Indiaas hostel biedt sterfbed image
Thierry

Indiaas hostel biedt sterfbed

De meeste hostels zijn een leukere versie van wonen. Maar het Mukti Bhawan hostel in de Indiase stad Kashi Varanasi geeft niet om degenen die ’s ochtends zelf aan het ontbijt verschijnen. Dit hostel is bedoeld voor gasten die er willen sterven.

Volgens de Indiase bevolking is de stad Kashi Varanasi de ideale plek om te sterven. Deze heilige stad vol oude tempels zou volgens hen ‘moksha’, oftewel verlossing, schenken aan degenen die daar sterven. Overledenen ontsnappen hier aan de cirkel van reïncarnatie in dezelfde kaste, of erger nog, naar een lagere kaste.



Het hotel is ondanks de ietwat duistere doeleinden een vrolijke, vredige plek. Want, zo zegt manager Bhairav Nath Shukla van het hostel, 'Wij vieren de dood net zo vrolijk als een nieuw leven. Het geloof in leven na de dood zorgt dat de mensen niet bang zijn voor de dood, maar er eerder naartoe leven.' Het hostel bevat twaalf kale, sobere kamers rond een binnenplaats van een honderd jaar oud pand.



Om te sterven in Mukti Bhawan moet een gast wel op het juiste moment inchecken: als je binnen twee weken nog niet overleden bent verzoekt het hostelmanagement je vriendelijk plaats te maken voor een ander.