Ladakh, India image
Lkoedam

Ladakh, India

Fransje Grisnich, die de eretitel Reisreporter van het Jaar 2010 in de wacht sleepte, mocht als prijs voor Columbus (in samenwerking met Sawadee Reizen) op pad door India. Met een missie! Trek met fotograaf Tom van der Leij tien dagen de woeste bergen in en ga op zoek naar de ziel van de mystieke regio Ladakh.































Bedevaart naar Boeddha's bergen



We hebben er over nagedacht bij het inchecken in Delhi. Een raamplaats aan de westkant van het vliegtuig, daar waar de zon niet opkomt. De vlucht naar Leh, over de Himalaya, is van een ongekende schoonheid. Het is helder weer, en we zien de besneeuwde bergtoppen van de ‘zevenduizenders’ en hun gletsjers vlak onder ons voorbij glijden. Onze camera’s klikken onophoudelijk. ‘Dit is boven alle verwachting’, zegt fotograaf Tom enthousiast. ‘Ja, ik ben in de wolken’, zeg ik. Dit is een prachtig begin van mijn prijsreis naar Ladakh.



Ingeklemd tussen de Himalaya en het Karakoramgebergte, op een gemiddelde hoogte van ruim 4000 meter, is dit een klein en kwetsbaar stukje noordelijk India. En de landing in hoofdstad Leh, op 3500 meter, is een staaltje pilotenkunst. Heel langzaam zakt het vliegtuig tussen de hoge kale bergen omlaag, onder ons de rivier de Indus en een lappendeken van groene en gele vlakjes. We zijn gewaarschuwd: hoogteziekte is voor veel reizigers naar Ladakh een probleem. Er zit minder zuurstof in de lucht, met duizeligheid, slapeloosheid, hoofdpijn, tintelende vingers als gevolg. En ja, bij aankomst in het hotel in Leh, voelen we ons wat licht in het hoofd, maar verder prima. Ongevraagd krijgen we een grote kop gemberthee, een prima middel tegen hoogteziekte, voorgezet. ‘Doe het vandaag heel rustig aan’, zegt onze lokale agent Tashi. ‘Jullie moeten wennen.’ Veel drinken, niets doen. Het is nog heel vroeg in de ochtend. Na een paar uur rust kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ga op onderzoek uit in Leh. Langzaam lopen. Een gezellige drukte met backpackers, nonnen, monniken, locals in hun traditionele kleding, gesluierde vrouwen, handelaren uit Kashmir en andere delen van India. Daar tussen scharrelen koeien en ezels op zoek naar voedsel. Hoog boven de kleine stad torent het oude koninklijk paleis en twee gompa’s, kloosters.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 31



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.