Groen en onbekend stukje India image
Stijntehennepe

Groen en onbekend stukje India

Geen nieuws is goed nieuws normaal gesproken. Dat geldt niet voor Sikkim, de deelstaat in India ter grootte van 20% van Nederland, die bericht dat ze meer ecotoeristen wil aantrekken om het bergparadijs ‘groen’ te houden. Niet voor niets is de chief minister, Pawan Chamling, enkele jaren geleden benoemd tot ‘meest groene deelstaatleider van India’.

Zestig procent van de Sikkimese bevolking leeft van de landbouw, terwijl maar dertien procent van het land hier geschikt voor is. Verder bestaat Sikkim uit bergen, bos, kloven, gletsjers en subtropische jungle. Om de bossen in stand te houden maar ook de jeugd nieuwe kansen te bieden biedt het ecotoerisme uitkomst, aldus Pawan Chamling.

De euro’s worden direct doorgesluisd naar de lokale bevolking, zonder tussenkomst van reisbureaus of overheden. Bijvoorbeeld door het concept ‘farm stay’: je logeert bij boerengezinnen thuis in de dorpjes en krijgt hierdoor een kijkje in het dagelijks leven van de locals.

Het behouden van schone lucht, originele trekroutes en de 450 verschillende soorten orchideeën zijn speerpunten van het ecobeleid in het deelstaatje. Afval op de bospaden zul je er niet aantreffen, net zo min als commerciële boskap. Sikkim is een van de plekken met de grootste biodiversiteit op aarde.