Afghanistan Artikelen & Blogs

Bizar

NatGeo ‘meisje met de groene ogen' opgepakt

Gepubliceerd: 12 dec 2016 1
Als 12-jarig meisje verscheen de Afghaanse Sharbat Gula, ‘het meisje met de groene ogen’, op de voorpagina van National Geographic, een beeltenis die uit zou groeien tot een van de beroemdste ooit gemaakt. Gula is nu 44 jaar oud en er hangt haar een gevangenisstraf van zeven tot veertien jaar boven het hoofd. Hoe kwam het zover?
Door: Tom AussemsHet 'meisje met de groene ogen' staat symbool voor de problematiek. (Foto: Reisreporter reysigers)De Amerikaanse fotograaf Steve McCurry maakte de close-up van Gula in 1984 in een vluchtelingenkamp in Pakistan, nadat ze haar ouders had verloren door een vijandige aanval. Toen de uitgave verscheen in 1985 kwam ‘het meisje met de groene ogen’ symbool te staan voor zowel de Afghaanse Oorlog als de wereldwijde vluchtelingenproblematiek. Tot de dag van vandaag kampt Pakistan, buurland van Afghanistan, met een vluchtelingenprobleem: zo’n 1,4 miljoen Afghanen verblijven legaal in Pakistan en 900.000 illegaal. Er is het land nu veel aan gelegen om de vluchtelingen weer uit te zetten.

Gulas beeltenis leeft voort. (Foto: Jason Hickey, Flickr)Gula zag het met lede ogen aan en besloot te handelen – zo luidt het oordeel van de Pakistanen in elk geval. Ze zou drie Pakistaanse ambtenaren geld hebben toegestoken voor valse documenten voor haar en twee kinderen. Op deze manier hoopte ze uitzetting naar haar door oorlog verscheurde geboorteland te voorkomen. Een langlopend Pakistaans onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot Gulas arrestatie. Ze zit inmiddels in een vrouwengevangenis en is in afwachting van het proces. De eis tegen haar is zeven tot veertien jaar celstraf en een fikse boete.


deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "NatGeo ‘meisje met de groene ogen' opgepakt"

  • profile image comment

    Zo ontzettend bekend en beroemd en niemand die haar heeft kunnen helpen. Dat is toch eigenlijk heel triest!

    Door ChristaThieme • geplaatst op 2016-12-13 06:45:13

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Afghanistan artikelen

Afghanistan - Op reis naar Nergens

Journalist en auteur Marc Helsen bezoekt twaalf gebieden die elke reisgids als te mijden aankruist en schrijft hier een waanzinnig goed boek over: Op reis naar nergens. Eén van deze bestemmingen is het woeste, door oorlog verscheurde, maar onvergetelijk mooie Afghanistan.

Journalist en auteur Marc Helsen bezoekt twaalf gebieden die elke reisgids als te mijden aankruist en schrijft hier een waanzinnig goed boek over: Op...