Rajasthan, India image
Lkoedam

Rajasthan, India

Buiten de gebaande paden van Rajasthan lonken vruchtbare valleien waar de tijd heeft stilgestaan. Vrouwen in kleurrijke sari’s bewerken groene mosterd- en rijstvelden. In idyllische dorpjes nemen oude mannen, al lurkend aan hun waterpijp, de dag door. Maar dit sprookjesachtige India verhult de schrijnende armoede die elders in het land van de maharadja’s diepe littekens achterlaat.



Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have



In het land van de maharadja



Een vriend van me barstte in lachen uit toen hij vernam dat ik naar India ging. Het meest gebaande pad ter wereld! En waar ik dan precies heen ging? Bij het horen van de naam Rajasthan kwam hij niet meer bij. ‘Miljoenen toeristen gaan daar naartoe!’, schaterde hij. Maar hij wist niet dat ik gehoord had van een vruchtbare vallei net iets ten noorden van Jaipur. Een plek waar het grote toerisme nog niet was doorgedrongen en waar de tijd had stilgestaan. Natúúrlijk zou ik mijn reis beginnen met het bekijken van de drukst bezochte plekken van Rajasthan en omstreken: het legendarische zandkasteel van Jaisalmer, de van kleur verschietende Taj Mahal in Agra en de blauw en roze gekleurde steden Jodhpur en Jaipur. Rajasthan zag ik als dé plek om als beginnende India-reiziger kennis te maken met het land en zijn kleurrijke en spirituele locals en cultuur. Maar na de meest bekende plekken te hebben gezien, zou ik zeker de ongebaande paden inslaan.



Zo gezegd, zo gedaan. Na een rondtocht door Rajasthan zijn fotografe Louise en ik onderweg naar de vallei van Ajabgarh en nemen we onze eerste binnenlandse vlucht. Bij vertrek zwaai ik door een vliegtuigraampje naar een tienkoppige groundcrew die gezellig op een rijtje het vliegtuig uit staat te zwaaien. In een welkomstfilm vertelt de Indiase versie van Richard Branson – met even nonchalant, halflang haar en stoppelbaard – de fotomodelachtige bemanning persoonlijk te hebben geselecteerd. Een zwoele stewardess legt vervolgens uit dat er vandaag, op Valentijnsdag, een speciale actie is: iemand in het vliegtuig zal een diamant winnen! En je raadt het nooit: een half uur later blijk ik de gelukkige winnaar te zijn. Ik krijg een klein, elegant doosje met daarin het glimmende sieraad en bijbehorend certificaat overhandigd. Nu zou menig man daar zijn vrouw een groot plezier mee doen, ware het niet dat die van mij niets om dure, glimmende sieraden geeft. En om in een land, waar de tegenstellingen tussen arm en rijk zo bizar groot zijn, een diamant cadeau te krijgen, voelt oneerlijk. Niet wetende wat ik ermee aan moet, stop ik de prijs in mijn broekzak. Waar het brandt.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.