Braaf Beijing tijdens Spelen image
Jan-Petra

Braaf Beijing tijdens Spelen

De Olympische Spelen zijn losgebarsten en heel Beijing staat in het teken van beleefdheid. In de stad gelden officiële regels om een goede indruk bij buitenlandse bezoekers achter te laten.

De overheid heeft in de aanloop naar de Spelen boekjes uitgegeven waarin wordt gehamerd op een goede klantenservice in winkels, verzorgd voorkomen en een beetje kennis van de Engelse taal. Alles wordt uit de kast gehaald om bezoekers een goed gevoel over Beijing te geven.

Vaker tandenpoetsen
Zo moeten taxichauffeurs de tanden vaker te poetsen en wordt ze gevraagd niet te snacken of slapen in hun taxi, vooral niet tijdens diensttijd. Politieagenten mogen niet meer roken en kauwen. De overige 17 miljoen inwoners van Beijing is gevraagd om niet voor te dringen bij wachtrijen, niet te spugen en toeristen niet naar hun leeftijd te vragen. Vragen over salaris, seks en religie worden ook niet gewaardeerd.

Kledingvoorschriften
De overheid vertelt zelfs hoe de mensen zich moeten kleden: geen witte sokken in zwarte schoenen of pyjama's in het openbaar. Vrouwen met dikke enkels wordt gevraagd om donkere kousen te dragen. Tot slot wordt de inwoners gevraagd om wat vaker te glimlachen. Iets waar tot nu toe goed gehoor aan wordt gegeven. Zelfs de soldaten van de honderden beveiligingsposten weten toeristen af en toe een glimlach toe te werpen, terwijl ze de hele dag in de smorende hitte moeten staan.

Toonbeeld van beleefdheid
De Chinezen zullen de komende periode het toonbeeld van beleefdheid zijn. Of de etiquette na de Spelen ook stand blijft houden, is nog even afwachten.