Voor jou alleen: ’s werelds mooiste trekpleister image
Lkoedam

Voor jou alleen: ’s werelds mooiste trekpleister

Wát – hint – als wij je vertelden dat je ’s werelds mooiste bezienswaardigheid, ’s werelds mooiste Unesco-erfgoed en tevens ’s werelds ‘beste plek om te bezoeken’ volledig voor jezelf kunt hebben?



Komt jou deze loopbrug bekend voor? (Foto: Reisreporter jaapburgers)



Het immense Cambodjaanse tempelcomplex Angkor – zegt de film Tomb Raider jou nog iets? – is populairder dan ooit. Steeds meer toeristen weten het te vinden en het sleept de ene na de andere reismediaprijs in de wacht. De enorme toeristenmassa die erop afkomt, heeft natuurlijk ook zo z’n nadelen. Zo word je er als vee doorheen gejaagd door een gids en heb je nauwelijks tijd om de grandeur van het erfgoed in je op te nemen. Tenzij je gaat voor het …  



… Columbus-alternatief



Sla de hoofdtempels Angkor Wat, Bayon en Ta Prohm over en laat je door de lokale (privé)gids en fotograaf Tong Hann, die het bedrijfje About Angkor Cambodia runt in Siem Reap, op sleeptouw nemen. Jarenlang verkende hij de weggetjes door en langs het complex op zijn scootertje, en hij weet dan ook bijna elke verborgen ingang en tempel te liggen. Over zijn favoriete tempel, Banteay Prei, is bijvoorbeeld weinig informatie te vinden. Slechts een handjevol gidsen weet er überhaupt vanaf.





Heb jij het Angkor-complex al eens bezocht? (Foto: Reisreporter hbplaatjes)



Hetzelfde geldt voor Ta Nei, een met mos bedekte tempel die je per fiets of scooter bereikt via een smal junglepaadje dat voorbij de veel bekendere Ta Prohm-tempel loopt. En dan is er nog het afgelegen Banteay Thom, waarvoor je met de motor of auto een weg moet afleggen door rijst- en maisvelden. Dit is een van de weinige tempels waar je over afgebrokkeld gesteente naar een hoger punt kunt klimmen. Binnen vind je een weelderige, groene opening omringd door wandelgangen. Heb je de tijd óf het geduld niet om de afgelegen geheime plekjes van het complex te ontdekken? Neem dan eens een kijkje aan de achterzijde van de centrale Angkor Wat-tempel. Ook hier heb je het rijk praktisch voor jezelf, omdat de toeristengroepen zich louter bij de hoofdingang ophouden. Heb jij het complex al eens bezocht? Vertel ons over jóúw favoriete geheime en spirituele plekjes in het complex.