Wist je dat de duurste koffie ter wereld schijtkoffie is? image
Lkoedam

Wist je dat de duurste koffie ter wereld schijtkoffie is?

De loewak-kattensoort komt voor in tropische gebieden in Azië, leeft in boomtoppen en schijt koffie. Oké, dat laatste kan iets genuanceerder; deze civetkatachtige peuzelt koffiebesjes op, verteert het vruchtvlees en poept de intacte pit weer uit. Op Bali trekken ze koffie van de pitten. Dit móét je weten voordat je een bezoekje brengt aan een Balinese koffieplantage!



De Loewak is een nachtdier dat het liefst alleen leeft (Foto: Reisreporter ingrover)



Zodra de pit is uitgepoept wordt hij gewassen, gedroogd, geschild en geroosterd. Het resultaat is een milde koffieboon met een bijzondere smaak. Men zet er Kopie Loewak van, een van de duurste koffiesoorten ter wereld. So far so good, zou je denken.



Gevangen



Wist je echter dat de loewaks gevangen worden gehouden op de koffieplantages?! Enerzijds voor de productie van koffie, anderzijds voor bezoekers die de beestjes graag eens van dichtbij bekijken. De kooitjes zijn klein, doorweekt van de urine en poep en voorzien prikkeldraad. En dat alles voor een over priced kopje schijtkoffie! Nee, wij houden het bij cappucino. 



Er zijn nog meer dieren die koffie kakken. Zo wordt van de uitwerpselen van het Aziatische muntjak-hert de afgeleide Kopie Muntjak gemaakt, van de poep van de Braziliaanse jacu-vogel Jacukoffie en van de stront van olifanten Black Ivory Coffee.