Talaga Pengilon en de heilige grot van Gua Semar.

Het Dieng Plateau is zeker een bezoek waard als je in de buurt bent van Yogyakarta. Op het Dieng Plateau (op 2093 meter hoogte) liggen de oudste Hindoe tempels van Java. De naam komt van Di-Hyang en betekent "woonplaats van de Goden". Dit complex was vermoedelijk eens een welvarende tempelstad van monniken.
Meer dan 400 tempels, grotendeels gebouwd tussen de achtste en negende eeuw, stonden op deze hoogvlakte. In 1856 heeft de Nederlandse archeoloog Van Kinsbergen de ondergelopen vallei weer leeggepompt en de acht overgebleven ruines in kaart gebracht.
Vaak is het weer niet heel erg goed omdat je vrij hoog zit, binnen 5 minuten kan het van helder naar dikke mist gaan. Heel bizar om mee te maken. Bovenstaande foto heb ik gemaakt op het moment dat het opklaarde, 2 minuten later kon je het meer niet eens meer waarnemen.