Bromo Tengger Semeru NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zonsondergang en/of opkomst Bromo vulkaan

Bromo Tengger Semeru NP,
Indonesië


Het mooiste wat je kunt doen op de Bromo is zowel de zonsondergang als de zonsopkomst bekijken.

Wij verbleven in [url="http://nl.hotels.com/ho437110/bromo-permai-1-ngadisari-indonesie/#hotel-photos" target="_blank"]Bromo Permai Hotel[/url] we kwamen daar om 14.30 uur aan. Verwacht geen luxe. Het is een eenvoudige kleine kamer met een bed en douche. Het hotel ligt bovenop de kraterwant.Het uitzicht is prachtig. In het hotel bij de balie kan je vervoer regelen. Je kan er ook wat eten en drinken.

[u][b]Zonsondergang[/b][/u]
Wij vertrokken wandelend om 16.00 uur. Eerst een behoorlijk stijle afdaling vanaf de berg de krater in. Dan wandel je door het zand en as naar de Bromo vulkaan. De mannen met de ezels/paarden komen direct naar je toe als ze je zien. Dus je kunt ook op een iets makkelijker manier de tocht maken. Aangekomen bij de Bromo moet je met een trap omhoog. Die ligt bezaaid met zand en as. Dat is een pittige beklimming. Eenmaal boven is het oppassen geblazen er staan geen hekken of omheining omheen. Dus wees voorzichtig. Als je rustig wandelt doe je er ongeveer een uur over. Dan is het genieten van het mooie licht wat de zonsondergang veroorzaakt. Als de schemer invalt moet je weer terug. Want je wilt niet in het donker door de zandheuvels dwalen.

Bij terugkomst kun je in het Hotel eten, of 100 meter verder in het straatje zit een restaurant met daaraan vast een klein winkeltje.

[i]Tips[/i]
Neem drinken mee,. Na de zonsondergang kan het snel afkoelen dus neem een jack en een shawl mee. Een zaklamp is handig. En oriënteer je goed op het punt waar je de helling vanaf kwam want daar moet je ook weer omhoog. Dat is een hele klim.

[u][b]Zonsopkomst[/b][/u]
Dat is vroeg opstaan ongeveer 03.30 uur. Om 04.00 uur vertrekken de jeeps. Eerst rijden zij door de , meestal met mist gevulde krater, om daarna via een niet geasfalteerde slingerende smalle weg naar het vieuwpont te rijden. Dat doe je niet alleen. Er rijden zo ongeveer 100 jeeps achter elkaar. Op het vieuwpont is het druk. Maar het is het zeker waard. Mist en de opkomende zon zorgen voor een surrealistisch plaatje. En dat is echt genieten.

[i]Tips[/i]
Erg fris zo sochtends vroeg. Kleed je goed en warm aan. Neem je statief mee .