Kutaisi foto's & tips

'505692' door Graaf '505692' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Prachtige fresco's

Graaf

De fresco's in het Gelati klooster (heb ik gisteren een foto van geplaatst) waren echt adembenemend mooi. Heel indrukwekkend, daar heb je graag een halve dag een stijve nek voor over.

'449548' door Graaf '449548' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Gelati klooster

Graaf

Het Gelati klooster, waarvan de belangrijkste gebouwen werden opgetrokken tussen de 12de en 17de eeuw, is een goed bewaard gebleven complex, met prachtige mozaïeken en muurschilderingen. De kathedraal en klooster vertegenwoordigen de bloei van de middeleeuwse architectuur in Georgië, tijdens de regeerperioden van Koning David IV “de Bouwer” (1089-1125) en Koningin Tamar (1184-1213). David begon met de bouw van het klooster in 1106, en het was gereed in 1130 tijdens de regering van zijn zoon en opvolger Demetré. De vele fresco’s stammen uit de 17de eeuw. Het hele klooster in omgeven door een stenen muur met de oorspronkelijke toegangspoort in het zuiden. Onder deze poort ligt de graftombe van koning David de Bouwer, hij wilde dat zoveel mogelijk mensen over hem heen zouden lopen. Tegenwoordig ligt de ingang in het oosten. De belangrijkste kerk ligt in het midden van het complex, geflankeerd door de St. George kerk in het westen en de 2 verdiepingen St. Nicolaas kerk en het Academiegebouw erachter.

'435950' door herman m '435950' door herman m

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Muzikanten

herman m

Deze twee muzikanten wachten rustig af op een bankje vóór de Bagrati kathedraal in Kutaisi, in grootte de tweede stad van Georgië. Het is gebruikelijk dat deze personen, gekleed in traditionele Georgische outfit, muziek ten gehore brengen vóór en na afloop van een kerkelijke huwelijksceremonie.

'490407' door Graaf '490407' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Wie zoet is krijgt...

Graaf

In een markthal in de stad zat deze vrouw bij haar kraam met alleen maar snoep. Nog even en in de "nieuwe westerse"landen, liggen alle welvaartsziekten en overgewicht ook op de loer.

'332213' door Fransvdg '332213' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

In gebed

Fransvdg

Het kerkje in Gelati, dichtbij de grote stad Kutaisi, is voor de Georgiërs heel belangrijk. Zo'n duizend jaar is Georgië een zelfstandig koninkrijk geweest, totdat de Russische tsaar Paul daar in 1800 een eind aan maakte. In dit kerkje ligt een van hun favoriete koningen begraven: David de Bouwer. Op de muur in het kloosterkerkje zijn een aantal vorsten en vorstinnen op een fresco vereeuwigd. Hier zie je onder andere de geliefde koningin Tamar, die in Gelati gekroond is. De geestelijke op de voorgrond heeft daar op dit moment geen oog voor, hij is duidelijk in gebed.

'493061' door Graaf '493061' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Prachtige fresco's

Graaf

We bezoeken eerst het Gelati klooster, een van de mooiste van Georgië, staat ook op Unesco werelderfgoedlijst. Gebouwd door koning David de Bouwer in 1106, voorzien van prachtige Byzantijnse mozaïeken uit de 12de eeuwen verder veel fraaie fresco’s uit de 17de eeuw. Belangrijk onderdeel is de Gelati Academie. Koning David ligt zelf begraven onder de toegangspoort, hij wilde dat zoveel mogelijk mensen over hem heen zouden lopen. De fresco's hier zijn de mooiste die ik ooit gezien heb, de "ooh's" en "aah's" zijn niet meer uit de lucht, na het bezoek aan deze kerk loop je nog even met een stijve nek.

'534215' door Fransvdg '534215' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Kruidenvrouwtjes

Fransvdg

Deze twee dames zag ik in de markthal van Kutaisi. Ze waren heel druk met hun kruidenhandeltje bezig en hadden niet door dat ik een foto maakte. Dat is eigenlijk wel zo leuk. Ik heb bewondering voor deze dames. Ze zitten er een groot deel van de dag met hun negotie te wachten en ik denk dat de winstmarge maar heel klein is.

'533842' door Fransvdg '533842' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Winkeltjes

Fransvdg

Deze winkelstraat in Kutaisi viel me op, want de klanten kunnen hier niet binnen komen. Ze blijven op straat staan om daar geholpen te worden. Dat zie je niet vaak zo.

'333079' door Fransvdg '333079' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Bij de kapper

Fransvdg

Op de markt van Kutaisi tipte een schoenmaker me dat ik een foto van zijn buurman, de kapper, moest maken. Die had daar geen bezwaar tegen. Ziehier het resultaat. Schoenmaker en kapper, bedankt!

'522530' door Graaf '522530' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Gelati klooster

Graaf

Het Gelati klooster, waarvan de belangrijkste gebouwen werden opgetrokken tussen de 12de en 17de eeuw, is een goed bewaard gebleven complex, met prachtige mozaïeken en muurschilderingen. De kathedraal en klooster vertegenwoordigen de bloei van de middeleeuwse architectuur in Georgië, tijdens de regeerperioden van Koning David IV “de Bouwer” (1089-1125) en Koningin Tamar (1184-1213). David begon met de bouw van het klooster in 1106, en het was gereed in 1130 tijdens de regering van zijn zoon en opvolger Demetré. Tijdens de 13de en begin 14de eeuw werden er nog gebouwen aan het klooster toegevoegd. Daarna ondervonden de gebouwen veel schade door oorlogen en werd de kerk vernietigd door een brand in 1510 bij een Turkse invasie. Begin 16de eeuw, tijdens de residentie van de Katholikos van west Georgië, begon de restauratie die nog doorging tot de 18de eeuw. De vele fresco’s stammen uit de 17de eeuw. Het Gelati klooster is toen aan de Turkse invasie ontsnapt, maar verloor zijn bisschoppelijke rol na de annexatie door Rusland in 1920. Het hele klooster in omgeven door een stenen muur met de oorspronkelijke toegangspoort in het zuiden. Onder deze poort ligt de graftombe van koning David de Bouwer, hij wilde dat zoveel mogelijk mensen over hem heen zouden lopen. Tegenwoordig ligt de ingang in het oosten. De belangrijkste kerk ligt in het midden van het complex, geflankeerd door de St. George kerk in het westen en de 2 verdiepingen St. Nicolaas kerk en het Academiegebouw erachter. Als je de grootste kerk vanuit de hoofdingang met 3 deuren aan de westkant binnengaat, valt je oog direct op het beroemde 12de eeuwse mozaïek van de Maagd met kind en 2 aartsengelen in prachtige kleuren op een gouden achtergrond in de grote boog van het koepelgewelf. Het Academie gebouw stamt uit de tijd van David de Bouwer, een groot gebouw ruim verlicht door de grote boogramen. In die tijd een belangrijke academie, waar Georgische wetenschappers, filosofen en theologen werden opgeleid. Een rijk gedecoreerd portaal is in de 14de eeuw toegevoegd aan de middelste van de 3 oorspronkelijke ingangen. De muren waren beschilderd en stenen banken waren langs de muren gerangschikt. Zoals in alle kerken, kloosters etc. in Georgië gelden hier strenge kledingvoorschriften, m.n. voor vrouwen. Respecteer hun gewoonten en zorg dat je altijd een grote dunne sjaal of omslagdoek bij je hebt.

'533710' door Fransvdg '533710' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Eerst even proeven

Fransvdg

Op de markt van Kutaisi zag ik deze verkoper van meloenen. Hij had een flinke voorraad, maar deze klant nam het zekere voor het onzekere. Die wilde eerst even proeven.

'513318' door Graaf '513318' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Ikonen kussen

Graaf

De bouw van Bagrati kathedraal, genoemd naar Bagrat III, de eerste koning van verenigd Georgië, begon aan het eind van de 10de eeuw en werd voltooid in de vroege jaren van de 11e eeuw. Hoewel deels verwoest door de Turken in 1691, bleven de ruïnes liggen in het centrum van Kutaisi. Begin 21ste eeuw is deze kathedraal weer helemaal opgebouwd, daarbij de ruïnes van de oude muren en grondvesten volledig in tact gelaten. Binnenin zijn ontbrekende gedeelten in moderne materialen weer opgebouwd zodat herstel en reconstructie duidelijk zichtbaar is. Aan de buitenkant is authentiek materiaal gebruikt, zodat de kathedraal er weer helemaal in oude glorie bij staat. Op 16 september 2012 is de Bagrati kathedraal door de president geopend in een rechtstreekse televisie-uitzending. Deze dag stonden enkele belangrijke relikwieën opgesteld, waar heel veel mensen langs liepen om ze te kussen. Vanwege deze restauratie of wederopbouw twijfelt UNESCO nu of het nog wel op de Werelderfgoedlijst mag blijven. Zoals in alle kerken, kloosters etc. in Georgië gelden hier strenge kledingvoorschriften, m.n. voor vrouwen. Respecteer hun gewoonten en zorg dat je altijd een grote dunne sjaal of omslagdoek bij je hebt.

'505611' door Graaf '505611' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Poort met graf David.

Graaf

Het Gelati klooster, waarvan de belangrijkste gebouwen werden opgetrokken tussen de 12de en 17de eeuw, is een goed bewaard gebleven complex, met prachtige mozaïeken en muurschilderingen. De kathedraal en klooster vertegenwoordigen de bloei van de middeleeuwse architectuur in Georgië, tijdens de regeerperioden van Koning David IV “de Bouwer” (1089-1125) en Koningin Tamar (1184-1213). David begon met de bouw van het klooster in 1106, en het was gereed in 1130 tijdens de regering van zijn zoon en opvolger Demetré. Tijdens de 13de en begin 14de eeuw werden er nog gebouwen aan het klooster toegevoegd. Daarna ondervonden de gebouwen veel schade door oorlogen en werd de kerk vernietigd door een brand in 1510 bij een Turkse invasie. Begin 16de eeuw, tijdens de residentie van de Katholikos van west Georgië, begon de restauratie die nog doorging tot de 18de eeuw. De vele fresco’s stammen uit de 17de eeuw. Het Gelati klooster is toen aan de Turkse invasie ontsnapt, maar verloor zijn bisschoppelijke rol na de annexatie door Rusland in 1920. Het hele klooster in omgeven door een stenen muur met de oorspronkelijke toegangspoort in het zuiden. Onder deze poort ligt de graftombe van koning David de Bouwer, hij wilde dat zoveel mogelijk mensen over hem heen zouden lopen. Tegenwoordig ligt de ingang in het oosten. De belangrijkste kerk ligt in het midden van het complex, geflankeerd door de St. George kerk in het westen en de 2 verdiepingen St. Nicolaas kerk en het Academiegebouw erachter. Als je de grootste kerk vanuit de hoofdingang met 3 deuren aan de westkant binnengaat, valt je oog direct op het beroemde 12de eeuwse mozaïek van de Maagd met kind en 2 aartsengelen in prachtige kleuren op een gouden achtergrond in de grote boog van het koepelgewelf. Het Academie gebouw stamt uit de tijd van David de Bouwer, een groot gebouw ruim verlicht door de grote boogramen. In die tijd een belangrijke academie, waar Georgische wetenschappers, filosofen en theologen werden opgeleid. Een rijk gedecoreerd portaal is in de 14de eeuw toegevoegd aan de middelste van de 3 oorspronkelijke ingangen. De muren waren beschilderd en stenen banken waren langs de muren gerangschikt. Zoals in alle kerken, kloosters etc. in Georgië gelden hier strenge kledingvoorschriften, m.n. voor vrouwen. Respecteer hun gewoonten en zorg dat je altijd een grote dunne sjaal of omslagdoek bij je hebt.

'333104' door Fransvdg '333104' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

De buurman van de...k

Fransvdg

En dit is dan de buurman van de kapper die ik eerder deze avond heb laten zien. Ik wilde een foto van hem maken maar toen wees hij eerst naar de kapper. Dat leek hem leuker. Toch vond ik hemzelf in zijn winkeltje minstens zo fotogeniek. Kijk maar eens naar de muur die hij als notitieblok gebruikt.

'534477' door Fransvdg '534477' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Even tellen

Fransvdg

"Even tellen, hoeveel ik vandaag al verdiend heb...... Oei, dat is niet veel...Ik was er al bang voor, mijn tas pruimen zit nog veel te vol." "Wie maakt me los??! Anders moet ik straks als een zuurpruim naar huis......"

'332311' door Fransvdg '332311' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

De balkonscene

Fransvdg

Vandaag stond de koningin weer op het balkon van paleis Noordeinde. Leuk voor de fotografen. Dat dacht deze dame in Kutaisi ook! Dus heb ik geknipt en haar vriendelijk bedankt.

'534157' door Fransvdg '534157' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Even pauze

Fransvdg

In de markthal van Kutaisi zag ik veel leuke fotomomenten. En de marktmensen vonden het bijna allemaal leuk om op de foto te gaan.. Eenmaal buiten werd ik geroepen door deze arbeiders. Ze wilden ook graag op de foto. Geen probleem. Zij blij, en ik blij.

'533716' door Fransvdg '533716' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Vriendelijke...marktv

Fransvdg

Op de markt van Kutaisi kun je je hart ophalen als je wilt fotograferen. Je komt er veel vriendelijke mensen tegen, zoals deze oudere dame die een deel van haar producten ter plekke voor je uit een trommeltje schept.

'534452' door Fransvdg '534452' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Het klooster in Gelat

Fransvdg

Het klooster van Gelati staat in de omgeving van de stad Kutaisi, in het westen van Georgië. Dit oosters-orthodoxe klooster werd in 1106 in opdracht van koning David de Bouwer gebouwd. Het Gelatiklooster was één van de belangrijkste culturele en onderwijskundige centra van het oude Georgië. Aan de academie werkten de beste Georgische wetenschappers, theologen en filosofen. In het klooster zijn nog steeds vele muurschilderingen en manuscripten uit de Middeleeuwen te zien. Koning David de Bouwer ligt in het klooster begraven. In 1994 werd het klooster door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. (Met dank aan Wiki voor de feiten.)

'490405' door Graaf '490405' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Nieuwe ruïne

Graaf

De bouw van Bagrati kathedraal, genoemd naar Bagrat III, de eerste koning van verenigd Georgië, begon aan het eind van de 10de eeuw en werd voltooid in de vroege jaren van de 11e eeuw. Hoewel deels verwoest door de Turken in 1691, bleven de ruïnes liggen in het centrum van Kutaisi. Begin 21ste eeuw is deze kathedraal weer helemaal opgebouwd, daarbij de ruïnes van de oude muren en grondvesten volledig in tact gelaten. Binnenin zijn ontbrekende gedeelten in moderne materialen weer opgebouwd zodat herstel en reconstructie duidelijk zichtbaar is. Aan de buitenkant is authentiek materiaal gebruikt, zodat de kathedraal er weer helemaal in oude glorie bij staat. Op 16 september 2012 is de Bagrati kathedraal door de president geopend in een rechtstreekse televisie-uitzending. Deze dag stonden enkele belangrijke relikwieën opgesteld, waar heel veel mensen langs liepen om ze te kussen. Bagrati kathedraal staat samen met het Gelati klooster sinds 1994 op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Vanwege deze restauratie of wederopbouw twijfelt UNESCO nu of het nog wel op de Werelderfgoedlijst mag blijven. De priester staat de werkzaamheden nog een rustig te bekijken. Je kunt deze prachtige gerestaureerde kerk nu vrij bekijken. Zoals in alle kerken, kloosters etc. in Georgië gelden hier strenge kledingvoorschriften, m.n. voor vrouwen. Respecteer hun gewoonten en zorg dat je altijd een grote dunne sjaal of omslagdoek bij je hebt.

'329800' door Fransvdg '329800' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Bloemenvrouwtje

Fransvdg

Kutaisi is de tweede stad van Georgië. Er komen hier erg weinig toeristen en dat is heel fijn als je op de markt wilt fotograferen. Mensen zijn er nog vriendelijk en ongedwongen. Ik heb er genoten!

'449543' door Graaf '449543' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Bagrati kathedraal

Graaf

Bagrati kathedraal staat samen met het Gelati klooster sinds 1994 op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. De bouw van Bagrati kathedraal, genoemd naar Bagrat III, de eerste koning van verenigd Georgië, begon aan het eind van de 10de eeuw en werd voltooid in de vroege jaren van de 11e eeuw. Hoewel deels verwoest door de Turken in 1691, bleven de ruïnes liggen in het centrum van Kutaisi. Begin 21ste eeuw is deze kathedraal weer helemaal opgebouwd, daarbij de ruïnes van de oude muren en grondvesten volledig in tact gelaten. Binnenin zijn ontbrekende gedeelten in moderne materialen weer opgebouwd zodat herstel en reconstructie duidelijk zichtbaar is. Aan de buitenkant is authentiek materiaal gebruikt, zodat de kathedraal er weer helemaal in oude glorie bij staat. Op 16 september 2012 is de Bagrati kathedraal door de president geopend in een rechtstreekse televisie-uitzending. Deze dag stonden enkele belangrijke relikwieën opgesteld, waar heel veel mensen langs liepen om ze te kussen. Vanwege deze restauratie of wederopbouw twijfelt UNESCO nu of het nog wel op de Werelderfgoedlijst mag blijven.

'379792' door Graaf '379792' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Devotie

Graaf

De enorme Bagrati kathedraal in Kutaisi was net die dag feestelijk geopend door de president, na een jarenlange restauratie en wederopbouw. De hele dag stonden speciale iconen en schrijnen opgesteld opgesteld voor de vele bezoekers, die ze allemaal gingen zoenen en bij bidden. Normaal zitten deze heiligheden veilig opgeborgen, dus voor de vele bezoekers was dit een heel speciale gelegenheid om hun liefde voor God te tonen.

'534496' door Fransvdg '534496' door Fransvdg

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Souvenirwinkeltje

Fransvdg

Bij het klooster in Gelati stonden ook een paar souvenirwinkeltjes. Ik verbaasde me over de eenvoud. Blijkbaar hadden ze daar in 2011 nog nauwelijks internationale toeristen als klant.