China feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in China, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in China, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

18 februari tot 25 februari Lente Feest (Chinees Nieuwjaar)
Het Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lentefeest genoemd, is het belangrijkste festival voor de Chinese bevolking. Ieder jaar valt het op een andere datum afhankelijk van de nationale kalenderdagen. Chinezen staan erom bekend erg fanatiek en creatief met vuurwerk om te gaan.

25 februari Verjaardag van iedereen (Yan Yat)
Dit feest vindt meestal plaats op de zevende dag van het Lentefestival (meestal in februari). Bij de schepping van hemel en aarde werd op de zevende dag de mens werd geboren. Op deze dag is daarom iedereen jarig.

27 februari Verjaardag van de Jade Keizer
De Chinezen geloven dat oppergod Jadekeizer de heerser is over alle goden in de hemel. Op zijn verjaardag krijgt hij veel offergaven.

5 maart – Lantaarnfestival (Deng Jie)
Feest ter afsluiting van het Lentefestival. Er worden tijdens het feest overal lampjes aangestoken.

5 april – Gravenfeest (Qing Ming)
Een feest om de voorouders te eren. Gezinnen bezoeken de graven van hun voorouders, maken de graven schoon,  leggen bloemen neer en (symbolisch) voedsel.

7 april – Verjaardag Kwan Yin
Verjaardag van Kwan Yin, de boeddhistische legende.

1 mei – Dag van de arbeid
Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

31 mei t/m 2 juni – Dragon Boat Festival
Herdenking van het leven en dood van de beroemde Chinese geleerde Qu Yuan.

22 september  – Middle Moon Festival
Fire Dragon dansen, genieten van de displays van lantaarns en het eten van cakes onder het maanlicht met familieleden … daar draait het om op deze dag.

1 oktober – Stichting van Volksrepubliek China
Herdenking van de dag dat Mae Zedong op 1 oktober 1949, China als Volksrepubliek benoemde, waar hij zelf president van werd.

22 december 2015 – Winterzonnewende
Het laatste grote feest vóór het Chinese Nieuwjaar. Families komen bij elkaar, eten lekkere hapjes en eren de voorouders.

27 december 2015 – Verjaardag van O-me-t’o-fo
Op deze dag wordt de verjaardag van de boeddha Amitabha gevierd.

Informatie over China

Meer China inspiratie

'462896' door Jenny '462896' door Jenny

China

China

Kungfu c.q....Shaolin

Jenny

Nabij Luoyang ligt het Shaolin-klooster, bakermat van zenboeddhisme en kungfu. Het klooster werd in 495 gesticht en in de 5e eeuw aangedaan door de Indiase monnik Bodhidarma die naar China reisde om het boeddhisme te onderwijzen. Bodhidarma onderwierp de monniken aan een streng regime van gymnastische oefeningen om hun conditie te verbeteren. Hieruit ontwikkelde zich kungfu dat later door de monniken werd gebruikt om zich tegen gespuis te beschermen. Kungfu wordt, vanwege de flitsende handbewegingen, ook wel Shaolin-boksen genoemd, maar het gaat om een vechttechniek waarbij het hele lichaam meewerkt. De monniken gebruikten niet alleen hun lichaam, maar ook traditionele Chinese wapens zoals zwaard, lans, vechtstok en hellebaard. Kungfu is in de loop der tijd uitgegroeid tot een vorm van mediteren. De bewegingen zijn gebaseerd op de bewegingen en gedragingen van dieren (snelle bewegingen, sprongen, harde vuistslagen, opperste concentratie). Begrijpelijkerwijs zijn er járen van training nodig om enige behendigheid te krijgen. Jaarlijks komen er vele jongeren naar het klooster om in kungfu onderwezen te worden. De kosten bedragen omgerekend ca. 2.250 euro!! In het klooster zien we een voorstelling van een aantal jonge monniken. Die totale controle over lichaam en geest, zo knap, ongelooflijk!

'466473' door A.Verleg '466473' door A.Verleg

China

China

Hong Kong en de...lan

A.Verleg

Een aparte manier om de top van Victoria Peak te bereiken, tenminste het eerste deel, is per roltrap, de langste ter wereld, buiten maar overdekt. Je gaat ongeveer 1000 m met de roltrap. Het begin van deze enorme roltrap is op Queens road Central, recht tegenover de Central Market. Met lange stukken roltrap gaat je steeds hoger, tussen alle huizen en flatgebouwen door, kun je lekker door de ramen gluren en met geweldige uitzichten. Bij de straten moet je even te voet oversteken, maar dan gaat de roltrap weer verder. Bovenaan ga je links af en bij de Garden Road weer links tot je bij de Peak tram komt en je de reis naar de top kunt vervolgen. Vreemde manier van vervoer maar wel erg leuk.

'525930' door Bowral '525930' door Bowral

China

China

De koolzaadvelden van

Bowral

Dit is de laatste foto die ik plaats van mijn vierdelige miniserie ‘bijzondere landschappen in Yunnan’ Wat je ziet zijn de uitgestrekte koolzaadvelden in de omgeving van de plaats Luoping. Luoping ligt zo’n 250 km ten oosten van Kunming, dichtbij de grens met de provincie Guizhou. De koolzaadvelden zijn uiteraard het mooist als de bloemen in bloei zijn. In de regel is dat van half februari tot half maart, maar de klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het eerder of later is. Vergelijk het met onze bollenvelden. Kortom, je moet een beetje geluk hebben er op het juiste moment te zijn! Nadat de bloemen zijn geoogst, worden ze verwerkt tot olie (voor wokken, koken of bakken). Met de vier landschapsfoto’s die ik deze week heb geplaatst, heb ik geprobeerd dit relatief onbekende stukje Yunnan op een positieve wijze voor het voetlicht te brengen.

Bekijk alle foto's en tips