Manamah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Manamah image

Bahrein, op ontdekkingsreis door het Midden-Oosten

Manamah
Bahrein
JasperO13

Bahrein, op ontdekkingsreis door het Midden-Oosten

Wij wilden er begin maart even lekker tussenuit naar een zonnige bestemming. Mede door een mooie aanbiedingen met gespaarde airmiles, zorgde dit ervoor dat we uitkwamen bij Manama, de hoofdstad van het oliestaatje Bahrein. Wat moesten we er van verwachten? Geen idee, we gingen het gewoon maar ontdekken in drie dagen.

De eerste dag begon met een bezoek aan het nationaal museum van Bahrein. Een prachtig modern gebouw aan het water, pal naast het eveneens moderne nieuwe theater wat dit land rijk is. Het museum geeft vooral een inkijk in de geschiedenis van het land. Van de vroege geschiedenis van parelduikers tot de hedendaags realiteit van olievelden in dit staatje.
Na het museum willen we graag een kijkje gaan nemen bij de Grote Moskee. Voor onze trip naar Bahrein hadden we getwijfeld of we wel of geen huurauto zouden huren. Uiteindelijk hadden we ervoor gekozen dit niet te doen en het te gokken op de taxiritjes. Dit laatste kwam ons nu duur te staan, want wanneer we het museum uitliepen was er in de verste verte geen taxi te vinden. Dus zat er niets anders op dan de vier kilometer naar de moskee te lopen.

Eenmaal bij de moskee bleek dat we een van de weinige bezoekers waren en zeker de enige toeristen. Dit gaf des te meer de tijd om het grote, goed onderhouden bouwwerk in ons op te nemen. Er bestaat de mogelijkheid om het van binnen te bekijken. Maar wij wilden nog meer van de stad zien dus besloten het vooral bij de buitenkant te houden, we sloten de dag af met een bezoekje aan een grote shopping mall: City Centre Bahrein, een centrum zoals je ze wel vaker tegenkomt in het Midden-Oosten.

Dag twee begon zonnig en dat bood ons de kans om het fort Qal'at al Bahrein te gaan bekijken. Een fort aan de kustlijn net een beetje buiten de drukke stad. Ook hier waren we weer een van de weinige toeristen, dat ons wederom de gelegenheid bood om het allemaal rustig te bekijken. De toegang tot het fort is gratis.
Bovenop het voort staat een vlaggenmast en vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Manama. Hier is duidelijk te zien dat de verdiende oliedollars, net als bij het grote voorbeeld in Dubai, in diverse wolkenkrabbers is én wordt gestopt. Zover als het oog rijkt, steken de wolkenkrabbers en de hijskranen voor de nieuwe wolkenkrabbers boven het maaiveld uit. Er zitten een paar mooie exemplaren tussen, zoals het World Center Bahrein. Dit markante gebouw bestaat uit twee torens welke verbonden worden door een drietal windturbines. Door een ontwerpfout doen de turbines het helaas niet zo goed als bedacht, maar het maakt het gebouw er zeker niet minder mooi om.

Maar goed, verder in het minstens zo mooie fort. Het complex kan je zowel binnendoor als buitenom helemaal rondlopen. Dit is zeker een aanrader omdat je dan op diverse punten een leuk uitzicht hebt. Is het niet over de skyline dan is het wel over de uitgestrekte velden met palmbomen of de zee.

Na het bezoekje aan het fort lieten we ons door de taxi afzetten bij het Bab al Bahrein. Een historisch gebouw wat als toegangspoort dient voor de Manama souk. Wederom een gebied met allemaal winkeltjes, maar dan op de authentieke manier. Een wirwar van smalle straatjes met kleine winkeltjes en verkopers die opeens allemaal 'jouw vriend' zijn. Het heeft zo zijn charme. Wat wel opviel is het hoge percentage aan mannen hier. Dat lag toch al snel tussen de 95% à 100%. Eigenlijk waren we gekomen voor de kruiden souk die onderdeel is van het geheel, maar zoals de reisgids al had aangegeven zou deze moeilijk te vinden zijn en dit bleek ook zeker waar. Aangezien we geen zin hadden om het te vragen en dan (meestal tegen betaling) naar een winkel van diegene zijn vriend te worden gebracht, besloten we maar te laten.

In de avond zat het toch niet helemaal lekker dat we Bahrein zouden verlaten zonder Arabische kruiden. Dus besloten we om dan maar naar een supermarkt van een van de grote winkelcentra te gaan. Deze supermarkten hebben bijna allemaal een aparte kruidenafdeling. Dus wederom weer naar het winkelcentrum, maar wat een verschil met overdag! In de avonduren lijkt het wel of half Bahrein aan het winkelen is. Het is er vooral gezellig druk en stuk levendiger.

De derde dag zou in het teken staan van actieve dingen doen, want na twee dagen cultuur snuiven bij diverse bezienswaardigheden was het wel is tijd om in beweging te komen. Strand, jetskiën of zwemmen op een mooie locatie waren de opties die waren uitgezocht. Helaas werden we in de ochtend gewekt door flink gedonder en harde regen die op het slaapkamerraam tikte. Hierdoor vielen de plannen in het water. Zelfs in een land als Bahrein, met z’n woestijnklimaat, kan het wel is een dag regenen.

Conclusie:
Bahrein wilt zichzelf zeker op de kaart zetten, net als menig andere stad in deze regio. Een land dat tot op heden vooral geschikt voor de 'Floortje-Dessing-Reiziger'; de reiziger die niet bang is om zelf de paden uit te stippelen. Voor het echte toerisme heeft Bahrein nog een (inhaal)slag te slaan.

Tips:
Een huurauto met navigatie is een goede optie om de stad en de rest van Bahrein te verkennen, zo groot is het land immers niet. De wegen zijn goed onderhouden en alles is ingesteld op de auto (ruime parkeerterreinen/ parkeergarages). Dit zorgt er ook voor dat je je niet hoeft te beperken tot de bezienswaardigheden enkel en alleen in de hoofdstad Manama.

Combineer Bahrein met een citytrip naar een andere stad in het Midden-Oosten. In 48uur heb je veel bezienswaardigheden in Manama al kunnen zien en heb je Bahrein al goed kunnen ervaren. Een suggestie zou zijn om Manama te combineren met Doha, de hoofdstad van Qatar, wat op slechts een half uur vliegen ligt.

Foto's

5c2df.jpg
5c2df.jpg
JasperO13
1e868.jpg
1e868.jpg
JasperO13
10499.jpg
10499.jpg
JasperO13
05249.jpg
05249.jpg
JasperO13