Brunei

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Brunei image

deel 2; Heilige plaatsen

Brunei
Azië
Zeester

deel 2; Heilige plaatsen

Na 5 uur rijden en 215 km verder, komen we in Hardwar aan...Een heel heeeeel heilig oord aan de Ganges.. en trekt dagelijks honderden pelgrims. Hier was het een drukte, zoals iedere dag.. Een kleurig geheel. veel wassen en plassen in de Ganges en offeren (puja).. Toch heel anders dan in Varanasi. Rond 18 uur moest iedereen gaan zitten.. en werd er gezongen en gedaan…. Iedereen vol overgave. Dit was een soort gezamelijke puja.
Wij gaan weer verder, naar Rishikesh... Ook een bedevaartsoord. Bekend van John Lennon’s bezoek aan deze plaats. Hier erg veel ashrams, yoga en meditatie studio’s en de bij behorende toeristen.
Voordeel is dat er bruinbrood is en zelfs een German Bakery.
Je kan hier natuurlijk meedoen aan een of andere sessie of een massages ondergaan.. Wij kiezen gewoon voor lekker wandelen, (dak)terrasjes pakken (die zijn er meer dan genoeg) en mensen kijken.. Een beetje een vakantie gevoel!

Nadat we hier wat vakantie hadden gevierd, ging de rit naar Shimla. Dit is een vroeger Hillstation van de Engelsen.
De rit was wat saai en toen begon het ook nog zo te regenen, dat de chauffeur, nog de bijrijder het hotel konden vinden.
Leve de mobiele telefoons, ook in India.
De volgende dag was het droog... Je kan hier in de omgeving wandelen, shoppen en mensen kijken. Het heeft een gezellig centrum en er staan mooie vakwerk huizen. Sommige goed onderhouden, maar er staan er ook wel wat op instorten!
Helaas kwam tegen de avond de regen weer, met bakken tegelijk!
Wij gingen de volgende ochtend weer verder, maar later op die dag is er daar een aardverschuiving geweest, met doden en hadden ze 4 dagen geen electra!!

Dit keer slapen we in HET dorp van de Dalai Lama.. Mc Leod Ganj. Helaas we zijn hem niet tegen gekomen.

We vertrokken weer erg vroeg, in de mist en regen en dat is zo gebleven tot 45 km voor onze stop Het was weer een lange dag, 250 km in 12 uur!! Jawel je zou er vrolijk van worden!
Maar zo kwamen we aan in Mc LeodGanj. Hier is de Dalai Lama indertijd neergestreken en is Mc LeodGanj ontstaan. Volgende morgen (mijn reisgenote was niet wakker te krijgen) ging ik om half 6 naar het klooster met tempels van de Dalai Lama, want er zou een dienst zijn. Donker dat het was en geen tempel te zien..dus zoeken maar en rond vragen.. en dat om helf 6!!! Tempel gevonden, met zaklamp.. maar een dienst.......mooi niet dus!!
Het was wel heel leuk om de tempel en zijn monnikken te zien wakker worden en de eerste Tibetanen langs te zien komen als ze de Khora lopen.. Je ziet hier weinig gebedsmolens valt me op!!
Prachtig zoals het licht werd en de verse sneeuw dan op de bergen te zien! De zon kwam zelfs vandaag weer, maar wel trok het soms zo weer dicht!
In de ochtend hebben we lopen (5km) naar het Tibetaanse kinderdorp, opgezet door de oudere zus vd Dalai! en Na haar dood overgenomen door een andere zus. Een pracht project, Waar ik alle meegebrachtte spullen heb achter gelaten..
De kinderen krijgen hier onderdak, opvoeding, onderwijs. Ze wonen in appartementjes met 40 kinderen en een soort huismoeder. Ze mogen hier blijven tot hun achtiende jaar! www. tibchild.org
Het zijn kinderen van Tibetanen die elders in India wonen, maar willen dat hun kind een Tibetaanse opvoeding krijgt. Grotendeels zijn het echter wezen...of vondelingen.
Zo was er een paar weken eerder een jongetje (anderhalf?) binnen gebracht dat gevonden was op een vuilishoop in Nepal, gewikkeld in wc papier!!
De kleinste waren dolblij met ons, ze snakken duidelijk naar aandacht... Zeker toen iemand een zakje ballonnen te voorschijn haalde (ik ff niet) wat waren ze blij!

's Middags weer naar het klooster, wat trouwens erg lelijk is.. Er zit geen voor of achterkant aan.. Het is een betonnen blokkendoos met 2 tempelzalen en een stuk of 40 gebedsmolens.. Lijkt op geen een andere tempel die ik gezien heb!
Er zou vanmiddag debatteren zijn..een mondelinge verdediging oefenening vd oudere leerling monnikken. Dat ging dus ook niet door, want de minister van buitenlandse zaken kwam speechen..
's Avonds was er wel debatteren en dat was weer leuk om te zien... schreeuwenvan twee oudere monnikken naar een jongere monnik die zijn standpunt moet verdediging... Dit onder het oog van een grote groep monnikken en ook een paar opper monnikken..

Mc Leodgangj heeft verder weinig anders te bieden dan veel winkeltjes en een paar terrasjes.

Foto's

1a74a.jpg
1a74a.jpg
Zeester
2e52a.jpg
2e52a.jpg
Zeester
ad004.jpg
ad004.jpg
Zeester