4 dieren die je moet zien voordat ze uitsterven image
Lkoedam

4 dieren die je moet zien voordat ze uitsterven

Een schrikbarende 40 procent van alle levende wezens op aarde wordt bedreigd met uitsterven. Als reiziger ben je niet per se mede oorzaak van het probleem. De mooiste wildlifereizen zijn duurzaam en geven je zelfs de kans om te helpen het tij te keren.

De nijlpaard heeft de pech dat zijn hoektanden ivoor bevatten, dat zeer gewild is bij stropers. Foto: Michael Dehaspe.
De nijlpaard heeft de pech dat zijn hoektanden ivoor bevatten, dat zeer gewild is bij stropers. Foto: Michael Dehaspe. (© Columbus Travel 2015)


Zeekoeien



Zeekoeien, ook wel dugongs genoemd, zijn bijzonder: ze waren miljoenen jaren geleden zeedieren, gingen toen aan land en zijn vervolgens toch maar weer terug de zee in gegaan. Ze zijn pas na zeven jaar geslachtsrijp en doordat er meestal maar één jong wordt geboren, groeit de huidige populatie maar moeizaam aan. De dieren zijn erg nieuwsgierig van aard en niet per se mensenschuw. Motorboten, en met name de schroeven van de motor, vormen dan ook een groot gevaar. De beste plekken om dugongs niet alleen van dichtbij te zien, maar ook met ze te zwemmen, zijn afgelegen eilanden waar je met een kajak het water op kunt: Caye Caulker voor de kust van Belize (beste reistijd februari-april), Coron in de Filipijnen (beste reistijd maart-juni), Vanuatu (beste reistijd mei-oktober) en de Con Dao-archipel (beste reistijd maart-juli) in Vietnam.



Koraalriffen



Vervuiling, toerisme en de opwarming van de aarde zijn de grootste oorzaken van het verdwijnen van steeds meer koraal. Maar liefst 231 van de 704 koraalsoorten wordt bedreigd en een vijfde van alle koralen op aarde is al gestorven. Ten onrechte wordt vaak aangenomen dat koraal een plant is – het gaat om diertjes van een paar millimeter die samenscholen in ‘kolonies’ en riffen vormen. De bekendste en grootste daarvan is het Great Barrier Reef in Australië, maar nergens ter wereld vind je zo veel verschillende koraalsoorten bij elkaar als in Papoea-Nieuw-Guinea. Onlangs hebben wetenschappers hier in één ochtend 178 soorten gevonden – meer dan alle koraalsoorten in de gehele Cariben. De riffen bij Kavieng, Milne Bay en Kimbe Bay zijn de hotspots. Beste duiktijd: april-juni en september-december.



Gorilla’s



Oorlogen, boskap, mensenziekten als ebola en stropers: de grootste nog levende mensaap wordt van alle kanten bestookt. Er leven nog slechts zevenhonderd berggorilla’s in Uganda, Rwanda en oostelijk Congo. De andere drie soorten, de oostelijke laaglandgorilla, de westelijke laaglandgorilla en de cross river gorilla worden ook bedreigd in hun voortbestaan. In het Rwandese Nationaal Park Virunga treed je in de voetsporen van Dian Fossey, de biologe die werd vereeuwigd in de film Gorillas in the Mist, en volg je de apen in het directe regenwoud. Je ontmoet ook de dierenartsen en onderzoekers van Mountain Gorilla Veterinary Project – met je reis ondersteun je hun werk. Beste reistijd: december-februari en juni-september.



Nijlpaarden



In je kano glijd je over het water van de rivier. Op een tiental meter afstand zwemmen twee guitige oogjes op een grote, donkere snuit voorbij. Pas als de nijlpaard zijn enorme bek gapend openspert, wordt de omvang van dit reusachtige zoogdier duidelijk. Flinke hoek- en snijtanden maken duidelijk dat het menens is. De nijlpaard heeft de pech dat zijn hoektanden ivoor bevatten, dat zeer gewild is bij stropers. De teruggang van zoetwatergebieden, zijn natuurlijke habitat, vormt ook een grote dreiging. Een bijzondere plek om nijlpaarden te zien is in de Caprivistrook. Deze relatief onbekende, langgerekte strook groen in het noordoosten van Namibië, dat door zijn waterrijke omgeving veel wildlife trekt, is wat ons betreft de nieuwe Okavangodelta. Hier maak je in een mokoro, een uit een boomstam gehakte kano, een prachtige tocht over de Kovango-rivier. Beste reistijd: juni, juli, september en oktober.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)