Georgië Artikelen & Blogs

Natuurreizen

Wauw! Dit is de mooiste roadtrip van Georgië

Gepubliceerd: 20 jan 2019 | Natuurreizen | Rondreizen | Autoreizen 0
Je zou kunnen zeggen dat de Georgische bergregio Ratsja voor de rest van de wereld niet bestaat. Het gevolg: inwoners leven er op authentieke wijze en het lokale toeristenbureautje ontvangt jaarlijks slechts tweeduizend buitenlandse bezoekers. Ratsja ontpopt zich tot ultieme speeltuin voor doorgewinterde reizigers die wars zijn van toeristenhypes als Svanetië en Kazbegi en nog écht op ontdekking uit willen.

1 Wandel naar grotten en bergmeren

Ratsja is een wandelparadijs. Een van de geliefdste hikes leidt naar het Udziro-bergmeer (eind juni – begin oktober). De route staat goed aangegeven en kan ook zonder gids worden afgelegd. Het begin- en eindpunt van de trail ligt in Glola (duur: 8 à 9 uur). Je kunt ook in twee dagen teruglopen naar Shovi (duur: 11 à 12 uur), caucasustrekking.com.

Ook rond het Shaori Reservoir liggen mooie meerdaagse wandelroutes. Onderweg slaap je op kampeerplekken. De bijzonderste route loopt naar de Skhvava- grot, een karstgrot met een constante temperatuur van 0 °C en metershoge ijspilaren. Je vindt een informatiebord langs het pad aan de noordzijde van het Shaori Reservoir. Een deel van de 3000 kilometer lange Transcaucasian Trail (TCT) door Georgië, Armenië en Azerbeidzjan loopt eveneens door Ratsja heen, transcaucasiantrail.

2 Bezoek Stalins stulpje

Shovi is een in verval geraakt Sovjetkuuroord bij de grens met Rusland en Zuid-Ossetië. In de omgeving liggen ten minste zestien bronnen, waar koolzuurhoudend en ijzerrijk mineraalwater uit stroomt. Op het terrein van het voormalige sanatorium staat nog een imposante villa overeind, die volgens geruchten kortstondig zou zijn bewoond door Stalin. Ook jij kunt deze verlaten kolos bezoeken. Het terrein is vrij te betreden. Het ‘Stalin House’ zelf staat ten noorden van Hotel Racha.


Volgens de geruchten woonde Stalin in deze villa (Foto: Tim Bilman, © Columbus Travel)

3 Geniet van een machtig uitzicht

Met goed weer kijk je vanaf de Queen Tamar-klifpartij uit over heel Ratsja. Je bereikt dit plateau op 1700 meter hoogte via een 4x4 trail of wandeling (in oostelijke richting) vanuit het afgelegen dorpje Usholta. De steile kliffen zijn maar liefst driehonderd meter hoog. Houd dus gepaste afstand of tijger op je buik naar de rand. Usholta ligt in een sprookjesachtige vallei. Je vindt er een bijzondere waterval die door een gat in de grond lijkt te verdwijnen. Bezoek ook het nabijgelegen Shkmeri, waar het bekende gerecht shkmeruli (kip met knoflooksaus) vandaan komt.

4 Leg de wijnroute af

De Georgische wijnbouwtraditie behoort tot de oudste ter wereld. De omgeving van Khvanchkara vormt een van de bakermatten. In het dorpje liggen een aantal kleinschalige wijnhuizen, waar je de befaamde Khvanchkara-wijn kunt proeven. De wijnroute loopt verder nog door dorpjes als Bostana, Bugeuli en Sadmeli, elk met hun eigen unieke druivensoort. De wijnkelders staan aangegeven met bordjes langs de weg.

Toch liever een gids voor een of meer van bovenstaande activiteiten? Schakel dan de jonge, Engelstalige gids Nika Gugeshashvili van Guesthouse Gallery in. Kosten: € 50 per groep per dagtour, tel. +995-593660884.

5 Reis af naar Ushguli

Zo doet iedereen het De doorsnee reiziger bereikt Europa’s hoogst gelegen dorp — Ushguli — via de deels geasfalteerde weg vanuit Mestia, dat dé uitvalsbasis is voor tochten in Svanetië. Er wordt momenteel hard gewerkt om de weg in zijn geheel te asfalteren. Het dorpje is betoverend, maar het toerisme begint er reeds zijn sporen achter te laten: élk huis is een guesthouse en er liggen restaurantjes met namen als Edelweiss. De meeste mensen hiken vanuit het dorp in 2,5 uur tijd (8 km, enkele weg) naar de gletsjer aan de voet van de Sjchara (5201 m), een van Europa’s hoogste bergen.

Zo doe jij het Het hoogtepunt van een reis door de Kaukasus is niet Ushguli zelf, maar de alternatieve weg ernaartoe: de 75 kilometer, 2623 meter hoge Zagar-pas (open van juni tot oktober, alléén per 4x4). Onderweg passeer je verlaten gehuchten, ruïnes, gletsjers en besneeuwde toppen, en doorkruis je adembenemende alpiene valleien met groene weides en kabbelende beekjes. Een gids is niet nodig, maar het helpt als je rijervaring hebt in een terreinwagen. Licht de eigenaar van je laatste slaapplek in over je plannen en onderneem de tocht op een droge dag, om te voorkomen dat je vast komt te zitten. Totale duur: 4 – 6 uur.


Weinig dorpen zijn zo fotogeniek als Ushguli (Foto: Tim Bilman, © Columbus Travel)

Lees de gehele reportage van Georgië in editie 78! Bestel 'em hier in onze webshop.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Georgië artikelen

6x de wereld ontdekken in een uniek vervoersmiddel

Wij sluiten ons aan bij de tegeltjeswijsheid It’s not about the destination, it’s about the journey. Deze vervoersmiddelen 2.0 tillen je rondreis naar een hoger niveau.

Wij sluiten ons aan bij de tegeltjeswijsheid It’s not about the destination, it’s about the journey. Deze vervoersmiddelen 2.0 tillen je rondreis naar...

Reis meer, betaal minder: de goedkoopste landen

Goedkoop reizen, wie wil het niet? Of je nu veel te besteden hebt of niet, het is fijn om te weten waar je direct naartoe kunt gaan zonder maanden te hoeven sparen. We hebben de goedkoopste landen voor je uitgezocht!

Goedkoop reizen, wie wil het niet? Of je nu veel te besteden hebt of niet, het is fijn om te weten waar je direct naartoe kunt gaan zonder maanden te...