Snorkelen in een vulkaankrater. Hier kan het! image

Snorkelen in een vulkaankrater. Hier kan het!

Er zijn honderden kratermeren in de wereld, maar de meeste zijn troebel, giftig, stervenskoud en/of er is geen vis te bekennen. Waar kun je wél gewoon een duik nemen in een vulkaan?


Neem een duik in het Tobameer in Indonesië (Foto: Max Grabert (modified), Flickr)

1. Tussen de wandelende vissen in Indonesië

Het Tobameer op Sumatra kan alleen met superlatieven worden beschreven: het grootste kratermeer ter wereld is ontstaan door de grootste vulkaanuitbarsting van de afgelopen 25 miljoen jaar. Met 450 meter is het meer ook uitzonderlijk diep, maar dichter bij het oppervlak valt er genoeg te zien — als snorkelaar word je omringd door tropische pijnbossen en imposante bergen en bevind je je in het gezelschap van exotische wezens als wandelende meervallen (die met hun zijvinnen over land kunnen lopen), slangkopvissen en moeraspalingen


Het vulkanische Taupomeer in Nieuw-Zeeland (QFSE media (modified), Wikimedia Commons)

2. Op zoek naar Maori-kunst in Nieuw-Zeeland

Het Taupomeer, een van de grootste meren van Nieuw-Zeeland, is ongeveer 26.000 jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting, waarbij bijna het hele Noordereiland met as werd bedekt. Tegenwoordig is daar niets meer van te zien en kun je heerlijk snorkelen tussen de rivierkreeften, forellen en inheemse kokopuvissen. Tegelijkertijd kun je je ogen de kost geven aan Maori-kunst die uit de rotsen in Mine Bay is gehakt. De rotskunst is niet zo oud als ze lijkt — het gaat om werk uit de jaren zeventig van de Maori-beeldhouwer Matahi Whakataka-Brightwell.

3. Relaxen met Romeinen

Het Vicomeer, even ten noorden van Rome, is volgens de legende ontstaan toen Hercules zijn knots op deze plek in de aarde sloeg. Toen hij de knots uit de grond trok, ontstond er een gigantisch gat dat zich vulde met water. Nu weten we dat het zo’n honderdduizend jaar geleden is ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Het is een favoriete plek onder Romeinen die de drukte van de hoofdstad even achter zich willen laten. In het meer, omringd door prachtige beukenbossen, kun je snorkelen met de snoek, zeelt, baars en verschillende soorten aal.


Het Italiaanse Vicomeer is van vulkanische oorsprong, even buiten Rome (Foto: Max Pixel)

4. Het Cambodiaanse Loch Ness

In het wat ruigere oosten van Cambodia, bovenop een berg en omringd door tropische jungle en watervallen, ligt het fotogenieke Yeak Laom kratermeer. Het meer is goedgekeurd om in te zwemmen, en voor snorkelaars zijn vooral de grote aantallen garnalen een bezienswaardigheid. Het meer wordt als heilig beschouwd door de etnische Tampuen, die in de directe omgeving wonen. Er gaan verhalen rond over spoken en een heuse draak die zich in het water zouden ophouden.