India feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in India, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in India, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

12 januari – Lohri
Lohri staat voor de koudste dag van de winter en wordt vooral gevierd in Punjab. Het feest gaat meestal gepaard met vuurwerk en feestelijke optochten.

14 januari – Makar Sakranti
Viering van zonnegod Makar Sakranti. In heel India wordt uitbundig feest gevierd en dat vooral op straat.

26 januari – Dag van de republiek
Viering van de grondwet dat op 26 januari 1950 in werking trad.

17 februari – Maha Shivratri
Feest ter ere van god Shiva dat wordt gehouden op de veertiende avond van de maand Phalguna.

6 maart – Holi
Viering van het Holi-feest, vijf weken na het planten van de holika op Basant Panchami. Dit feest is ook gelijk het nieuwjaarsfeest van de hindoes én de overwinning van goed tegenover kwaad wordt gevierd.

14 april –Ramnavmi
Viering van de geboortedag van Rama, de reïncarnatie van god Vishnu als perfect mens.

Tussen 20 augustus / 15 september – Ganesh Katurthi
Feest ter ere van de god Ganesh. Het begint op de vierde dag van de wassende maan, meestal ergens tussen 20 augustus en 15 september.

15 augustus – Onafhankelijkheidsdag
Herdenking van 15 augustus 1947, de dag waarop India als onafhankelijke natie deel van het Britse Gemenebest werd. In het Rode Fort in Delhi wordt op deze dag een toespraak gehouden door de premier.

22 oktober – Dussehra
Feestdag dat wordt gevierd vanwege de overwinning van het goede op het kwade. Het is een nationale feestdag, maar elk regio viert het anders.  

24 oktober –  Muharram
Een moslimfeest om het martelaarschap van Imam Hussain te herdenken.  

11 november – Divali
Het lichtfeest dat gewijd is aan de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart: Maha Lakshmi.

25 & 26 december 2015 – Kerstmis

Daarnaast zijn er nog een aantal festivals die noemenswaardig zijn:

Durga Puja
Het grootste hindoefestival Durga Puja vindt plaats in september of oktober. Iedereen is die periode in de ban van het festival.

Thrissur Pooram
Het grootste festival van Kerala en wordt in april gehouden. Honderd olifanten lopen mee in de optocht.

Rath Yatra
In Puri vindt het jaarlijkse Hindoestaans festival plaats. De ideale manier om de Hindoestaanse cultuur beter te leren kennen.

Informatie over India

Meer India inspiratie

'547427' door RReintjes '547427' door RReintjes

India

India

Als op een filmset.

RReintjes

Alsof ik op een set van een Bollywood film was terechtgekomen. Ze stond daar als een volleerd actrice te poseren en was duidelijk gecharmeerd van de belangstelling die wij toonden, hetgeen de opname bevestigd.

'545993' door gorke '545993' door gorke

India

India

Aarti ceremonie

gorke

Ganga Aarti betekent gebed voor de rivier de Ganges. De gebeden zijn gewijd aan de goden en godinnen. De Ganges is niet alleen een rivier in India, het is de goddelijke moeder river Ganga, ze geeft het leven in de vorm van water. Hetzelfde water verwijdert ook zonden wanneer je een duik in het heilige water neemt. Haridwar is een van de zeven heiligste bedevaartsoorden voor hindoes. Het is een van de locaties van de Kumbha Mela, waar elke twaalf jaar miljoenen bedevaartgangers samenkomen om rituele baden te nemen op de ghats (oevers) van de Ganges. Op deze wijze spoelen ze hun zonden weg om Moksha (bevrijding) te krijgen. De ceremonie heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ben je in de buurt ga dan zeker zo rond een uurtje of 5 in de namiddag naar de Ganges om de ceremonie bij te wonen.

'552862' door chateau '552862' door chateau

India

India

Portret uit Puskhar

chateau

We lopen op de eerste dag van de Pushkarfair rond over het enorme terrein. Het is een drukte van jewelste. Overal versierde kamelen. Sommigen van hen zijn op weg naar een camelshow. Alle stalletjes zijn al ingericht en overal wordt voedsel bereid om de talloze gasten van eten te voorzien. Tussen de stalletjes zit deze vrouw even uit te rusten. Ze had me net in de gaten.

Bekijk alle foto's en tips