Kaukasus gebergte foto's & tips

'348394' door adelheid '348394' door adelheid

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Opstopping

adelheid

Toen we eind oktober over de Georgian Military Highway reden, van de Kaukasus naar Tbilisi, was het duidelijk net het moment dat de schaapherders hun schapen uit de bergen kwamen halen. Dit zorgde voor nogal wat oponthoud. Keer op keer kwamen we dit soort enorme schaapkuddes tegen, en het leverde wel wat grappige taferelen op.

'434816' door herman m '434816' door herman m

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Sno-vallei

herman m

Vanuit de hoofdstad Tbilisi is via de Georgische Militaire weg de in het Hoge Kaukasusgebergte gelegen streek Chevi te bereiken. Vanuit het dorpje Sno aan de grens met de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië kun je een trekking maken door de Sno-vallei met spectaculaire landschappen. De vallei wordt allengs smaller en op een bepaald moment resteert niets anders dan te waden door een snelstromend riviertje.

'456964' door adelheid '456964' door adelheid

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Eenling tussen de...s

adelheid

In het najaar worden alle schapen die op de hellingen van de Kaukasus grazen gedurende de zomermaanden, naar beneden gehaald en naar hun winterverblijf gebracht. Alle schapenhoeders doen dit ongeveer tegelijkertijd, dus als je dan net over de Military Highway rijdt, kom je in de ene schapenfile na de andere. En zoals te zien is, gaat het om reuzachtige kuddes die vervoerd worden.

'434062' door herman m '434062' door herman m

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Svanetië

herman m

Al meer dan twee millennia woont het volk, de Svan, in de Kaukasus. Hun eeuwenoude cultuur heeft veel voortgebracht. Van middeleeuwse verdedigingstorens tot zeer oude religieuze gebouwen met fresco's van minstens 1000 jaar oud uit de tijd van het vroege christendom. De Svan spreken hun eigen taal. Hét symbool van de Svancultuur zijn de Svantorens, zoals op deze foto van het afgelegen dorp Ushguli, zijn te zien. Deze stenen verdedigingstorens zijn gebouwd tussen de 9e en 12e eeuw en zijn bepalend voor het aanzicht van vrijwel alle dorpen in Svanetië. Door zich in hun torens te verschansen, weerden de Svan zich eeuwenlang tegen invallen van vijandelijke stammen uit het Kaukasusgebergte. De Svantorens vormde zo het alternatief voor de bescherming middels burchten en kastelen, waarvan de adel op de meeste plekken in Europa zich bediende.

'401321' door Graaf '401321' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Holy Trinity Church

Graaf

De beroemde 14de eeuwse Tsminda Sameba (Drie-eenheids-)kerk in Gergeti ligt op 2170 meter hoogte in de Kaukasus, aan de voet van de Mount Kazbeg (5033m) een van de hoogste toppen van Georgië. Als je vanaf de andere berg aan komt lopen heb je dit prachtige uitzicht. Legende van de Gergeti (Holy Trinity) kerk: In Mtskheta werd een rund geslacht voor de adelaar, daar waar hij het bot zou opeten wordt een kerk gebouwd. Eerst landde hij in Ananuri en hier werd een kerk gebouwd, later bij een landingsplek werd nog een kruis neergezet, en het hele been ging hij op een top bij Gergeti opeten, aan de voet van de Kazbeg, hier werd dus de Tsminda Sameba kerk gebouwd op 2170 meter.

'382938' door adelheid '382938' door adelheid

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Kaukasus

adelheid

Een van de redenen om Georgie te willen bezoeken was voor mij de Kaukasus bergketen. We hebben mid oktober over de prachtige Georgian Military Highway gereden. Deze weg loopt vanaf Tbilisi richting de Russische grens. Door de vroege sneeuwval konden we echter niet tot op de pas (2400 m) komen. Toch vond ik dit zonder meer het mooiste van Georgie wat ik gezien heb. Deze weg werd al in de oudheid gebruikt om de Kaukasus keten over te komen maar in de 19e eeuw zetten de Russen er vaart achter, toen Georgie geannexeerd was en de Tsar vond dat er een betere verbindingsweg moest komen voor het troepenvervoer. Tegenwoordig vooral een weg voor toeristen om het hoog liggende Gergeti klooster te bezoeken.

'361480' door evaantonio '361480' door evaantonio

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Gergeti Kerk

evaantonio

De Gergeti Kerk dateert uit de 14de eeuw en is gelegen boven op een steile helling in de schaduw van Mount Kazbek. De orthodoxe kerk is nog steeds functioneel. Vandaar dat lange rokken en hoofddoeken kunnen verkregen worden bij de infobalie. De kerk kan worden bereikt via een bergwandelpad of per jeep. Vanop dit punt heb je ook een mooi uitzicht over de vallei.

'514142' door Graaf '514142' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Hoge Kaukasus

Graaf

Georgië ligt in het Kaukasus gebergte; aan de noordkant heb je de Hoge Kaukasus, op de grens met Rusland. In het zuiden heet het de Kleine Kaukasus, deze zijn een stuk lager, de grensgebieden met o.a. Turkije en Azerbeidzjan. Hier zijn we in de Hoge Kaukasus, recht boven de hoofdstad Tbilisi, nabij de Russische grens. Hier zijn ook wintersportgebieden.

'553687' door Graaf '553687' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Ushguli

Graaf

De hele streek Opper-Svanetië staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, ze zijn van plan om hier een Nationaal Park van te maken. Doordat deze streek lange tijd geïsoleerd is gebleven, heeft Opper-Svanetië in de Kaukasus het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap behouden. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen. Wellicht het mooiste dorp hier is Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens. Een zwarte wachttoren is het winterverblijf van koningin Tamar. Achter het dorp heb je de Lamaria-kerk uit de 9de eeuw, met fresco’s van koningin Tamar. In het dorp is nog een klein etnografisch museum. Wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, waarbij je tevens de vijand al vanaf een grote afstand kon zien. Beneden kon de oogst worden opgeslagen.

'521722' door Graaf '521722' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Ushguli

Graaf

Zag net op TV het programma "De gevaarlijkste wegen", welke nu in Georgië was. Ze volgden ongeveer dezelfde rondreis die ik een paar jaar geleden ook gemaakt heb. Met de tocht naar Ushguli als hoogtepunt. Met 4WD's ga je dan vanuit Mestia hierheen, een prachtige en spectaculaire rit. Het programma wordt deze week volgens mij nog wel een keer herhaald, let er maar even op. De hele streek Opper-Svanetië staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, ze zijn van plan om hier een Nationaal Park van te maken. Doordat deze streek lange tijd geïsoleerd is gebleven, heeft Opper-Svanetië in de Kaukasus het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap behouden. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen. Wellicht het mooiste dorp hier is Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens. Een zwarte wachttoren is het winterverblijf van koningin Tamar. Achter het dorp heb je de Lamaria-kerk uit de 9de eeuw, met fresco’s van koningin Tamar. In het dorp is nog een klein etnografisch museum. Wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, waarbij je tevens de vijand al vanaf een grote afstand kon zien. Beneden kon de oogst worden opgeslagen.

'514415' door Graaf '514415' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Ushguli

Graaf

Het mooiste dorp in Opper Svanetië is Ushguli, het ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, minimaal 3 uur rijden met 4WD. Het is een echt authentiek dorp met veel wachttorens. De zwarte wachttoren was het winterverblijf van koningin Tamar.

'372802' door adelheid '372802' door adelheid

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Russisch - Georgisch.

adelheid

Dit monument is te vinden aan de zg. Georgian Military Highway, de verbindingsweg tussen Georgie en Rusland. Het is een halve cirkel met daarop een kleurrijk mozaiek met symboliek die duidt op hoe Rusland, Georgie beschermt. De Russen hebben dit in 1983 gebouwd ter herinnering aan een verdrag uit 1783. Toen riep de Georgische koning de hulp in van Rusland bij de verdediging tegen de Perzen. Uiteindelijk resulteerde dit in de annexatie van Georgië door Rusland. Nu weten de Georgiers niet echt goed meer wat ze hier mee moeten. Het trekt toeristen maar ze hebben geen zin om de vriendschap te blijven bevestigen na alles wat zich tussen de twee landen heeft afgespeeld. Het wordt dus niet onderhouden en men zegt dat de eerste tegel die eruit viel, het brein van moder Rusland was.

'435784' door herman m '435784' door herman m

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Busje komt zo...

herman m

In de streek Chevi in het Kaukasusgebergte, in het noorden van Georgië, ligt het dorpje Sno, waar we de gelijknamige vallei hebben bezocht. Tijdens onze terugwandeling kwamen we een herder met een aantal schapen tegen. De schapen hadden zich inmiddels netjes opgesteld bij een bushalte.

'359235' door evaantonio '359235' door evaantonio

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Mestia

evaantonio

Mestia is de hoofdstad van de verlaten regio Svanetië in Georgië. Zo goed als elke familie heeft er een verdedigingstoren die tot 20 meter hoog kan zijn. Het stadsbeeld wordt dan ook gedomineerd door deze torens uit de middeleeuwen (11de tot 13de eeuw). Het decor wordt verder gevuld met enkele van de hoogste bergen van de Kaukasus.

'514180' door Graaf '514180' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Grottenstad

Graaf

Vardzia in het zuiden van Georgië nabij de Turkse grens, is een grottenstad en kloostercomplex uit de middeleeuwen. In de hoogtij bestond dit complex uit ruim 6000 grotwoningen verdeeld over 13 verdiepingen. In de 13de eeuw heeft een grote aardbeving veel vernield en tijd, erosie en oorlogen in de 16de eeuw hebben een einde aan het kloostertijdperk gemaakt. Tegenwoordig wordt het door een kleine groep ijverige monniken onderhouden. Zo’n 300 appartementen en hallen zijn via tunnels te bezoeken, en een paar oude irrigatiepijpen brengen nog steeds drinkbaar water. De kerk, voorzien van prachtige eeuwenoude fresco’s is ook nog te bezoeken, ligt bij die 2 bogen die je rechts in beeld ziet, vrouwen moeten een sjaal om en een rok aan, er staat een doos met oude kledingstukken bij de ingang.

'361299' door evaantonio '361299' door evaantonio

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Natuurgeweld

evaantonio

Dat een gletsjer oversteken niet zonder gevaar is, werd nog maar eens bevestigd toen we plotseling dit immense gat in het ijs tegenkwamen. De foto is genomen op Mount Kazbek, een van de hoogste bergen van Georgie en van het hele Kaukasusgebergte. De top ligt op 5047 meter. Wij waren op weg naar het basiskamp vanwaar de klim naar de top begint. Het basiskamp is een oud meteorologisch station dat het hoogste station uit de hele Sovjetunie was. Het gebouw ligt op bijna 3800 meter hoogte en indien je van de bergen houdt, is deze wandeling zeker de moeite waard.

'515191' door Graaf '515191' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Opper Svanetië

Graaf

Opper Svanetië is de streek in het noord westen van Georgië, in de Kaukasus tegen de grens met Rusland. Het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen.

'504782' door Graaf '504782' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Jvari kathedraal

Graaf

Nabij de stad Mtskheta ligt de eerst de eeuwenoude Jvari kathedraal hoog op een berg boven de rivieren.

'517728' door Zandkorrel '517728' door Zandkorrel

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Eenzame monnik

Zandkorrel

Al eerder plaatste ik wat foto's uit het dorpje Ushguli, een moeilijk bereikbaar bergdorpje in de Georgische regio Svaneti. In het dorp is een kerk met klooster, waar nog drie monniken leven. Dat lijkt mij een eenzaam bestaan, hoe mooi de omgeving ook is. Ik heb me echt afgevraagd hoe zij hun tijd door brengen, zeker in de winter. Want dan zit een wandelingetje, zoals op de foto, er waarschijnlijk ook niet meer in.

'500422' door Graaf '500422' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Wachttoren op...begra

Graaf

De hele streek Opper-Svanetië staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, ze zijn van plan om hier een Nationaal Park van te maken. Doordat deze streek lange tijd geïsoleerd is gebleven, heeft Opper-Svanetië in de Kaukasus het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap behouden. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen. Wellicht het mooiste dorp hier is Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je dan nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens. Deze wachttoren op de begraafplaats staat in Mestia, de hoofdstad van de regio.

'517093' door Graaf '517093' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Hooimijten

Graaf

Het landschap van Opper-Svanetië in de Hoge Kaukasus, noord west Georgië, tegen de Russische grens. Ver van de bewoonde wereld, hoog in de bergen ligt het dorp Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. En naast het dorp vind je dit mooie authentieke landschap.

'513734' door Graaf '513734' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Warme souvenirs

Graaf

In de buurt van Gudauri, de Georgische wintersportplaats op 2100 meter hoogte, in de hoge Kaukasus, begint het al aardig koud te worden. Leuk is het om dan even te stoppen bij vrouwen die ter plekke warme sokken, wanten en mutsen breien.

'561874' door KHeijlaerts '561874' door KHeijlaerts

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Niet in reisgidsen te

KHeijlaerts

Deze onbekende en verborgen parel wil ik ondanks dat het eigenlijk verborgen moet blijven toch met jullie delen. Het is te mooi! Dit staat niet in de reisgidsen en weten alleen locals te vinden. Het geluk is dat wij een leuke local troffen die ons mee heeft genomen naar deze toffe plek. Als je nog verder naar de Russische grens doorrijd na het bekende Kasbegi kan je ergens aan de linker kant de weg af, een klein weggetje waar je alleen met een 4X4 of te voet overheen kan. Met de 4X4 raak je niet helemaal tot deze waterval maar vanaf het punt dat je echt niet meer verder kunt is het slechts nog zo'n 20min via een smal paadje flink omhoog lopen om bij deze waterval te komen. De wandeling zelf is prachtig, je hoort onderweg steeds meer het water stromen en hebt al mooie doorkijkjes zoals hier op de foto. Verder doorlopen en klimmen tot de waterval is absoluut een must! Je waant je er in het paradijs: Het water is zo schoon en verkoelend en het stort zo voor je neus steil naar beneden, het uitzicht is magnifiek en de kans is groot dat je er alleen bent. Als je weer terug loopt naar het begin kan je de andere kant ook nog op lopen naar een kleinere waterval. Deze is ook erg mooi en de wandeling is iets eenvoudiger.

'546069' door Graaf '546069' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Ushguli, dorp met...w

Graaf

De hele streek Opper-Svanetië staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, ze zijn van plan om hier een Nationaal Park van te maken. Doordat deze streek lange tijd geïsoleerd is gebleven, heeft Opper-Svanetië in de Kaukasus het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap behouden. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen. Wellicht het mooiste dorp hier is Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens.