Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Swastika

Bali,
Indonesië


Bali . Ingang van een tempel in Sanur. De swastika is een eeuwenoud symbool van een school van ingewijden uit India. ( De jaina) Maar het symbool wat Hitler gebruikte is niet precies hetzelfde symbool. Hitlers swastika ( hakenkruis) is naar rechts gericht, die van de jaina naar links. De naar links gerichte swastika is vrouwelijk en het symbool van liefde en creativiteit. De naar rechts gerichte swastika is mannelijk en symboliseert agressie, geweld en vernietiging.

Dat de swastika nog altijd controversieel is, bleek ook halverwege 2007 goed toen de Amerikaanse marine er na luchtbeelden van Google Earth achter kwam dat een groep van hun barakken vanuit de lucht een swastika vormden. Omdat de marine niet geassocieerd wilde worden met het teken werd maar liefst 600.000 dollar uitgetrokken voor een aanpassing zodat de barakken vanuit de lucht gezamenlijk niet langer een swastika vormden.

de Amerikaanse Indianen, de Maya's, de Azteken, de Hindoes, de Boeddhisten , de Vikingen, de Grieken, de Romeinen, de Kelten, de Perziërs, de Christenen en de oermensen. Zelfs in oude Joodse synagogen is het aangetroffen.