Tbilisi foto's & tips

'435418' door herman m '435418' door herman m

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Botanische tuinen

herman m

Vanaf het hooggelegen Narikala Fort heb je vanaf de voorzijde een perfect uitzicht over de stad Tbilisi. Aan de andere zijde kijk je uit over botanische tuinen, die bij mij een eerste indruk geven van een Toscaans aandoend landschap, een bekoorlijk heuvellandschap bezaaid met cipressen. Deze tuinen behoorden ooit tot een koninklijk domein. Ze zijn gelegen in de Tsavkisis-Tskali Kloof en beslaan een oppervlakte van 161 hectare.

'328686' door Fransvdg '328686' door Fransvdg

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Orbeliani badhuis

Fransvdg

Deze foto hoort bij de tip die ik over het Orbeliani badhuis in Tblisi heb geplaatst. Een tip zonder foto zegt meestal niet zo veel, zeker als het over een vrij onbekend land gaat. Het puin op de voorgrond geeft aan dat er volop wordt gerestaureerd in de oude binnenstad.

'436727' door herman m '436727' door herman m

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Drievuldigheid

herman m

De Kathedraal van de heilige Drievuldigheid van Tbilisi is de belangrijkste kathedraal van de Georgisch-Orthodoxe Kerk in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Het is de zetel van de Katholikos-Patriarch.De kathedraal werd gebouwd tussen 1995 en 2004 en is het grootste religieuze gebouw in Georgië, in de Zuidelijke Kaukasus en de op drie na hoogste orthodoxe kerk in de wereld.

'523426' door Graaf '523426' door Graaf

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Verkoopster

Graaf

Hoog boven de stad bij de restanten van de Narikala-vesting, stond deze vrouw bij de poort. Iedere toerist die langs kwam werd aangesproken of je nog ansichtkaarten wilde kopen.

'420020' door Graaf '420020' door Graaf

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Brug van de Vrede

Graaf

De Brug van de Vrede is een voetgangersbrug over de Mtkvari rivier in het centrum van Tbilisi. Deze boogbrug, officieel geopend op 6 mei 2010, is een constructie van staal en glas ontworpen door de Italiaanse architect Michele de Lucchi.

'478671' door Fransvdg '478671' door Fransvdg

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Zwavelbaden in Tblisi

Fransvdg

De naam Tblisi is afgeleid van het Georgische woord tbili. Dat betekent warm. Er zijn namelijk warme zwavelbronnen in de stad. Koning Gorgasali ontdekte die bronnen op bijzondere wijze. Zijn favoriete jachtvalk had een fazant gevangen maar was samen met zijn prooi in het bronwater terecht gekomen en verdronken. De vogels werden gekookt uit het water gehaald. De koning was onder de indruk en stichtte op die plek zijn nieuwe hoofdstad. Gelukkig worden wij niet meer gekookt als we een zwavelbad nemen. Het Orbeliani badhuis is een gebouw met een prachtige voorgevel in Perzische stijl. Beneden is het damesgedeelte en boven baden de heren. Het water is er van heel aangename temperatuur en de zwavellucht is hier nauwelijks merkbaar. Er zijn zwaveldouches en een zwavelbad. Verder kun je ook nog van een eenvoudige, maar goed hete, sauna gebruik maken. Voor de prijs hoef je het niet te laten, 4 lari per persoon is omgerekend €2,00. Je krijgt dan ook een handdoek en badslippers te leen. Voor een wasbeurt betaal je 5 lari, voor een massage 10. Deze prijzen van augustus 2011 gelden voor het openbare badhuis. Je kunt ook een privébad nemen maar dan ben je meer geld kwijt. Na ruim een uur stap je weer verkwikt naar buiten. Een aanrader dus. (Als je nieuwsgierig bent geworden naar het Orbeliani badhuis, ik heb er ook een foto van geplaatst, van de voorgevel. Binnen kon ik natuurlijk niet met mijn camera verschijnen....)

'526590' door ejbaaijens '526590' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Tbilisi, de stad van.

ejbaaijens

We zijn net terug van een stedentrip naar Tblisi. Een geweldige stad om te ontdekken. Er is nog niet veel toerisme en daarom ook weer leuk en charmant. Ondanks goedkoop openbaar vervoer en taxi's hebben wij er voor gekozen om de stad lopend te ontdekken. Soms liepen we lukraak zonder kaart en kwamen we op plekken waar toeristen niet komen. Tblisi kenmerkt zich door vele contrasten: moderne futuristische gebouwen en oude schattige huizen met kleurrijke houten balkons, rijk en arm, grauw en kleur, rustig en druk. Op de foto zie je een deel van een oude flat vlakbij het centraal station. Rondom de flat en het station een bruisende, rommelige markt met vele karakteristieke kopers en verkopers.

'366809' door msvanrooijen '366809' door msvanrooijen

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Badhuizen in Tbilisi

msvanrooijen

Tbilisi kent verschillende badhuizen die zijn gebouwd op de plek waar zwavelbronnen uit het hart van de aarde komen. De meeste van deze badhuizen dateren uit de 17e eeuw en zijn te vinden in de wijk Abanotubani.

'351515' door adelheid '351515' door adelheid

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Scheve toren van...Tb

adelheid

In Tbilisi zijn ze druk bezig om het centrum op te poetsen en gezellig te maken voor de toeristen. Sommige straten zien er ook al heel leuk uit, maar dan moet je niet teveel de zijstraten inkijken. Deze toren is een symbool van de stad aan het worden, hij is gebouwd door de eigenaar van het marionettentheater wat er naast zit. De toren staat, in wat de hoofdweg door het oude centrum moet worden.

'530399' door ejbaaijens '530399' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Tbilisi by night

ejbaaijens

Tbilisi is een stad waar je eindeloos kan wandelen. Wij vinden het ook het leukst om een stad wandelend te verkennen (het liefst zonder kaart). Hier liepen we op een brug en hadden zicht op het oude deel van de stad dat tegen een berg aangebouwd is. De huizen kenmerken zich door de kleurrijke balkons.

'367939' door msvanrooijen '367939' door msvanrooijen

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

De stichter van...Tbi

msvanrooijen

Tbilisi zou in de 5e eeuw opgericht zijn door koning Gorgasali. Volgens een legende werd het huidige grondgebied van Tbilisi nog tot 485 bedekt met bossen. Koning Gorgasali was in deze bossen met een valk op jacht. Toen de valk een fazant gevangen had, vielen zij samen in een warmwaterbron. De koning was zo onder de indruk van de warmwaterbronnen dat hij beval het bos te snoeien en er een stad te stichten.De naam "Tbili" of "Tbilisi" ("warme locatie") werd gegeven aan de stad vanwege de warmwaterbronnen die uit de grond kwamen. De stad is de hoofdstad van diverse Georgische staten geweest, maar is ook vaak door buitenlandse heersers bezet, onder meer door Arabieren en door Turken.

'434901' door herman m '434901' door herman m

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Vrolijke dame op...ke

herman m

Toen we tijdens het orthodox Pasen een kerkhof in Tbilisi bezochten kwamen we deze vrolijke Georgische dame tegen. Georgiërs staan uitbundig stil bij orthodox Pasen. Families trekken dan massaal naar de kerkhoven om hun overleden verwanten te herdenken. Zij doen dat op een speciale manier. Ze nemen picknicktafels en stoelen mee en gaan uitvoerig eten in combinatie met het drinken van geestrijk vocht, meestal homemade. Om het kerkhof te bereiken stonden we eerst in een redelijk lange file. Gelukkig kende onze chauffeur een sluiproute.

'339241' door Fransvdg '339241' door Fransvdg

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

De Sameba kathedraal.

Fransvdg

Op deze foto zie je de Sameba kathedraal (van de heilige Drievuldigheid) in Tbilsi Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1995 en 2004 en is het grootste religieuze gebouw in Georgië en in de Zuidelijke Kaukasus. (Met dank aan Wikipedia.) Als toepasselijke muziek heb ik gekozen voor het nummer Shine van Sofia Nizharadze. www.youtube.com/watch?v=LUm4oZoVcsk Zij zong dit nummer in Oslo tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival in 2010 en haalde daar een negende plaats. Dat is Nederland al vele jaren niet meer gelukt.....

'526676' door ejbaaijens '526676' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Mooie mensen in Tblis

ejbaaijens

Rondom het centraal station van Tblisi is er een bruisende enigszins rommelige markt. Een deel is georganiseerd. Hier moeten verkopers een bedrag per dag betalen. Mensen met minder geld verkopen hun spullen buiten het officiële gedeelte. Vaak een provisorisch gemaakt afdakje, veelal met plastic afgedekt. De verkopers komen soms met maar weinig producten van uit de dorpen uit de bergen van Georgië. Deze mensen kraakten ter plekken hun zakken noten in afwachting van de weinig aanwezige klanten. We vonden de markt leuk om te bezoeken mede door de vriendelijke en vrolijke reacties van de mensen.

'540611' door ejbaaijens '540611' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Typisch Tbilisi

ejbaaijens

Typisch voor Tbilisi (hoofdstad van Georgië) zijn de balkons met houtsnijwerk en de op vele plaatsen zichtbare Sameba Kathedraal (of wel de Kathedraal van de heilige Drievuldigheid). Godsdienst speelt een belangrijke rol in Georgië. Om hier wat van te ervaren is het een aanrader om met name op zondag naar deze kathedraal te gaan. Mensen lopen in en uit of lopen rond tijdens de dienst, een heel ontspannen sfeer. Het gezang klinkt erg mooi, terwijl de iconen en kruisen blinken in het sfeervolle kaarslicht. Buiten waait de wind door je haren, want de kathedraal ligt op een heuvel. Je hebt hier ook mooie uitzichten. Deze foto is gemaakt vanaf de heuvel waar het oude Tbilisi tegen gelegen is.

'530329' door ejbaaijens '530329' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Mooi

ejbaaijens

Als je in Tiblisi (Georgië) bent dan moet je zeker naar de gigantische Sameba kathedraal gaan. Je ervaart daar hoe belangrijk godsdienst is voor de mensen. Prachtige kleurrijk geklede priesters en veel iconen. Het gaat er wel anders aan toe dan bijvoorbeeld in Nederland. Tijdens diensten lopen mensen in en uit, praten met elkaar, lopen rond of maken opnames.

'434351' door herman m '434351' door herman m

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Toosten op kerkhof

herman m

Een week voor Pasen gaan de Georgiërs naar de kerk en laten briefjes met namen van vrienden en familieleden zegenen. Op paaszondag wordt er ’s avonds uitbundig getoost en gezongen. Rond middernacht vertrekt iedereen naar de kerk. Met brandende kaarsen in de hand wordt er driemaal een rondgang om de kerk gemaakt. Vervolgens zingen priesters en koren de hele nacht meerstemmige middeleeuwse liederen. De volgende dag wordt er een bezoek gebracht aan het kerkhof. Bij het graf van de overledenen wordt uitgebreid getafeld en wederom getoost, zoals de familie op deze foto laat zien.

'526847' door ejbaaijens '526847' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Sameba kathedraal in.

ejbaaijens

Op veel plekken in Tblisi is de grote Sameba kathedraal te zien. Het is de grootste religieuze gebouw in Georgie en is pas in 2004 afgebouwd. Het ligt op een heuvel. We zijn er op goed gevoel naar toe gelopen via kleine achterafweggetjes. Erg leuk! Zeker een aanrader om hier op zondag naar toe te gaan. Een indrukwekkende ervaring!

'423169' door adelheid '423169' door adelheid

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Tbilisi

adelheid

Ik ga weer verder met het promoten van de stad Tbilisi. Hier een mooi uitzicht over de Mtkvari Rivier die dwars door de stad loopt. Links in beeld de belangrijke Metekhi Kerk, met daarvoor het beeld van Koning Vakhtang de oprichter van de stad.

'511928' door Zandkorrel '511928' door Zandkorrel

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Mooi straatje

Zandkorrel

Eigenlijk jammer dat je meteen moet aangeven waar de foto vandaan komt, anders had ik jullie graag even laten raden. Zelf vond ik dit namelijk totaal anders dan wat ik ooit had kunnen bedenken bij een straatje in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië...

'418563' door Graaf '418563' door Graaf

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Holy Trinity Church

Graaf

De belangrijkste kathedraal in de hoofdstad is momenteel de Tsminda Sameda (Holy Trinity), een prachtig gebouw met een gouden koepel (gebouwd tussen 1995 en 2001) waar het binnen altijd erg druk is. Op zondag zijn er de hele dag door diensten aan de gang. Genomen vanaf de berg boven de stad, waar je ook met de kabelbaan heen kunt.

'544053' door ejbaaijens '544053' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Kerkjes van Georgië

ejbaaijens

Religie heeft een belangrijke rol in Georgië. Ga zeker op de zondag de kerkjes bezoeken. Een kerkdienst is bijzonder, want heel anders dan in Nederland. Iedereen staat, er wordt prachtig meerstemmig gezongen, mensen lopen in en uit de schitterend beschilderde kerk. We hadden geluk om één van de bijzondere gebruiken mee te maken. Een kerkleider gekleed in een felrood gewaad met goudkleurige borduursels en een rond rood met goud hoofddeksel liep rond een kerk en zegende elke zijde. In zijn gevolg lang bebaarde heren en in zwart geklede vrouwen. Ondertussen werd een klok geluid. Een mooi schouwspel. Op de foto zie je twee kerkjes in de hoofdstad Tiblisi.

'421852' door Berie '421852' door Berie

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

De danser

Berie

Tijdens het jaarlijkse wijnfestival in Tbilisi worden er traditionele dansen gehouden in klederdracht. Deze jongen had net even een minuut pauze voordat hij weer op moest.

'527611' door ejbaaijens '527611' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Oud Tblisi

ejbaaijens

Het oude deel van Tbilisi ligt tegen een berg aan. Behoorlijk wat huizen zijn gerenoveerd, maar in de achterafstraatjes ziet het er best vervallen uit (wel met karakter). Deze foto is gemaakt vanaf het dak van één van de badhuizen van Tbilisi. Ondanks dat Georgië grotendeels christelijk is, zie je op de foto ook een moskee. Opvallend in het oude deel zijn de gekleurde balkons en veranda's. Deze foto maakten we aan het eind van de dag. (foto graag even openen)