China

China ligt in het oosten van Azië, met ruim 1,3 miljard inwoners. Het land grenst onder andere aan Rusland, Mongolië, Zuid-Korea, Vietnam, Thailand, Myanmar, Nepal, Pakistan, Kazakhstan en de Oost-Chinese zee.

Grotendeels heeft China te maken met een gematigd weerklimaat, maar vanwege de grootte van het land verschilt het klimaat per regio. In het noorden heb je lange winters en korte zomers, in het midden van het land vooral gematigd klimaat met aangename zomers en winters met temperaturen rond het vriespunt. Het zuiden heeft een subtropisch klimaat en er valt dan ook veel neerslag. In het oosten heb je te maken met een bergklimaat omdat je net tussen de uitlopers komt van het Himalaya gebergte.

In de hoofdstad Beijing kun je de Chinese cultuur proeven, het is een van de historische steden van China met vele bezienswaardigheden zoals het Plein van de Hemelse Vrede of De Verboden Stad . Een dagje dierentuin om panda’s te bewonderen is een aanrader.

De oude stad Lijiang , gelegen op 2400 meter hoogte, neemt je mee in de Naxi-cultuur. De Naxi zijn afstammelingen van Tibetaanse nomaden. De stad bestaat uit vele waterkanaaltjes, laaggebouwde  houten huizen en smalle straatjes. Het is niet voor niets dat het ook onder de lokale bevolking een populaire stad is om te bezoeken.

In Guìyáng wonen de meeste mensen en hier vind ook het leeuwendeel van het zakenleven plaats. Slenter langs de haven van  Hongkong of ga naar het hoogste punt van Hongkong eiland ‘The Peak’ voor een mooi uitzicht.  Met een skyline van de vele wolkenkrabbers, koloniale wijken en oude tempels zul je je in het bruisende Shanghai niet vervelen.

Zhouzhuang , de oudste waterstad, wordt ook wel het Venetië van China genoemd en heeft een geschiedenis van meer dan 900 jaar oud. De schoonheid van de stad is vooral langs de waterkant en rond de stenen bruggen te vinden. Houdt er wel rekening mee dat het zeer populair is qua toeristen.

Voor de mensen die willen ontsnappen aan de alledaagse hectiek van de grote steden, zijn er ook natuurparken waar je tot rust kunt komen en lekker kunt wandelen. Bijvoorbeeld Jiuzhaigou Valley of Chanbai Shan National Park. Fietsen langs de Chinese Muur is ook een optie voor de actieve vakantiegangers.

Het land is als vakantiebestemming de laatste jaren erg populair geworden. Verwacht dan ook niet de enige reiziger te zijn, maar eeuwenoude historie en cultuur staat te wachten!

Informatie over China

Alle highlights van China

Beste foto's & tips van China

'462896' door Jenny '462896' door Jenny

China

China

Kungfu c.q....Shaolin

Jenny

Nabij Luoyang ligt het Shaolin-klooster, bakermat van zenboeddhisme en kungfu. Het klooster werd in 495 gesticht en in de 5e eeuw aangedaan door de Indiase monnik Bodhidarma die naar China reisde om het boeddhisme te onderwijzen. Bodhidarma onderwierp de monniken aan een streng regime van gymnastische oefeningen om hun conditie te verbeteren. Hieruit ontwikkelde zich kungfu dat later door de monniken werd gebruikt om zich tegen gespuis te beschermen. Kungfu wordt, vanwege de flitsende handbewegingen, ook wel Shaolin-boksen genoemd, maar het gaat om een vechttechniek waarbij het hele lichaam meewerkt. De monniken gebruikten niet alleen hun lichaam, maar ook traditionele Chinese wapens zoals zwaard, lans, vechtstok en hellebaard. Kungfu is in de loop der tijd uitgegroeid tot een vorm van mediteren. De bewegingen zijn gebaseerd op de bewegingen en gedragingen van dieren (snelle bewegingen, sprongen, harde vuistslagen, opperste concentratie). Begrijpelijkerwijs zijn er járen van training nodig om enige behendigheid te krijgen. Jaarlijks komen er vele jongeren naar het klooster om in kungfu onderwezen te worden. De kosten bedragen omgerekend ca. 2.250 euro!! In het klooster zien we een voorstelling van een aantal jonge monniken. Die totale controle over lichaam en geest, zo knap, ongelooflijk!

'525930' door Bowral '525930' door Bowral

China

China

De koolzaadvelden van

Bowral

Dit is de laatste foto die ik plaats van mijn vierdelige miniserie ‘bijzondere landschappen in Yunnan’ Wat je ziet zijn de uitgestrekte koolzaadvelden in de omgeving van de plaats Luoping. Luoping ligt zo’n 250 km ten oosten van Kunming, dichtbij de grens met de provincie Guizhou. De koolzaadvelden zijn uiteraard het mooist als de bloemen in bloei zijn. In de regel is dat van half februari tot half maart, maar de klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het eerder of later is. Vergelijk het met onze bollenvelden. Kortom, je moet een beetje geluk hebben er op het juiste moment te zijn! Nadat de bloemen zijn geoogst, worden ze verwerkt tot olie (voor wokken, koken of bakken). Met de vier landschapsfoto’s die ik deze week heb geplaatst, heb ik geprobeerd dit relatief onbekende stukje Yunnan op een positieve wijze voor het voetlicht te brengen.

'526886' door Bowral '526886' door Bowral

China

China

Tibetaanse pelgrim in

Bowral

Het was op zondag 21 februari dit jaar bitterkoud in het in de bergen gelegen plaatsje Langmusi (3.325 meter hoog). Er lag al een pak sneeuw en daar kwam die dag nog een flinke laag bij. Langmusi ligt letterlijk op de grens van de provincies Gansu en Sichuan. De denkbeeldige scheidslijn die door het dorp loopt, scheidt de twee grote Tibetaanse kloosters. Het Kirti klooster ligt in Sichuan en het Setri klooster in Gansu. Bij elkaar verblijven er zo’n 1.100 monniken. Hoewel beide kloosters het hele jaar door bezocht kunnen worden, is een bezoek tijdens Monlam (Tibetaans nieuwjaar) sterk aan te bevelen. Monlam werd dit jaar van 16 tot en met 23 februari gevierd. Het anders ietwat slaperige dorp met ongeveer 4.000 inwoners (inclusief de 1.100 monniken) verandert in deze week in een druk en levendig oord. Van heinde en verre komen duizenden Tibetaanse pelgrims naar de twee kloosters. Er worden speciale gebedsdiensten gehouden, monniken voeren maskerdansen op en het hoogtepunt is ongetwijfeld het neerlaten van een gigantische thanka. Op de foto zie je een pelgrim die zich een pad baant door de sneeuw op weg naar een van de tempels van het Setri klooster.

Praktische informatie over China

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  april, mei, september & oktober
 • Internet extentie
  cn
 • Hoofdstad
  Peking
 • Aantal inwoners
  1,3 miljard
 • Oppervlakte
  14x Frankrijk
 • Reistijd
  9:45
 • Talen
  Mandarijn, Chinees (officieel), Tibetaans (Tibet), Kantonees (Kanton, Hong Kong, Macau), Engels (HongKong), Portugees (Macau)
 • Religie
  boeddhisme, taoïsme, traditionele religies
 • Tijdsverschil
  7 uur later
 • Tijdverschil
  7 uur later
 • Telefooncode
  86
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum regelen voor vertrek
 • Douane
  visum regelen voor vertrek
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, buiktyfus bij een langer verblijf dan 2 weken
 • Aanvlieghaven
  Beijing (PEK), Chendu (CTU), Shanghai (SHA)
 • Nationale feestdagen
  1 mei Feest van de Arbeid, 1 oktober Viering van het ontstaan van de Volksrepubliek

Kaart van China en omgeving

5 lichtpuntjes in de strijd tegen dierenleed in 2017

Let’s face it: wilde dieren hebben het zwaar te verduren. Zo las je in ons magazine het afgelopen jaar al over de stroperij op de Afrikaanse olifant en de pangolin. Gelukkig boekten dierenactivisten in 2017 óók een aantal belangrijke ‘overwinningen’. Dit waren de vijf lichtpuntjes.

Let’s face it: wilde dieren hebben het zwaar te verduren. Zo las je in ons magazine het afgelopen jaar al over de stroperij op de Afrikaanse olifant e...

Bizar! Deze honden leven als een god in China …

Leven als een god in … China. Voor de honden in een plaatsje in de Zuid-Chinese bergen is het jaarlijkse kost. In het kader van een eeuwenoud hondenfestival worden de dieren in op maat gemaakte hondenoutfits door het dorp geparadeerd. Wat is jouw mening over dit ritueel?

Leven als een god in … China. Voor de honden in een plaatsje in de Zuid-Chinese bergen is het jaarlijkse kost. In het kader van een eeuwenoud hondenfe...

Chinese metro loopt dwars door flatgebouw. Lekker makkelijk!

Vanuit je bed de metro inrollen. In China kan het. Daar werd een metrostation in (!) een flat gebouwd. De bewoners hoeven dus niet zelf naar de metro, maar de metro komt naar hen! Bekijk hier de beelden van dit gekke tafereel.

Vanuit je bed de metro inrollen. In China kan het. Daar werd een metrostation in (!) een flat gebouwd. De bewoners hoeven dus niet zelf naar de metro,...