Tamil Nadu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tamil Nadu image

A short history about begging in India

Tamil Nadu
India
Akerkvliet

A short history about begging in India

Er wordt geloofd dat Lord Shiva zijn huishouden in stand hield door te bedelen tussen de Rishis ( Zieners ) en Sadhu's ( Heilige Mannen ).
Maar de tijden zijn veranderd! Nu is het uiterst moeilijk, zelfs voor fulltime bedelaars om nog twee maaltijden bij elkaar te bedelen. Nog niet zo lang geleden in India, op zaterdag en maandag kreeg elke bedelaar die voor je deur verscheen en schaal rijst of juvar ( bloem, om brood bijvoorbeeld mee te bakken ) mee.

De bedelaars zijn nu van mening dat de maatschappij egoïstische is geworden zodat zij er eigenlijk niet meer van rond kunnen komen van wat zij bij elkaar hebben gescharreld. En ze zijn ook van mening dat de Indiase regering ook niet mee werkt door bedelen als een misdaad te bestempelen.

Bedelen is ook lastig om te uit te leggen, sommige doen het al jaren en er zijn ook gelegenheids bedelaars die het af en toe doen “wie wil er nou gaan bedelen”, vraag ik mijzelf af, maar soms doen we het zelf ook bedelen bij de baas voor een salaris verhoging bijvoorbeeld.

Ik ben ooit benaderd door een nogal groot en sterk uitziende Indiër en stelde hem de vraag waarom hij dat deed? Zijn antwoord was simpel “het is een familie traditie”.

Wist je dat bedelaars ook zeer selectief kunnen zijn met wat zij aan kleding dragen, zoals acteurs en artiesten ! zo jij geld geven aan iemand in pak of iemand die er niet te vies uitziet en weinig of gescheurde kleding draagt ? Dat mag jijzelf de lezer invullen.

Wat ik echt verschrikkelijk vond was dat er bedelaar professionals zijn die een kind rustig een been af laten zetten om meer geld te vangen, en dat er artsen zijn die hier ook aan meewerken.

Maar er zij meer voorbeelden te noemen. Terwijl een vrouw bedelt in de naam van haar man, die op sterven ligt in een ziekenhuis, is het niet ongewoon dat haar man bedelt in de naam van zijn vrouw op de volgende straat. Een zwangere vrouw zal zeggen dat haar vorige kind is overleden, en ze heeft geld nodig voor de begrafenis. Een hele familie die bedelt en smekend zeggen dat ze alles verloren zijn bij een overstroming en dat terwijl er al geen maanden regen is gevallen of kinderen en vrouwen in schaarse kleding die langs de kant van de weg liggen te slappen en het hoofd van het huishouden rustig de weg blokkeert en voorbijgangers om kleingeld vraagt.

Bedelaars hebben ook bescherming nodig, net als iedereen. Vooral de bescherming van hun bedel zones. Vaak zijn er zelf genoemde bedelaar leiders die de regels handhaven. Er is geen regel om hem geld te betalen voor zijn leiderschap. Er zijn zelfs bedelaar bendes waarvan de leider een groter aandeel zich toe-eigent maar verdeelt het onder de leden, voornamelijk de blinden en de travestieten behoren tot deze categorie. De bedelaars bij de treinstations en bus stations worden meestal gedomineerd door misdadigers. Er zijn Goondas “huurlingen “, die bedelaars bevrijden uit revalidatiecentra en ze weer op straat zet om voor ze te bedelen.

Kinderen van rond de acht jaar oud doen naast het bedelen, ook zakkenrollen, stelen van schoenen in tempels, en kleine diefstallen op marktplaatsen voor hun rekening. Veel professionele dieven huren de bedelaar kinderen als hun assistenten, informanten, en om gestolen goederen te verkopen.

Als de politie ze te pakken krijgt worden deze kinderen in tehuizen geplaatst of in jeugddetentie geplaatst maar veel nut heeft het niet zij zien de straten als hun enige middel om te overleven.

De zogenaamde bedelaar kolonies zijn broedplaatsen voor de antisociale gedrag. Ze leven vaak zeer onhygiënische. Ze koken, slapen en doen hun behoefte in hetzelfde gebied.

Dus geef een bedelaar niets en kijk weg, doe je dat niet blijven zij je achtervolgen tot dat je iets geeft om van ze af te komen. Geef dan geld aan een organisatie die deze mensen en vooral de kinderen helpt. Of neem pennen en papier mee en geef het aan een school. Oh ja geef ze nooit snoep voordat je het weet zijn er tientallen kinderen die op je zullen af komen, en de kan is groot dat je meer kwijt zal zijn dan de snoep die je heb meegebracht.. “zucht”, ervaring spreekt.

Foto's

f4537.jpg
f4537.jpg
Akerkvliet