China stekker

China – welke stekker heb je nodig?

Ga je op reis naar China, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in China gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

De stekker(s) die in China gebruikt kunnen worden zijn : Type A, I en G
Stekker A
Stekker I
Stekker G

Informatie over China

'525930' door Bowral '525930' door Bowral

China

China

De koolzaadvelden van

Dit is de laatste foto die ik plaats van mijn vierdelige miniserie ‘bijzondere landschappen in Yunnan’ Wat je ziet zijn de uitgestrekte koolzaadvelden in de omgeving van de plaats Luoping. Luoping ligt zo’n 250 km ten oosten van Kunming, dichtbij de grens met de provincie Guizhou. De koolzaadvelden zijn uiteraard het mooist als de bloemen in bloei zijn. In de regel is dat van half februari tot half maart, maar de klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het eerder of later is. Vergelijk het met onze bollenvelden. Kortom, je moet een beetje geluk hebben er op het juiste moment te zijn! Nadat de bloemen zijn geoogst, worden ze verwerkt tot olie (voor wokken, koken of bakken). Met de vier landschapsfoto’s die ik deze week heb geplaatst, heb ik geprobeerd dit relatief onbekende stukje Yunnan op een positieve wijze voor het voetlicht te brengen.

'526886' door Bowral '526886' door Bowral

China

China

Tibetaanse pelgrim in

Het was op zondag 21 februari dit jaar bitterkoud in het in de bergen gelegen plaatsje Langmusi (3.325 meter hoog). Er lag al een pak sneeuw en daar kwam die dag nog een flinke laag bij. Langmusi ligt letterlijk op de grens van de provincies Gansu en Sichuan. De denkbeeldige scheidslijn die door het dorp loopt, scheidt de twee grote Tibetaanse kloosters. Het Kirti klooster ligt in Sichuan en het Setri klooster in Gansu. Bij elkaar verblijven er zo’n 1.100 monniken. Hoewel beide kloosters het hele jaar door bezocht kunnen worden, is een bezoek tijdens Monlam (Tibetaans nieuwjaar) sterk aan te bevelen. Monlam werd dit jaar van 16 tot en met 23 februari gevierd. Het anders ietwat slaperige dorp met ongeveer 4.000 inwoners (inclusief de 1.100 monniken) verandert in deze week in een druk en levendig oord. Van heinde en verre komen duizenden Tibetaanse pelgrims naar de twee kloosters. Er worden speciale gebedsdiensten gehouden, monniken voeren maskerdansen op en het hoogtepunt is ongetwijfeld het neerlaten van een gigantische thanka. Op de foto zie je een pelgrim die zich een pad baant door de sneeuw op weg naar een van de tempels van het Setri klooster.

'462896' door Jenny '462896' door Jenny

China

China

Kungfu c.q....Shaolin

Nabij Luoyang ligt het Shaolin-klooster, bakermat van zenboeddhisme en kungfu. Het klooster werd in 495 gesticht en in de 5e eeuw aangedaan door de Indiase monnik Bodhidarma die naar China reisde om het boeddhisme te onderwijzen. Bodhidarma onderwierp de monniken aan een streng regime van gymnastische oefeningen om hun conditie te verbeteren. Hieruit ontwikkelde zich kungfu dat later door de monniken werd gebruikt om zich tegen gespuis te beschermen. Kungfu wordt, vanwege de flitsende handbewegingen, ook wel Shaolin-boksen genoemd, maar het gaat om een vechttechniek waarbij het hele lichaam meewerkt. De monniken gebruikten niet alleen hun lichaam, maar ook traditionele Chinese wapens zoals zwaard, lans, vechtstok en hellebaard. Kungfu is in de loop der tijd uitgegroeid tot een vorm van mediteren. De bewegingen zijn gebaseerd op de bewegingen en gedragingen van dieren (snelle bewegingen, sprongen, harde vuistslagen, opperste concentratie). Begrijpelijkerwijs zijn er járen van training nodig om enige behendigheid te krijgen. Jaarlijks komen er vele jongeren naar het klooster om in kungfu onderwezen te worden. De kosten bedragen omgerekend ca. 2.250 euro!! In het klooster zien we een voorstelling van een aantal jonge monniken. Die totale controle over lichaam en geest, zo knap, ongelooflijk!

Bekijk alle China foto's en tips