Zen Bali image
Lkoedam

Zen Bali

21 tips voor de mooiste spirituele ervaringen, met en tussen de plaatselijke bevolking op Bali, Indonesisch vakantie-eiland nummer één.



Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have



1Juich racende waterbuffels toe - Negara en Lovina



Makepung, een Balinese mix van sport en circus, luidt traditioneel het einde van de oogsttijd in. De ‘boerenjockeys’ racen met een houten kar, voortgetrokken door twee prachtig versierde waterbuffels, over een ovalen circuit en laten enorme stofwolken achter. De races worden gehouden op uiteenlopende data in augustus, waaronder onafhankelijkheidsdag op de zeventiende. Vraag de plaatselijke bevolking naar de exacte data en let op posters.



2 Bezoek een boeddhistische tempel - Banjar



Brahma Arama Vihara in de noordelijke kustplaats Banjar is het belangrijkste boeddhistische klooster op Bali. Je vindt er onder andere een groot, gouden Boeddhabeeld en een miniatuur van de Borobudur, de stoepa op Java. De ligging op een heuvel staat garant voor prachtige zeezichten.



3 Maak een religieus festival mee



Bij aankomst op Bali regel je direct een Balinese kalender waarop alle religieuze festivals staan. De Balinezen houden er een geheel eigen vorm van het hindoeïsme op na. In tegenstelling tot bijvoorbeeld India is hier het eten van vlees heel normaal en kun je als niet-hindoe gerust een tempel betreden, mits je een sarong draagt. Elk dorp heeft een of meerdere tempels waar het een komen en gaan is van mensen die offers komen brengen (fruit, bloemen, een kip, een geroosterd varkentje, et cetera). Er vinden geregeld kleurrijke processies en festivals plaats.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.